test

Još jedna turska građevinska firma povezana sa Sezginom i Milatovićem otišla u stečaj

Standard

25/02/2024

09:24

Juno construction, građevinska firma povezana sa kompanijom Kronos, o kojoj je ranije pisao naš portal, otišla je u stečaj.

Podsjećamo, portal Standard je ranije pisao o tome da je unosan biznis koji je brat predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, Pavle Milatović započeo 2021. godine u samo dvije godine doživio potpuni krah. Od multimilionskih ugovora koje su firme Kronos DOO, i Kronos TSM 061 u kojima je Milatović bio suvlasnik dobile za izgradnju saobraćajnica širom Srbije ostao je od 11. januara ove godine samo stečaj. Milatović je bavljenje biznisom započeo tako što je sa turskim državljaninom Ozgur Baki Sezginom držao teretanu iz koje je ”postigao meteorski uspjeh” u izgradnji kompleksnih saobraćajnica, koji je neslavno okončan uvođenjem stečaja u njihovu firmu.

Stečajni postupak pokrenut je 11. januara ove godine, odlukom Privrednog suda iz Beograda, a na predlog jednog od povjerilaca, firme Ingrap-Omni iz Beograda. Prethodno, firmi Kronos TSM 061 su više od četiri mjeseca računi bili u blokadi.

Iako se to još ne može vidjeti na sajtu Agencije za privredne registre, u oglasu koji je prije nekoliko dana objavljen u dnevnom listu Danas, Privredni sud u Beogradu usvojio je predlog preduzeća Vemus transport i otvorio stečajni postupak prema stečajnom dužniku Juno construction. U objašnjenju ove odluke stoji da je utvrđena ispunjenost stečajnih razloga, odnosno da je zbog prezaduženosti firme ispunjen uslov za pokretanje stečajnog postupka, piše Forbes Srbija.

U oglasu se pozivaju povjerioci da prijave kako obezbijeđena, tako i neobezbijeđena potraživanja u roku od 120 dana od dana objavljivanja oglasa o otvaranju postupka stečaja.

Istovremeno, pozivaju se i dužnici da odmah ispune svoje dospjele obaveze prema Juno construction i zakazuje ispitno ročište za polovinu juna ove godine.

Podsjetimo, kompanija Juno construction učestovovala je u Srbiji i uzgradnji pojedinih putnih dionica na državnim infrastrukturnim projektima. Radila je kao podizvođač kineske državne kompanije Šandong i u vlasništvu je turskog državljanina Mahmuta Taha Karsliočlua.

U Srbiji je registrovana decembra 2021. godine, ali je tokom 2023. izmjenama osnivačkog akta Ozgur Baki Sezgin postao direktor i zakonski zastupnik.

Sezgin je u Srbiji vlasnik konsultantske agencije MMS Consultancy, koja je do 2022. godine nosila ime Kronos construction. Juno je Sezgin na društvenim mrežama promovisao kao ćerku firmu Kronosa, iako direktne vlasničke veze nema.

U Juno construction u januaru ove godine uveden je prethodni stečajni postupak, a kako je Forbes Srbija u međuvremenu saznao, vlasnik je još prošle jeseni otišao u Tursku ostavivši dugove i prema zaposlenima i prema poslovnim partnerima.

Izvor (naslovna fotografija):

Shutterstock

Ostavite komentar

Komentari (0)