Konjević: Saslušati Žugića, obmanuo je građane i privrednike

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević uputio jeincijativu podnijetu predsjedniku Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Predragu Sekuliću u kojoj zahtijevakontrolno saslušanje guvernera Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoja Žugića na temu "Pitanja sprovođenja moratorijuma na otplatu kreditnih obaveza građana Crne Gore i uloga CBCG u ovom procesu", saopšteno je danas iz SDP.

– Kontrolno saslušanje guvernera CBCG Radoja Žugića potrebno je jer je svojim javnim istupima, po našem mišljenju, obmanuo građane i privrednike da neće plaćati kamate na kredite koji budu uključeni u moratorijum. Guverner Žugić je izjavio da se u toku “moratorijimu neće plaćati ni glavnica ni kamata”, a poslije sastanka sa predstavnicima bankarskog sektora zaćutao i nestao iz javnosti, pa smo tako i iznos od 30 miliona eura novog prihoda za banke u uslovima krize u toku moratorijuma saznali od druge institucije, a ne one na čijem je čelu i kojoj je ustavna obaveza da se ovim pitanjima bavi. Više će banke “uzeti”od obmanutih građana i privrede nego što je ukupna pomoć Vlade u prvom paketu pomoći – istakao je Konjević.

On je dodao da zbog ovakvog “dogovora” guvernera sa bankama, građani i privreda su snažno pogođeni novim “troškovima”i ovih dana im stižu inovirani planovi otplate kredita, sa uvećanim ratama.

– Naše je mišljenje da je ovo pitanje bilo potrebno drugačije rješavati sa mnogo više senzibiliteta prema situaciji u kojoj su se našli građani i privreda koji dva mjeseca nijesu mogli da privređuju usled pandemije Covida 19. Potrebno je čuti i mišljenje zašto je Centralna banka dala negativnu preporuku Vladi na njeno mišljenje o zakonu, lex specialisu, SDP-a da se tokom moratorijuma ne obračunavaju kamate, poručio je Konjević.

On je naveo da je posebna tema odsustvo solidarnosti bankarskog sektora sa svojim klijentima koji se suočavaju sa najvećom krizom u novijoj crnogorskoj istoriji.

-Zaboravili”su da svoj profit zarađuju od građana i privrede i da bi u uslovima krize solidarnost morala postojati sa onima koji nijesu bili u mogućnosti da rade, zarađuju svoju platu pa time teško i da vraćaju kreditne obaveze. Bankarski sektor je zaradio preko 50 miliona eura u prošloj godini pa bi, kao profitabilan sektor, trebalo da ima više osjećaja za aktuelnu krizu, snoseći i sam makar dio tereta, kada to već rade mnogi koji imaju puno manje. I umjesto da pokažu barem zrno solidarnosti na koju danas svi pozivamo, odreknu se dijela svoga budućeg profita, njima je guverner Žugić obezbjedio da i u krizi “namaknu” preko 30 miliona eura od kamata. Sve ovo su razlozi zbog kojih je nužno obaviti kontrolno saslušanje guvernera Žugića koji o ovoj temi nije izrekao ni jednu jedinu riječ od kraja marta ove godine, očigledno svjestan da je umjesto pomoći, stvorio ogromne, milionske, obaveze za crnogorske građane i privrednike. Zbog toga smatramo da je potrebno obaviti kontrolno saslušavanje kako bi razjasnili sve nedoumice vezane za ovo osjetljivo pitanje, koje izaziva ogromno interesovanje naših građana – poručio je Konjević u inicijativi.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Nestvarni snimci iz Vuhana: Nakon koronavirusa pogodile ih poplave

Nova kriza izbila je u kineskom gradu Vuhanu, iz kog je potekla pandemija koronavirusa.

Vulin posjetio bolnicu u Novom Pazaru, a prije devet...

Međutim, postavlja se pitanje kako je ministar odbrane otišao u tu posjetu, pošto...

MCP SPC: Sramne i neistinite kvalifikacije ministra odbrane

"Kao i njegovi istomišljenici, potpuno prenebregava činjenicu da su Mitropolija, ali i Episkopski...

Kusovac negativan na koronavirus

Kusovac se nalazi u karantinu u Igalu nakon što je prekršio samoizolaciju, zbog...

Federer: Morao sam da odlučim da li želim da...

Federer je ove godine dva puta operisao koljeno, zbog čega je najavio da...

NAJČITANIJE

Gdje je danas “dječak vještac” čije su slike užasnule...

Mali Houp tada je imao dvije ili tri godine i preživio je zahvaljujući Anji i organizaciji koju...

Dabović: Odbila sam SEKS sa PRESJEDNIKOM i otjerali su...

Svašta sam doživjela u karijeri. Događalo mi se i da mi nude velik novac za jednu noć,...

DR MUHAMED BOROGOVAC: Blaćenjem Crne Gore i Đukanovića IFIMES...

Borogavac je devedesetih godina prošlog vijeka napustio Bosnu i Hercegovinu, nakon sukoba sa politikom tadašnjeg predsjednika Alije...

Auto litija uz trobojke u Beranama i Andrijevici (VIDEO)

Automobili sa srpskim zastavama, formirajući kolonu, krenuli su iz Berana u pravcu Plava.

Srpski infektolog demantovao Vučića: PCR dijagnostika se radi u...

Kako je kazao profesor Medicinskog fakulteta, infektolog i bivši direktor klinike za zarazne bolesti Dragan Delić, PCR dijagnostika koja...

Komentari

avatar