GI “21. maj”: Bez posla oko 12.000 mlađih od trideset godina, pružiti im šansu da svojim trudom kreiraju sopstvenu budućnost

Mladima se mora pružiti sistemska šansa da bi svojim trudom kreirali sopstvenu budućnost, umjesto što se motivišu da razočarano napuštaju domovinu ili se teži da se od njih prave društveni oportunisti, poslušni javni službenici i stranački podanici, poručili su u Građanskoj inicijativi '21. maj'.

U GI “21. maj” kažu da je u Crnoj Gori trenutno nezaposleno oko 42.000 osoba, pri čemu se stopa nezaposlenosti kreće oko 18 odsto. Od toga, kako kažu, ne radi oko 12.000 mlađih od trideset godina.

”Nezaposlenost mladih se posljednjih godina konstantno kreće u rasponu od 24-28 odsto od ukupnog broja nezaposlenih. Pritom, osim što postoji Vladin program devetomjesečnog pripravničkog zapošljavanja diplomiranih visokoškolaca ne postoji niti jedan osmišljen i konzistentan program podrške mladima u cilju njihovog pristupa tržištu rada ili podsticanju omladinskih preduzetničkih projekata”, navedeno je u saopštenju.

Zato je, ističu u GI “21. maj”, stalno prisutan veliki broj mladih, nezavisno od stepena obrazovanja, koji ne mogu da nađu posao niti imaju mogućnosti da pokrenu svoj biznis, niti su u materijalnom stanju da žive odvojeno od roditelja. Poručuju da ovaj višedecenijski problem mora biti u fokusu svake iole ozbiljnije državne politike.

”To zahtijeva da država putem sistemskih rješenja, uključujući fiskalne i imovinske povlastice, podstakne omladinsko preduzetništvo, kao i da mjerama ekonomske politike stimuliše privatni biznis da zapošljava i daje šansu mladim osobama. Ujedno, potrebno je prekinuti sa malignim političkim praksama koje od mladih prave neslobodna bića tako što im se obećavaju zapošljavanja preko stranačkih zloupotreba javnog sektora”, poručili su u GI “21. maj”.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare