Izvor:Pobjeda

Kovačević: Svi čuvaju energente, a mi ih izvozimo EPS-u ispod cijene

Odluka Rudnika uglja (RUP) o prodaji uglja Elektroprivredi Srbije (EPS) u trenutku globalne energetske krize je štetna i nelogična jer svi čuvaju svoje energente, osim što ih mi izvozimo ispod cijene, ocijenio je predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević.

On je od kraja 2018. godine do sredine prošle godine bio direktor Crnogorskog operatora tržišta električne energije (COTEE).

“Čini mi se nelogičnim da je cijena tone uglja 28 eura, dok je većina ostalih država u regionu zabranila izvoz tog energenta”, kazao je Kovačević Pobjedi i dodao da je nedavno predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je prosječna cijena tone uglja koji oni nabavljaju 75 eura.

Rudnik uglja je 25. maja potpisao ugovor o kupoprodaji mrkog lignitnog uglja sa Elektroprivredom Srbije (EPS). Ugovorom je, kako je ranije saopšteno iz RUP-a, predviđena isporuka prvih 40 hiljada tona od planirane ukupne količine od 300 hiljada tona uglja. Cijena uglja iznosi 28,8 eura bez PDV-a za kvalitet toplotne moći od osam hiljada kJ/kg po toni, pri čemu se vrši korekcija cijene ponderisanjem u rasponu toplotne moći od sedam hiljada do deset hiljada kJ/kg.

“Ovo je štetan ugovor i problematična cijena. Smatram da Termoelektrana može ostati bez uglja jer količine koje se eksploatišu očigledno neće biti dovoljne ukoliko se investicioni radovi na otvaranju novih rudarskih kopova izmještanjem rijeke Ćehotine ne završe. A očigledno je da oni to ne misle da rade, odnosno da to ne mogu izvesti”, kazao je Kovačević.

On smatra da bi o ovom ugovoru trebalo da se izjasni Vlada odnosno Ministarstvo kapitalnih investicija.

“Oni su već trebali da reaguju po tom pitanju i da obavijeste javnost da li je ovaj ugovor možda dobar, a možda i odličan, a sve su indicije da je taj ugovor vrlo neprimjeren u postojećoj situaciji i u Evropi, regionu i svijetu po pitanju energenata, jer svi čuvaju svoje energente, osim što ih mi izvozimo ispod cijene”, zaključio je Kovačević.

Realizacija ugovora je počela 10. juna kad je sa separacije Doganje u pravcu Prijepolja krenulo šest kamiona nosivosti 25 tona. Iz RUP-a je saopšteno da će, prema planu, kamioni u dvije smjene obavljati dnevnu isporuku 400 do 600 tona uglja. Na željezničkoj stanici u Prijepolju vrši se utovar uglja u teretne vagone.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuksanović Stanković: Car je go;Abazović : Imaju li Raško...

"Pogledajte ga molim vas građani CG. Sva sublimacija politike vlade Dritana Abazovića je - car je go",...

Adžić se smijao Mugoši, on mu poručio da bi...

"U trenutku kada 68 od 81 poslanika traži smjenu njegove Vlade, to je dovoljan razlog da podnese...

Abazović predstavio inicijativu za rekonstrukciju Vlade: Osnaživanje borbe protiv...

"Iskazujemo spremnost za rekonstrukciju na sledećim političkim principima. -Vlada će dodatno osnažiti borbu protiv...

Abazović nudi DF-u i DCG ulazak u Vladu: Spreman...

Abazović je navodno dao ponudu DF-u i Demokratama da uđu u Vladu, odnosno da dobiju ministarske pozicije...

Čanak crnogorskim poslanicima: Ne dajte mu da pobjegne

"Poruka svim prijateljima Crne Gore, poslanicima u parlamentu Crne Gore i svima kojima je Crna Gora na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare