Izvor:Pobjeda

Italijanski energetski gigant odbacio optužbe zelenih: Integritet resursa nam je ključan

Italijanski energetski gigant Eni, koji je u Crnoj Gori prisutan od 2016. godine u konzorcijumu sa ruskim Novatekom, od kada su dobili koncesiju za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, odbacio je optužbe nevladinog sektora koji ih označava kao najodgvornije za niz ekoloških katastrofa širom svijeta.

U izjavi za Pobjedu iz ove kompanije naglašavaju da Eni sprovodi operacije u 66 zemalja širom svijeta i ima najbolje u klasi reference u pogledu menadžmenta zaštite zdravlja, bezbjednosti i životne okoline (HSE), posebno ističući da je za sami posao integritet resursa ključan.

– Sve Enijeve ćerke firme širom svijeta posluju u skladu sa kompanijskim standardima, nacionalnim zakonodavstvima i odgovarajućim međunarodnim standardima u svim svojim operacijama, i uvijek primjenjuju ozbiljne preventivne mjere kako bi incidenti bili spriječeni – navodi se u pisanoj izjavi za Pobjedu.

U posebnom fokusu crnogorskih zelenih organizacija bili su incidenti u Nigeriji gdje je 2013. godine zabilježen 471 ispust nafte. Prema podacima Green Home-a u Nigeriji se desio veliki incident u kojem je došlo do bespovratnog izumiranja živog svijeta izlivanjem nafte u delti Nigera.

U kompaniji Eni kažu da, što se tiče incidenata u Nigeriji, treba napomenuti da se otprilike 90 odsto izlivanja dogodilo zbog miješanja trećih strana, uključujući pretakanje nafte, sabotaže i drugih ilegalnih aktivnosti.

– Takođe, Eni je razvio i primijenio strategiju za reduciranje operativnih izlivanja i krađe nafte, koja podrazumijeva zajedničku akciju kroz sve moguće planove intervencije, od administrativnih do tehničkih preventivnih aspekata, kontrolnih mehanizama, kvaliteta i brzine intervencija, kao i učešće u nekoliko međunarodnih inicijativa. Ova strategija je rezultirala smanjenjem izlivanja nafte od 20 odsto na godišnjim nivoima – navode u kompaniji.

Što se tiče zabrinutosti u vezi sa basenom Jadranskog mora, iz kompanije navode da Eni ima dugogodišnje iskustvo u Jadranu gdje je prvu bušotinu u njegovom podmorju bušio još 1960. godine.

– Od tada, izbušili smo nekoliko stotina bušotina sa izvrsnom statistikom u pogledu zaštite zdravlja, bezbjednosti i životne okoline. Sve neophodne mjere kako bi se garantovala zaštita zdravlja, bezbjednosti i životne okoline, u skladu sa crnogorskim zakonima i regulacijama, najboljim industrijskim praksama i Enijevim procedurama i standardima su preduzete i sprovode se – zaključuju iz ove kompanije.

Konzorcijum Eni-Novatek počeo je prošlog četvrtka prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju na dubini od 6,53 hiljade metara i na udaljenosti od 27 kilometara od obale. Istražno bušenje u moru između Bara i Ulcinja trajaće četiri i po do šest mjeseci.

Ukoliko se utvrdi postojanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, prihodi od 62 do 68 odsto pripašće Crnoj Gori.

Eni se smatra jednom od sedam najvećih globalnih korporacija u sektoru nafte i gasa a na kraju 2019. godine njen tržišni kapital iznosio je više od 55 milijardi dolara. Nalazi se na 113. mjestu među kompanijama na listi Future Global 500, klasifikaciji koja je zasnovana na zaradama i prihodima.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG RUKOVODSTVA IRF: Vukčevića, Vujovića, Jankovića...

Na optužnici Specijalnog tužilaštva su, pored Vukčevića, direktora Sektora za kredite Zorana Vujovića, šefa Sektora za finansijske...

U ODGOVORU STANDARDU: Air Montenegro još nema procjenu štete...

"U ovom trenutku postoji dio procjene troškova, a konačna procjena će se utvrditi...

Ako Vlada padne, moguće ponovno odlaganje lokalnih izbora

S druge strane, ukoliko padne, formiraće se nova izvršna vlast ili će se ići na nove izbore...

Mihailo: Neka na svakoj našoj crkvi i manastiru osvane...

"Vladajuće političke snage kreiraju ambijent koji pogoduje desničarskim skupinama da nasrnu na nas i naše svetinje.

MEDOKS: Vlada da poštuje međunarodne obaveze po pitanju oduzetih...

Medoks je naglasila kako bi Vlada trebalo da se oslobodi nezakonite robe u skladu sa međunarodnim i...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare