test

Lekićeva supruga radila i u firmi Petrošenka za 1.000 eura mjesečno

Standard

23/04/2024

06:52

Supruga predsjednika Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja Milana Lekića, Gordana Lekić potpisala je u avgustu 2022. godine sa firmom ukrajinskog državljanina Oleksandra Petrošenka Energy Industrial Holding ugovor o dopunskom radnom odnosu kojim bi ona u toj kompaniji preuzela poslove referenta za ekonomske i pravne poslove, pokazuje dokument koji objavljuje Pobjeda.



Gordana Lekić je trenutno direktorica DOO Čistoća iz Pljevalja, a u momentu potpisivanja ugovora sa Petrošenkom je bila na čelu Odbora direktora državne kompanije Castello Montenegro odlukom Vlade Crne Gore.

Ugovor je potpisan 9. avgusta 2022. godine i zanimljivo je da je u tom momentu na snazi bio više desetina miliona eura vrijedan ugovor o prodaji uglja koji je potpisao njen suprug i tada izvršni direktor RUP-a Milan Lekić takođe sa Oleksandrom Petrošenkom.

UGOVORI

Lekić i Petrošenko su 13. decembra 2021. godine pompezno potpisali ugovor kojim se RUP obavezao da prodaje čak do 150 hiljada tona uglja godišnje fabrici briketa i peleta koju je tada navodno Ukrajinac planirao da gradi. S obzirom na to da je taj ugovor potpisan na pet godina, računica Pobjede govori

da je vrijednost tog ugovora više od 30 miliona eura, zavisno od cijene i kvaliteta uglja.

U dokumentu koji je DPS proslijedila Pobjedi vidi se da je Gordana Lekić lično sa Petrošenkom potpisala ugovor o ,,dopunskom radu“, koji se potpisuje na tri mjeseca sa opcijom produženja.

Ugovorom o dopunskom radu Gordana Lekić zasniva dopunski radni odnos sa radnim vremenom od 20 sati nedjeljno, sa tim da to može biti i duže radno vrijeme. U ugovoru je navedeno da će Petrošenko Gordani Lekić za poslove referenta isplaćivati mjesečno neto iznos od 1.000 eura plus pripadajući porez.

“Očigledno je da Lekić nije imao povjerenja u Petrošenka, pa je njegovu suprugu poslao u firmu Petrošenka koji je već tada namjeravao da pobjegne iz zemlje “, tvrde izvori Pobjede.

U momentu potpisivanja ugovora Gordane Lekić sa Oleksandrom Petrošenkom, firma kontroverznog ukrajinskog biznismena je već imala aktivni ugovor o kupovini uglja sa Rudnikom uglja koji je potpisao Milan Lekić, što je očigledni konflikt interesa, a ukazuje i na dublje poslovne relacije sa porodicom Lekić.

SUMNJIVI POSLOVI

Tu nije kraj svim sumnjama koje su pratile ovaj kontroverzni poslovni trougao.

Po dokumentaciji u koju je Pobjeda imala uvid, Oleksander Petrošenko je 1. decembra 2021. godine osnovao firmu Energy Industrial Holding u Pljevljima za proizvodnju briketa i peleta, a za ovlašćenog zastupnika postavio je suprugu Tatjanu, što je skandalozno imajući u vidu da je samo dvije sedmice kasnije potpisao ugovor o kupovini uglja sa Lekićem.

Firma nema zvaničnu internet stranicu, ali su podaci o njoj dostupni na sajtu Međunarodne bonitetne kuće Company Wall Business.

Lekić je tada osnivanje nove kompanije u Pljevljima predstavio kao milionsku investiciju, a Petrošenka kao čovjeka koji duži niz godina živi i radi u Crnoj Gori i rudarskog inženjera sa uspješnim biznisom u Češkoj i Engleskoj, a ranije u Ukrajini.

Za potrebe nove firme ustupljena je hala u vlasništvu pljevaljske kompanije Castello Montenegro, čiji Odbor direktora u tom trenutku predvodi – Lekićeva supruga Gordana.

Nakon pompezno najavljenog uspješnog biznisa, uslijedila je tišina iz Rudnika jer su se stvari počele kretati u kontra smjeru.

Prema informacijama Pobjede, kompanija je u blokadi na iznos od 35.000 eura, Rudniku uglja duguje 15.000 eura, dok se Petrošenku gubi svaki trag.

To su prošle godine u izjavi za Pljevaljske novine potvrdili bivši radnici Petrošenkove firme koji su bezuspješno pokušavali da stupe u kontakt sa njim kako bi se izborili za zarađene plate.

Svjedočili su da je od starta sve ličilo na prevaru, ali da su se nadali da će se situacija popraviti početkom proizvodnje. Sve što su proizvodili, kako je rekao jedan od radnika, skladišteno je u firmi, odnosno nigdje nije izvezeno.

Petrošenko je, prema informacijama iz prošle godine, ostao dužan i blizu 30.000 eura firmi Castello Montenegro, u čijem prostoru se nalazila fabrika.

Bračni par Petrošenko je u martu 2023. godine naprasno nestao i više se nije pojavljivao u opštini Pljevlja, iako je uložio značajna sredstva u fabriku za briketiranje ugljene prašine. Petrošenkovoj kompaniji već duže vrijeme je blokiran račun za iznos od 35.000 eura. Petrošenko je ostao dužan svim dobavljačima, naročito RUP-u i Castello Montenegru kao dvijema državnim kompanijama koje su ušle u poslovne odnose sa njim. Zbog posla sa bračnim parom Petrošenko, DPS je protiv Lekića podnio krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu.

Lekić: DPS kidiše na mene jer sam spasio RUP od zatvaranja DPS: Lekić se ugrađivao u prodaju uglja, neće ga spasiti ni dalaj lama

Javno polemisanje sa DPS-om, po mnogim temama, obilježilo je posljednjih nekoliko decenija mog profesionalnog i političkog trajanja, poručio je predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Pljevlja Milan Lekić.

” Međutim, u prethodnih nekoliko godina, tačnije od kada sam stupio na poziciju izvršnog direktora Rudnika uglja a.d. Pljevlja u aprilu 2021. godine, pa sve do danas kada obavljam funkciju predsjednika Odbora direktora najznačajnije kompanije u Crnoj Gori, ponašanje ove političke organizacije izlazi iz zone uobičajene javne polemike i ulazi u besprizornu histeriju i pokušaj medijske hajke kakvu do sada nijesmo vidjeli. Imam utisak da ne postoji funkcioner ove, po Crnu Goru srećom, opozicione partije, a da se nije bavio Milanom Lekićem i Rudnikom uglja, zbog čega sam opravdano posumnjao da postoji neki oblik opsjednutosti u njihovom ponašanju”, naveo je Lekić u reagovanju.

On kaže da s punom pravnom i materijalnom odgovornošću tvrdi da je DPS ,,grobar te kompanije i cjelokupnog energetskog sektora“.

” Prethodnu godinu završili smo sa rekordnom neto dobiti od preko 15 miliona eura što je ogroman uspjeh, imajući u vidu da smo, ne tako davno, usljed famozne brige DPS-a za Rudnik uglja, ostvarivali akumulirane neto gubitke, pa je tako, primjera radi, 2009. godine ostvaren neto gubitak u iznosu od skoro 13 miliona eura. Zato, poštovani građani Crne Gore, DPS kidiše na Rudnik uglja. Ova kompanija je ogledalo njihovog nerada, nemara i kriminala, ali i slika i prilika našeg odnosa prema temelju industrijske proizvodnje i kičmi energetskog sektora Crne Gore”,zaključuje Lekić.

Na navode Lekića odgovorio je Opštinski odbor DPS-a. Iz OO DPS Pljevlja pitaju kako opet „pljevaljskog i rudničkog mesiju“ ne postaviše za izvršnog direktora Rudnika nakon takvih impozantnih rezultata.

” U Rudniku uglja Lekića više ne zovu ,,mister procenat“, jer ,,svoj deo“ pri isporuci uglja i nabavci mehanizacije dogovara ,,đuture“, i to svi znaju”, kažu iz DPS-a.

Kažu, formula je jednostavna: ,,Prodaje ugalj debelo ispod, a mehanizaciju nabavlja debelo iznad tržišne cijene. Privredni mag pljevaljski! Ne treba ga sjedeći pominjati. Petrošenko naš“.

” Mijo Lekiću, ,,kidisali“ smo na tebe ne zato što si Srbin ili ,,spasilac“ Rudnika već jednostavno – zato što si lopov. Zato što državnim parama kupuješ svoju slobodu kod onih koji sprečavaju tužilaštvo da reaguje. Iako si prvi ,,pik“ resornog ministra za snaženje kompetencija Upravnog odbora, neće te spasti ni Dalaj Lamina odbrana ovaj put “,navodi se u saopštenju OO DPS Pljevlja.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)