Joković u Berlinu: Crna Gora opredijeljena za EU, tako ćemo razvijati i poljoprivredu

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vladimir Joković, na poziv federalnog njemačkog ministra za poljoprivredu i hranu, gospodina Džema Ozdemira, učestvovao je na Konferenciji ministara poljoprivrede u okviru 15. Globalnog foruma o hrani i poljoprivredi 2023.

Na ovogodišnjoj Konferenciji, preko 70 ministara i ministarki poljoprivrede iz cijelog svijeta razgovaralo je o tome kako poboljšati saradnju i zajednički stvoriti održive globalne sisteme za snabdijevanje hranom. Ministri su usvojili zvanični izvještaj za zajednički odgovor na globalne krize, naglašavajući važnost preduzimanja odgovarajućih i brzih aktivnosti za suočavanje sa aktuelnom krizom hrane, sa ciljem postizanja održivih sistema sanbdijevanja hranom.

Naglasivši da globalne krize zahtijevaju globalni odgovor i akciju, ministar Joković je istakao spremnost i opredjeljenje Vlade Crne Gore, da zajednički ublažimo posljedice klimatskih promjena i iscrpljivanja prirodnih resursa, kao i da paralelno radimo na kreiranju održivih sistema koji će osigurati bezbjednu i zdravu hranu za sve.

„Danas smo svi svjedoci činjenice da klimatske promjene i prirodni resursi ne poznaju granice, pogotovo nakon perioda pandemije gdje je potreban „zeleni“ oporavak cjelokupnog regiona. Zelena agenda je primjer najboljeg alata koji predviđa zajedničko djelovanje u cilju da se ekološki i klimatski izazovi pretvore u šanse i mogućnosti. Preuzeli smo niz aktivnosti koje se odnose na očuvanje zemljišta, uvećanje proizvodnje organske hrane, ispunjavanje strategije „od njive do trpeze“, što će biti fokus našeg rada i u narednom periodu. Crna Gora je u potpunosti opredijeljena evropskom putu i pridruživanju Evropskoj uniji,i u tom pravcu ćemo nastaviti da razvijamo i sektor poljoprivrede“, rekao je ministar Joković.

U okviru Globalnog foruma Joković je održao niz bilateralnih sastanaka i paralelnih sesija sa fokusom na unapređenje saradnje Crne Gore u poljoprivrednom sektoru. Obavljeni su razgovori sa partnerima iz različitih zemalja gdje su razmijenjena iskustva u cilju poboljšanja proizvodnje i trgovine poljoprivrednih proizvoda.

Tokom sastanka Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SWG), ministar Joković je istakao značaj potpisivanja Memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje partnerstva Zapadnog Balkana u oblasti očuvanja zemljišta, koji je potpisan u Budvi u novembru 2022. godine u cilju zajedničkog unapređenja agende integracija u EU u oblasti poljoprivrede. 

Tokom radne posjete, delegacija Crne Gore je posjetila i međunarodni sajam “Zelena nedjelja” koji se održava 87. put na kome je učestvovalo više od 1000 izlagača iz preko 60 zemalja svijeta.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Netfliks greškom objavio nova pravila o dijeljenju naloga

I dok pretplatnici već neko vrijeme očekuju mjere protiv dijeljenja lozinki, neke je neočekivana objava novih pravila...

Spajić: Nismo spremni za Open Bakan, fokusirati se na...

“Mislim da je ovo jako siromašan region koji je, moramo to da priznamo htjeli ili ne, evropska...

I sjutra sjeverni vjetar, do osam stepeni

Na sjeveru uglavnom suvo, ujutru magla ili niska oblačnost, tokom dana sunčani periodi. Kako...

Podgorica: U toku prikupljanje pomoći u obući i odjeći...

Stvari će se skupljati najkasnije sjutra do 17:30 časova, kako bi se poslale prvim avionom saopštili su...

Snažan zemljotres pogodio i Kazahstan

Iz kazahstanskog Nacionalnog centra za seizmološka posmatranja i istraživanja navedeno je da je zemljotres registrovan u 19.02...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare