Kamata na državni dug iznosi 3,1 odsto

Prosječna kamatna stopa državnog duga u prošloj godini iznosila je 3,1 odsto, za razliku od 2016. kada je bila 3,7 odsto. Prosječna kamatna stopa spoljnjeg duga bila je 3,3 odsto, a domaćeg dva odsto, navodi se u Srednjoročnoj strategiji upravljanja dugom do 2020. koju je protekle sedmice objavilo Ministarstvo finansija. Dug, prema podacima Ministarstva finansija, sada iznosi 2,758 milijardi eura ili 65,1 odsto BDP, piše Pobjeda.

U 2018. javni dug će dostići maksimum od 70,5 odsto BDP-a, nakon čega će krenuti silaznom putanjom i u 2020. biti na nivou od 59,3 odsto procijenjenog BDP. Povećanje državnog duga u prethodnom periodu uglavnom je uslijedilo zbog emitovanih euroobveznica u 2014, 2015. i 2016, u ukupnom iznosu od 1,080 milijardi eura navedeno je u srednjoročnoj strategiji.

U njoj se takođe navodi da Ministarstvo finansija ostaje fleksibilno da razmotri mogućnosti za refinansiranje postojećih euroobveznica koje dospijevaju od 2019. do 2021.

“Ministarstvo finansija ostaje otvoreno za predloge upravljanja obavezama, u kontekstu osnovnih uslova na tržištu. Rezultat bi bio proširenje profila dospjeća i poboljšanje dinamike otplate duga smanjenjem visine otplate obaveza koja dospijevaju u periodu 2019-2021”, objašnjeno je u strategiji.

U ovom dokumentu se navodi da je 78 odsto duga sa fiksnom kamatnom stopom, a sa varijabilnom 22 odsto.

U periodu od 2014. do 2017. rastao je procenat učešća spoljnjeg duga sa fiksnom kamatnom stopom. Referentna kamatna stopa za većinu onih sa varijabilnom kamatnom stopom je 6-mjesečni euribor koji je, istorijski gledano, na najnižem nivou. Domaći dug većinom čine krediti sa varijabilnom kamatnom stopom, dok obveznice imaju fiksnu kamatnu stopu od 4, odnosno 5 odsto, objašnjeno je u strategiji.

Prosječne kamatne stope zaduženja na međunarodnom tržištu od 2014. do 2017. kretale su se, kako se ističe, umjereno silaznom putanjom, jer većina novog zaduživanja ima povoljniju kamatnu stopu.

“Kamatne stope na domaćem tržištu su oscilirale usljed emitovanja novih državnih zapisa iz godine u godinu, dok su zaduživanja kod komercijalnih banaka bila po nižoj kamatnoj stopi u odnosu na raniji period”, navodi se u dokumentu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović: Niko u Crnoj Gori ne treba da nosi...

Abazović je istakao da, po njegovom sudu, niko u Crnoj Gori ne treba da nosi oružje, naglašavajući...

Đurović domaćin večere za članove Stalnog odbora Parlamentarne skupštine...

“Ovaj događaj predstavlja prvu parlamentarnu aktivnost u okviru predsjedavanja Crne Gore ovom regionalnom inicijativom, te su na...

Uprava za igre na sreću postaje samostalni organ

Iz Vlade su ocijenili da će to dovesti do unapređenja rada i rezultata institucijalnog okvira u toj...

Kosovska policija ušla u sjeverni dio Mitrovice

Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo „zaštita etnički mješovitih djelova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa...

Plantažama milion i po iz tekuće budžetske rezerve

U Informaciji se navodi da je nevrijeme koje je 23. juna 2022. pogodilo Glavni grad i opštinu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare