test

Evropske berze blago porasle, ali trguje se oprezno

Standard

14/03/2024

11:48

Na evropskim berzama su jutros cijene dionica blago porasle, primaknuvši se rekordnim nivoima, no trguje se oprezno uoči novih podataka o inflaciji u SAD-u, koji bi mogli uticati na smjer tržišta.



STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9.30 sati u plusu 0.2 posto, blizu najvišeg nivoa u istoriji, dosegnutog juče. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0.01 posto, na 7.772 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0.28 posto, na 18.010 bodova, a pariški CAC 0.58 posto, na 8.185 bodova.

Oprezno trgovanje i na azijskim berzama

I na azijskim se eurzama trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9.30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče, kada je dosegnuo najviši nivo u sedam mjeseci.

Jutros je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0.3 posto, a porasle su i cijene dionica u Južnoj Koreji, 0.9 posto. U Australiji, Šangaju i Hong Kongu pale su, između 0.2 i 0.7 posto.

Oprezni i na Wall Streetu

Na berzama se trguje oprezno, kao i jučee na Wall Streetu, kada je Dow Jones ojačao 0.10 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0.19, a Nasdaq indeks 0.54 posto.

Pad S&P 500 i Nasdaqa ponajviše je posljedica pada cijena dionica proizvođača čipova, kao što su Nvidia i Intel, jer su ulagači odlučili povući dio zarade sa tržišta, nakon snažnog rasta cijena tih dionica posljednjih nedjelja.

Jučee je indeks tog sektora pao 2.5 posto, no i dalje je od početka godine na dobitku oko 17 posto, zahvaljujući optimizmu ulagača u vezi razvoja vještačke inteligencije.

Na tržištu i dalje prevladava stav da bi Fed mogao početi smanjivati kamatne stope u junu

Ulagači su oprezni jer će danas biti objavljen izvještaj o proizvođačkim cijenama u SAD-u u februaru. U utorak su podaci o potrošačkim cijenama pokazali da inflacija u posljednja dva mjeseca nije popustila, što znači da bi američka centralna banka mogla zadržati kamatne stope na povišenom nivou duže nego što se očekivalo.

Na tržištu i dalje prevladava stav da bi Fed mogao početi smanjivati kamatne stope u junu. No, pokaže li izvještaj da su proizvođačke cijene porasle više nego što se očekuje, splasnule bi procjene o smanjenju kamata u junu, što bi moglo negativno uticati na tržište.

Izvor (naslovna fotografija):

EPA

Ostavite komentar

Komentari (0)