Izvor:Pobjeda

HE Komarnica će zapošljavati 100 do 150 radnika

HE Komarnica, čija instalisana snaga treba da bude 170 MW, a izgradnja da košta 246 miliona eura, trebalo bi da zapošljava od 100 do 150 radnika. To je navedeno u Planu koncesija za korišćenje vodotoka za izgradnju hidroelektrana u Crnoj Gori za 2020, prenosi Pobjeda.

Planom koji je Vlada usvojila na posljednjoj sjednici je predviđeno davanje samo jedne koncesije – za HE Komarnica.

“Hidroelektrana Komarnica redom veličine instalisane snage pripada klasi postojećih velikih proizvodnih objekata, kod kojih se broj zaposlenih kreće između 100 i 150 – HE Piva i Perućica, TE Pljevlja. Osim direktnog uticaja na zaposlenost u fazi eksploatacije, HE Komarnica imaće i indirektne uticaje na eksterne uslužne djelatnosti, kao i dodatne sadržaje predviđene višenamjenskim planom”, ocijenjeno je u Vladinom dokumentu.

Koncesiono područje ovog objekta je unutar Detaljnog prostornog plana višenamjenske akumulacije na rijeci Komarnici površine 5577 hektara. Prostire se na teritoriji opštine Šavnik – KO Dubrovsko, Duži, Petnjica, Mljetičak, Šavnik, Mokro i Plužine – KO Gornja i Donja Brezna, Bajovo Polje i Duba. U planu se konstatuje da se ukupne energetske potrebe po stanovniku u Crnoj Gori u periodu 2017-2020. godine kreću oko 55 gigadžula (GJ).

“U poređenju sa globalnim prosjekom iz 2016. godine (78 GJ po stanovniku), očigledno je da potrošnja energije ima potencijal značajnog rasta. Konzervativne projekcije, zasnovane na značajnoj upotrebi fosilnih goriva, ukazuju na godišnju potrebu od 100 GJ po stanovniku, za komforan život. Međutim, čak i projekcije zasnovane na neophodnosti primjene mjera energetske efikasnosti i elektrifikaciji, kao osnovnoj pretpostavci primjene principa održivog razova u energetici, ukazuju na to da potrošnja energije po stanovniku, koja garantuje visok stepen razvoja jedne ekonomije i komforan život pojedinca, ne može biti niža od 75 GJ. Iz navedenog je jasno da je obezbjeđenje dodatnih količina energije preduslov privrednog razvoja i rasta ekonomije, kao i kvaliteta života građana”, ocijenjeno je u dokumentu.

Obezbjeđenje tih količina moguće je uvozom ili izgradnjom proizvodnih kapaciteta. 

“Prema podacima iz Energetskog bilansa za 2020. od ukupnih potreba za energijom, Crnoj Gori je u 2018. godini nedostajalo 36 odsto, u 2019. godini 37,4 odsto. Ovaj procenat, prema Monstatu za 2019. godinu, rezultirao je uvozom energenata vrijednim 170 miliona eura. Činjenica da se potrebe za električnom energijom, biomasom i ugljem pokrivaju iz sopstvenih resursa, dok je uvoz vezan direktno za naftne derivate i prirodni gas, mora biti sagledavana sa posebnom pažnjom iz ugla aktuelne evropske energetske politike, koja nedvosmisleno ukazuje na dalje podsticanje dekarbonizacije proizvodnje i elektrifikacije saobraćaja, zbog čega će u narednom periodu nedvosmileno rasti pritisak na smanjenje korišćenja uglja, nafte i naftnih derivata. U tom kontekstu, navedeni spoljnotrgovinski deficit, ali i pritisak u pravcu dekarbonizacije, moraju se posmatrati kao snažan razvojni impuls, koji će omogućiti valorizaciju crnogorskih obnovljivih resursa za proizvodnju električne energije”, ističu iz Vlade.

Izgradnja HE Komarnica razmatrana je nacionalnim i regionalnim strateškim dokumentima.

“Strategija razvoja energetike Crne Gore do 2030. nedvosmisleno preporučuje izgradnju HE Komarnica 2 , konstatujući i da njena izgradnja ,,ima još više smisla ako se posmatra prostor regije“, odnosno da može biti ,,vrlo dobro rješenje za pokrivanje vršnih dijelova dijagrama opterećenja, kao i za regulaciju sistema u mjeri u kojoj će biti potrebno (ili moguće), s obzirom na veći broj vjetroelektrana koje će u sljedećih desetak godina ući u pogon, kako u Crnoj Gori, tako i u zemljama regije“, ocijenjeno je u planu.

Sa druge strane, Regionalna strategija održivog hidroenergetskog razvoja iz februara 2019. kao dokument finansiran kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan, odnosno EU program finansiranja infrastrukturnih projekata, prepoznaje hidroelektranu Komarnica, kao jedan od svega petnaest projekata na prostoru Zapadnog Balakana, kod kojeg ne postoje ozbiljne smetnje za realizaciju iz ugla zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Stigao i pravi grafički prikaz

Vlada je na prijedlog odluke DPP za višenamjensku akumulaciju na Komarnici dostavila amandman kojim su izmijenjeni grafički prilozi. Skupštinski odbor za turizam je juče podržao taj amandman, čime je on postao sastavni dio odluke.

Podsjetimo da je na sjednici krajem juna zamjenik predsjednika odbora Strahinja Bulajić (DF) upitao kako je moguće da su dostavljene geološka i hidrogeološka karta, odnosno mape vezano za ovaj DPP bez ijedne legende.

Planerka Svetlana Jovanović je tada kazala da vjeruje da je u pitanju tehnička greška i da se često događa da se pri štampi nešto slično dogodi. Ona je tada obećala da će provjeriti o čemu se radi i korigovati. To je juče i ispravljeno.

Poslanici bi danas trebalo da raspravljaju o prijedlogu ove odluke.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Održan Kongres Sindikata energetike – Kajević ponovo na čelu

Kajević za Pobjedu ističe da će nastaviti sa aktivnostima kao i do sada na poboljšanju materijalnog statusa...

TRI MJESECA OD SAJBER NAPADA: Informacioni sistem još ne...

Sajber napad na vladinu infrastrukturu ogolio je slabosti sistema. Nemogućnost sprovođenja javnih nabavki usporila je mnogo toga...

Andrijevica: Uhapšen zbog nasilja nad bratom

“Osumnjičenom B.V. se stavlja na teret da je 4. decembra, oko 10.20 časova, primjenom grubog nasilja narušio...

Air Montenegro: Od naredne godine dodatni letovi za Prag,...

Letovi iz Tivta ka Pragu odvijaće se od maja i to četiri puta sedmično, dva puta više...

Stupilo na snagu ograničenje cijena ruske nafte i zabrana...

Odluka o ograničenju cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućava da se ona prodaje trećim...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare