test

IZ AIR MONTENEGRA ZA STANDARD: Ulazak “Pegasusa” na CG tržište nepovoljan po naše poslovanje ali smo spremni za tržišnu utakmicu

Standard

06/06/2023

08:50

Nakon najave da će niskobudžetna avio kompanija iz Turske ''Pegasus'' otpočeti svoje letove na relaciji Istanbul-Podgorica i time postati direktan konkurent državnoj avio kompaniji Air Montenegro, iz ove kompanije poručuju da je očekivano da se to odrazi nepovoljno na poslovanje Air Montenegra, ali ističu da su spremni za tržišnu utakmicu sa konkurencijom.

Kako navode iz Air Montenegra ulazak konkurencije na bilo koje tržište je očekivano da se odrazi nepovoljno na dotadašnje učesnike tržišne utakmice, pa je tako slučaj i sa ulaskom kompanije Pegasus na liniji iz Istanbula ka Crnoj Gori, koji će se odraziti na poslovanje Turkish Airlinesa i Air Montenegra, koji više godina obavljaju redovni saobraćaj na ovoj liniji.

“Iako se koncept poslovanja low cost i redovnih prevoznika značajno razlikuje, samim tim su i korisnici usluga u principu različita klijentela, jedan dio putnika je spreman da promjeni prevoznika samo zbog niže osnovne cijene prevoza”, objašnjavaju iz državne avio kompanije.

Iz Air Montenegra podsjećaju da je odnedavno na tržištu prisutan i turski avio prevoznik “Tailwind” koji u formi serije čarter letova obavlja letove dva puta nedeljno iz Istanbula ka Podgorici, tako da se konurencija značajno povećala u odnosu na prethodnu godinu, a to nije mogao pratiti realno očekivani rast tražnje na tržištu za tako kratko vrijeme, već će nužno doći do prelivanja putnika sa jednih na druge prevoznike.

Iz Air Montenegro ističu da su spremni za tržištnu utakmicu sa konkurencijom, ali u isto vrijeme i da iako kompanija u 100% vlasništvu države Crne Gore podliježe strogoj kontroli državne pomoći, dok to nije slučaj za kompanijama koje dolaze iz država koje nijesu u EU, niti su uskladile svojezakonodavstvo sa istim, kao što je slučaj npr. sa kompanijama iz Turske.

Biće potreban dodatni napor da se putnici zadrže na liniji Podgorica-Istanbul

“Iako su Air Montenegro i Turkish Airlines ulaganjem značajnih resursa, novca i vremena formirale odredjenu bazu klijenata, u najboljem slučaju će biti potreban dodatni napor da se isti zadrže, a očekivani prihod po putniku će zasigurno opadati, u najboljem slučaju samo u određenom periodu”, kažu iz nacionalne avio kompanije.

Kako navode, sveobuhvatno kvalitetna ponuda “Air Montenegra”, koji je komercijalni avio prevoznik ,ima respektabilnu bazu putnika na liniji za Istanbul, koja je, jedna od najprofitabilnijih.

“Imajući u vidu nivo kvaliteta, odnosno odnos cijene i kvaliteta ukupnog servisa Air Montenegra, cijenimo da do značajnog pada broja korisnika naših usluga neće doći, posebno zato što “Pegasus” leti sa drugog aerodroma i ima drugačiju ciljnu grupu”, poručuju oni.

Iz Air Montenegra za portal Standard objašnjavaju da Pegasus svoj saobraćaj obavlja sa aerodroma Sabiha Gokcen (SAW), koji u principu koriste low cost prevoznici, dok Turkish i Air Montenegro saobraćaj obavljaju sa medjunarodnog aerodroma Istanbul (IST), koji za svoje letove koriste redovni prevoznici, pa je samim tim i mreža letova i mogućnosti za putnike da nastave putovanje ka drugim destinacijama mnogo povoljnija.

Dodantno, kako kažu, ti aerodromi su pritom locirani na različitim lokacijama u Istanbulu, aerodrom IST na evropskom djelu, a SAW na azijskom dijelu, i ističu mnogo bolju saobraćajnu povezanost u smislu zemaljskog prevoza za putnike koji koriste IST.

Nove čarte linije ka zemljama Baltika

„Air Montenegro“ u toku 2023.godine godine saobraća na redovnim avio linijama ka Beogradu, Ljubljani, Banja Luci, Frankfurtu, Cirihu, Parizu, Lionu, Nantu, Kopenhagenu, Pragu, Istanbulu, koje je obavljao u prethodnoj godini, i po prvi put prema Bratislavi, Brnu, i Sarajevu.

Iz Air montenegra kažu da imajući u vidu da je pred nama puna – visoka turistička sezona, a u interesu turističke i komplementarne privrede, građana i države, „Air Montenegro“ je uspostavio po prvi put u istoriji crnogorskog vazduhoplovstva čarter linije ka zemljama Baltika (Talin-Estonija, Viljnus-Litvanija i Riga-Letonija) i tokom ljetnje IATA sezone će se prevesti oko 22.000 turista sa tog tržišta.

Kako kažu, pored novih čartera za Baltik, koji saobraćaju sa aerodroma Tivat, iz Podgorice imaju nove čartere za Ržešov u Poljskoj.

“Čarteri iz Tel Aviva su započeli saobraćaj u martu i trajaće do oktobra, pa su zbog najdužeg perioda realizacije od najvećeg značaja za kompaniju i turističku privredu Crne Gore, dok će se čarter serije letova obavljat, kao i prethodne godine ka Jerevanu, Kairu, Katovicama, u periodu od juna do septembra”, kažu iz Air Montenegra, i dodaju da je plan da se tokom 2023. godine ukupno u redovnom i čarter saobraćaju preveze oko oko 450.000 putnika, što je gotovo 100.000 više nego u toku 2022.godine.

Novi avion u floti

Iz kompanije su nam saopštili da se od 1. juna u njihovoj floti nalazi i avion Embraer E-190.

U pitanju je avion sa 104 sjedišta.

Uz postojeća dva Embraera 195 i jedan Airbus 320, to su, kako su naveli, četiri vazduhoplova sa ukupno 500 sjedišta, kojima će kompanija obavljati saobracaj tokom ovogodišnje ljetnje sezone.

Avion je, pojasnili su, u formi ACMI aranžmana zakupljen od kompanije “Vind rouz” (Wind Rose).

Izvor (naslovna fotografija):

Air Montenegro

Ostavite komentar

Komentari (0)