IRF bivšem rukovodstvu: Isplaćeni su vam bonusi preko 100 000 eura samo za 2019, sami ste sebi dali stambene kredite

Na reagovanje bivšeg menadžmenta Investiciono razvojnog fonda odgovorili su predsjednika Odbora direktora IRF Velizar Kaluđerovića i izvršna direktorke Irena Radović.

Odgovor na reagovanje, kako navode, „bezimenog bivšeg rukovodstva“ prenosimo u cjelosti.

Činjenica da autori reagovanja svoja imena kriju iza pseudonima „staro rukovodstvo IRFa“ slikovito govori sa koliko nesigurnosti pokušavaju da pred licem javnosti prikriju svoju, čvrstim dokazima potkrijepljenu, krivičnu odgovornost.

U nedostatku argumenata da ospore svoju krivicu služe se neistinima o trenutnom stanju u IRFu i klevetanjem novog rukovodstva, koje je protiv njih pokrenulo krivični postupak.

Mogli bi im oprostiti za neistine upućene prema nama lično, ali je nedopustivo i neoprostivo javno manipulisati i služiti se neistinama koje mogu stvoriti ružnu sliku o IRFu kao nesporno zdravoj, održivoj i instituciji od izuzetnog značaja za funcionisanje crnogorske privrede i njen oporavak.

Zbog javnosti samo ćemo naglasiti da IRF (i pored izazova koji su na početku ove kalendarske godine sačekali novo rukovodstvo) na današnji dan ima ostvarenje godišnjeg plana na nivou od skoro 90% i već sada je potpuno izvjesno da će novo rukovodstvo i zaposleni ostvariti i premašiti godišnji plan za 2021. godinu.

Za razliku od 2020. godine u kojoj je „bezimeno bivše rukovodstvo“ uvelo IRF u gubitak od preko 11 miliona eura, sve projekcije ukazuju da ćemo za ovu poslovnu godinu ostvariti pozitivan finansijski rezultat.

Uz prethodno, IRF je danas stabilizovana i likvidna insitiucija što omogućava da se uredno izmiruju sve obaveze prema međunarodnim kreditorima i svi kreditni zahtjevi koji ispunjavaju propisane uslove za podršku razvoju i oporavku crnogorske privrede, budu uredno i blagovremeno odobreni i isplaćeni.

Obezbijeđena su i nova kreditna sredstva od međunarodnih kreditora reda veličine 220 miliona EUR, od čega 60 miliona za zeleno finansiranje, što predstavlja dodatnu garanciju za izdašnu kreditnu podršku crnogorskoj ekonomiji, pod povoljnim uslovima.

Javnost treba da zna da su bezimeni potpisnici jučerašnjeg reagovanja tužili IRF kod Osnovnog suda u Podgorici koristeći falsifikovane ugovore o radu. Isplata po istim bi iznosila preko preko 300 000 eura.

Javnost takođe treba da zna:

• da su prethodne godine bivšem rukovodstvu, pored redovnih zarada, isplaćeni bonusi reda veličine preko 100 000 eura, samo za 2019. godinu.
• Bivši predsjednik odbora direktora i izvršni direktor IRF, Zoran Vukčević, je koristeći činjenicu da je ostavariovao enormna godišnja primanja po osnovu zarada, isplaćenih bonusa i drugih naknada koje je ostavraivao u IRFu, dodatno tražio i ostvario pravo na povraćaj više plaćenih doprinosa u iznosu 16.904, 25 eur samo za 2020. godinu, dok mu je za period 2016-2020. država po ovom osnovu isplatila ukupno 62.583, 04 EUR.
• da je staro rukovodstvo samo sebi dodijelilo stambene kredite u iznosu od preko 305.000 EUR sa kamatnom stopom od 1% i rokom otplate do 30 godina

Nasuprot opisanom halapljivom postupanju starog rukovodstva, novo rukovodstvo IRFa je odmah na početku svog mandata ukinulo prava na bonuse i odgovorno se odnosi prema interesu institcuje i države kao osnivača.

Pozivamo staro rukovodstvo da situaciju u koju su sami sebe doveli ne potcjenjuju i suoče se sa svom njenom ozbiljnošću u ovom i novim slučajevima koji će biti uskoro aktuelizovani.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

FDA: Koristi od vakcinacije djece protiv Kovida 19 značajno...

Saopštenje dolazi pošto se očekuje da će panel spoljnih stručnjaka u utorak glasati da li da preporuči...

Regija na rubu sukoba: Bajden šalje moćnu petorku da...

Lidere brine i uloga Rusije koja bi već za nekoliko dana mogla, za početak, zadati težak diplomatski...

BANA: Abazoviću na sastanku predat spisak zahtjeva

Ukazali su da je u posljednje vrijeme, kako tvrde, sve više izraženo podizanje betonskih i metalnih krstova...

DPS Žabljak: Nova kadrovska struktura spremna da se uhvati...

"Na konferenciji je učestvovao 81 delegat i izabran je novi saziv Opštinskog odbora. Osim novoizabranih 50 članova,...

Završen prvi CBCG FinTech Hackaton: Prva nagrada za tim...

Kako je saopšteno iz CBCG, prvu nagradu, u iznosu od 3. 000 eura, osvojio je tim “Budućnost”...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare