test

Vlada predlaže Irenu Radović za generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju

Standard

25/04/2024

11:27

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici predložiće aktuelnu guvernerku Centralne banke Irenu Radović za generalnu sekretarku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).

S obzirom na to da je ta funkcija nespojiva sa funkcijom koju Radović sada obavlja, ukoliko bude prošla kao kandidat u pomenutom Vijeću ona više neće biti guvernerka Centralne banke. Radović je zvanično od 19. decembra prošle godine guvernerka CBCG.  

U slučaju da bude izabrana za generalnog sekretara Vijeća za regionalnu saradnju RCC-a Radovićeva bi tu funkciju preuzela od 2025. godine. Generalnog sekretara biraju ministri spoljnih poslova država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi. 

Funkciju dužnosti generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) od 1. januara 2019. godine obavlja Majlinda Bregu.

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) osnovano je u februaru 2008. godine, kao nasljednik Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu.

Vijeće je operativno tijelo Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) i predstavlja centralno mjesto regionalne saradnje. Ono djeluje i kao forum za stalnu uključenost međunarodne zajednice angažovane u regiji.

Vijeće za regionalnu saradnju čini 45 zemalja, organizacija i međunarodnih finansijskih institucija.

Vijeće ima Generalni sekretarijat sa sjedištem u Sarajevu i Kancelariju za vezu sa evropskim i evroatlantskim institucijama u Briselu.

Izvor: rtcg

Ostavite komentar

Komentari (1)

Mila K

25 Apr. at 12:02

Ako se može vjerovati nejavnom servisu, Dakin guverner shvatio da je amater i diletant i mober. Da je dara odavno prevršila svaku mjeru. U četiri mjeseca unižena CB CG.

Opet Dakinog guvernera prepanuti CG muškarci iz litaja i ne, ali u politici, izmještaju na golemu platu bez ikakvog posla svoju najveću grešku i svoju sijenku nemoralnog i u porodici najružnijeg.

Ode Daka u povijest. U Sarajevo već ugarski prevarant je boss od svih recki.