Konsultativno saslušanje Stijovića: Problema mnogo, ulažu se napori da se riješe

Problema je mnogo, ali se ulažu napori kako bi isti bili riješeni na objektivan i odgovoran način, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, na kojoj je održano konsultativno saslušanje ministra poljoprivrede Aleksandra Stijovića na temu 'Problemi koji se odnose na subvencije za proizvedeno mlijeko, povećanje cijena stočne hrane, problem sa akcizama na gorivo, problemi sa otkupom hrane i problematika ostvarivanja kreditne podrške poljoprivrednicima (stočarima)'.

Kako je saopšteno iz Skupštine, saslušanje je sprovedeno na inicijativu zamjenika predsjednika Odbora, Gencija Nimanbegua.

“Stijović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, govoreći na temu saslušanja, upoznao je Odbor sa prethodno učinjenim kada je riječ o subvencijama za proizvedeno mlijeko na način da su subvencije definisane kroz dvije mjere, a to su podrška razvoju tržišne proizvodnje mlijeka i podrška preradi mlijeka na gazdinstvu; zatim o načinima rješavanja problema koji se odnose na povećanje cijena stočne hrane, problema sa akcizama na gorivo, problema sa otkupom hrane i o uspostavljanju saradnje sa Investiciono-razvojnim fondom Crne Gore u cilju pružanja podrške poljoprivredi”, navode u parlamentu.

Takođe, ministar je informisao o saradnji koja se ostvaruje sa komesarima Evropske unije zaduženim za sektor poljoprivrede kako bi se na što bolji način unaprijedio razvoj poljoprivrede u Crnoj Gori.

“Upoznao da je objavljeno više od deset javnih poziva, shodno Agrobudžetu, koje imaju za cilj da se stanovništvo Crne Gore zadrži na selu, naročito kada su u pitanju mladi poljoprivrednici. Mišljenja je da je Ministarstvo reagovalo na najbolji način u periodu kada nije bilo Agrobudžeta i upoznao sa namjerom da se u budućem periodu još više radi na poboljšanju stanja u ovoj grani privrede”, dodaju u Skupštini.

Kako ističu, informisao je poslanike i o sredstvima koja su predviđena Agrobudžetom za 2021. godinu.

“Tokom rasprave postavljena su brojna pitanja i iskazani stavovi i mišljenja, koji se mogu rezimirati na sljedeći način: da li je i na koji način kasno usvajanje Agrobudžeta za 2021. godinu proizvelo negativne posljedice za poljoprivredni sektor u Crnoj Gori; da li se prezentovanje Agrobudžeta za 2021. godinu odvija na očekivani način; da se, iako je gorivo berzanska roba, na njegovu cijenu može uticati akciznom politikom; govoreno je o problemima sa niskom otkupnom cijenom mlijeka, problemima vezanim za PDV, o zahtjevima za formiranje Savjeta za poljoprivredu, o ulaganjima u sektor poljoprivrede u prethodnom periodu; o potrebi uspostavljanja bolje komunikacije između Vlade Crne Gore, proizvođača i prerađivača; o postojećoj Kući meda i planiranom otvaranju Kuće poljoprivrede u Bijelom Polju i Nikšiću i Kuće voća u Andrijevici; o zakonskoj regulativi koju je potrebno mijenjati kako bi se izbjegli potencijalni problemi, potrebi korigovanja mjere propisane IPARD-om, koja se odnosi na nadmorsku visinu, tokom realizacije naredne faze projekta”, napominju.

Odbor je odlučio da ocjene i stavove sa konsultativnog saslušanja utvrdi na nekoj od narednih sjednica.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Pred sudstvom veliki izazovi i problemi

Vučković je ukazujući na brojne probleme sa kojima se sudstvo suočava kazala da nezavisnost sudstva omogućava svima...

Predstavljen glavni projekat Skloništa za napuštene životinje

Darinka Martinović Milošević, pomoćnica sekretara Sekretarijata za uređenje prostora kazala je da je bio poseban izazov izabrati...

Svi preminuli mlađi od 40 godina bili nevakcinisani

Takođe, osam od deset hospitalizovanih pacijenata su oni koji nijesu imunizovani, saopštavaju iz Instituta.

U Aziji oduzeto više od 55,6 miliona tableta metamfetamina

„Laos je juče prijavio zapljenu 55,6 miliona tableta metamfetamina i 1.537 kilograma kristal meta“, rekao je Džeremi Daglas,...

Hrvatica opsovala muža i dobila 45 dana zatvora

Prema presudi, Gabi je prošle godine u septembru oko 13.20 sati u porodičnoj kući na zagrebačkom području...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare