Krak Jonsko-jadranskog gasovoda kroz Crnu Goru koštao bi 120 miliona eura

Projekcije zasnovane na dosadašnjim analizama pokazuju da bi krak Jonsko-jadranskog gasovoda (IAP) koji prolazi kroz teritoriju Crne Gore koštao 120 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

IAP je jedan krak Transjadranskog gasovoda (TAP), koji je budući dio Transanadolijskog gasovoda (TANAP) i za njega je planirano da transportuje gas iz Azerbejdžana preko Turske, Grčke i Albanije u Italiju.

“U ovom trenutku je rano govoriti o načinima i izvorima finansiranja, ali Crna Gora, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana očekuje, kao i do sada, značajnu podršku međunarodnih finansijskih institucija i Evropske unije, s obzirom na to da se radi o projektu od značaja za čitavu Evropu”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva ekonomije.

Oni navode da će IAP proći kroz Albaniju, Hrvatsku, Crnu Goru i BiH, a početak realizacije ovog projekta zavisi od mnoštva činilaca na koje Crna Gora ne može uticati.

“U toku je izrada idejnog projekta koja će trajati dvije godine, nakon čega bi, ukoliko bi četiri države kroz koje je planirano da IAP prođe od međunarodnih institucija dobile finansijsku podršku, mogla početi i njegova izgradnja. Dosadašnja iskustva govore da realizacija jednog ovako kompleksnog projekta ne može trajati kraće od tri godine”,  rekli su predstavnici ministarstva i dodali da su intenzivirali komunikaciju sa resornim ministarstvom Albanije radi zajedničkog pristupa implementaciji IAP-a.

Podsjetili su da gotovo cijeli prostor Jugoistočne Evrope nije gasifikovan.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

U Iranu pomilovane desetine hiljada zatvorenika

„Pomilovani su zatvorenici koji nisu optuženi za špijunažu u korist stranih agencija, direktne kontakte sa stranim agentima,...

Turska: U autobuskoj nesreći stradalo osam osoba, 35 povrijeđeno

Kako prenosi Rojters, autobus je saobraćao iz Dijarbakira na istoku zemlje do Bodruma na zapadu.

Bivši njemački fudbaler špijunirao za Putina, uhapšen i optužen...

Carsten Linke (52) bio je dvostruki agent u njemačkoj vanjskoj obavještajnoj službi (BND), a uhapšen je zbog...

Kotorani proslavili Dan Svetog Tripuna

Proslava je počela u jutarnjim satima ispred glavnih gradskih vrata gdje je priređen doček podružnica Bokeljske mornarice.

Sud za prekršaje u Budvi naplatio 1,6 miliona eura...

“Sud za prekršaje u Budvi, sa pripadajućim odjeljenima u Kotoru, Herceg Novom, Baru i Ulcinju, u 2022....

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare