test

KURS ZA “LIKVIDACIJU” JAKIH KOMPANIJA: Kako su kadrovi po dubini za samo dvije godine skoro uništili energetski sektor Crne Gore

J. Muminović

07/10/2022

07:21

Pitanje funkcionisanja energetskih kompanija obično je u fokusu javnosti kad dođe do povećanih računa ili se desi nestanak struje. Proteklih mjeseci svjedočimo nevjerovatnim potezima predstavnka prosrpskih partija koje upravljaju ključnim državnim resursima, koji za posljedicu imaju katastrofalno urušavanje kompanija iz EPCG grupacije. Rudnik uglja Pljevlja je sa 13,1 milon profita 2020. godine pao na 55 000 eura 2022. doduše za šest prvih mjeseci. Cedis sa 15 na 11 miliona, a EPCG ima minus od skoro 61 milion za prvih osam mjeseci. To je rezultat vladavine partijskih kadrova po dubini, onih koji su osvježili krajem avgusta 2020. godine.

Da krenemo redom, sve kompanije iz grupacije – EPCG, RUPV, CEDIS i CGES do 30.avgusta 2020. godine predstavljale su preduzeća za ponos, za koje ni najveći kritičari bivše vlasti nijesu mogli reći da ne funckionišu odlično.

Sama činjenica da je grupacija ostvarila 100 miliona eura profita u samo tri godine jasno je pokazivali da Crna Gora ima ozbiljan menadžemant i jasnu razvojnu viziju kad su ove kompanije u pitanju.

Nikada, ni u bivšoj Jugoslaviji, ni jedan sektor privrede nije ostvarivao tako dobre rezultate kao crnogorske elektroenergetske kompanije. Uz sve to, konstantno je otpimizovan broj zapošljenih, ulagano u obrazovanje i stipendiranje talentovanih đaka, čime je obezbijeđena odlična baza za dalji napredak kompanija.

Posebno impresivni rezultati su bili u Rudniku uglja Pljevlja, koji je 2020. ostvario čak 13,1 milion profita. Već sljedeće godine, usljed dolaska ekipe NSD predvođene direktorom Mijom Lekićem (predsejdnik OO NSD Pljevlja) taj profit je pao na 4.4 miliona, da bi za šest mjeseci ove godine došao na svega 55.000 eura, što je za takvog giganta prosto nevjerovatno. U međuvremenu je u Rudniku, prema nepotpunim inforamcijama, zapošljeno preko 1.000 novih radnika, skoro isključivo partijskih aktivista DF i Demokrata. O kavkoj se aktivnosti radi, dovoljno govori podatak da je od tolikog broja ljudi u multietničkim Pljevljima sa značajnim brojem Bošnjaka i Muslimana, zapošljeno svega dva nepravoslavca.

Naš portal će se u narednim danima baviti svim pojedinostima i kriminalnim radnjama u ovim preduzećima, koje su dovele do toga da samo EPCG u prvih osam mjeseci ove godine ima minus od 60.9 miliona eura, da je RUPV dovedene na ivicu bankrotsva, saznaćete ko pravi krivična djela neuplaćivanjem poreza i doprinosa radnici, kako je Srbija de facto preuzela kontrolu nad CGES, ko je odgovoran zato što je CEDIS od 15 miliona profita za samo dvije godine došao do 10.9 miliona minusa.

Sigurni smo da će u ovim tekstovim biti dosta materijala i za Tužilaštvo.

Ostavite komentar

Komentari (1)

Aleksandar

07 Oct. at 07:02

Pisite i o Regionalnom vodovodu Crnogorsko primorje, kadrovi DNP Zoran Lakusic i Borislav Ivankovic su doveli do finansijskog i organizacionog kolapsa.Nezakonita sistematitacija i povecanje koeficijenata,nemogucnost isplata rata za kredite Drustva i jos mnogo toga.