Izvor:fonet

Mali: Očekujem da robna razmjena Srbije i Crne Gore bude veća od milijardu eura

Ukupna robna razmjena između Srbije i Crne Gore u 2021. iznosila je 900 miliona eura, što je za 19,7 odsto više u odnosu na 2020. godinu, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali na sastankom sa crnogorskim kolegom Aleksandrom Damjanovićem, i izrazio očekivanje da će robna razmjena dvije zemlje u ovoj godini preći milijardu eura.

Mali i Damjanović razgovarali su o ekonomskoj saradnji dvije zemlje i mogućnostima za njeno dalje unapređenje, o projektima od zajedničkog interesa, kao i o izazovima pred kojima se nalaze svjetske ekonomije, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije poslije sastanka.

Razgovarali su, kako je navedeno, i o infrastrukturnim projektima koji su značajni za obije zemlje, poput izgradnje auto-puta kroz Srbiju do granice sa Crnom Gorom, i o rekonstrukciji pruge Beograd-Bar.

„Poseban akcenat na sastanku je stavljen na snabdjevenost naših tržišta osnovnim životnim namirnicama i na nabavku energenata“, istaknuto je u saopštenju, a Mali je poručio da se samo zajedničkim naporima mogu riješiti brojni izazovi koje je prouzrokovala svjetska ekonomska kriza.

Mali je istakao i važnost inicijative „Otvoreni Balkan“, koja je, kako je rekao, „za Srbiju od ogromnog značaja i koja će povezati njihovu zemlju sa drugim članicama te inicijative, u gotovo jedinstvenu privrednu zonu, što će doprinijeti rastu cijelog regiona“.

Damjanoviću je prenio i da očekuje da će privredni rast u Srbiji u drugom tromjesečju ove godine dostići četiri odsto BDP.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Adžić: Spremni smo za vanredne izbore, do njih će...

On je dodao i kako su spremni za lokalne izbore, te da će do vanrednih na državnom...

Velika Britanija šalje 200 vojnika koji će se priduržiti...

„Nakon zahteva vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobrenja Sjevernoatlantskog saveta, Ujedinjeno Kraljevstvo će u narednim...

El Ninjo je još uvijek tu, nismo ni svjesni...

El Ninjo je jedna od tri faze južne oscilacije, koja prati promjene temperature vode u Tihom okeanu....

Otvoren Senior fest u Podgorici

Svečanosti je prisustvovala predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović. Ona je istakla da...

Isak o Dodikovim najavama mirnog razlaza: Milorade, imamo dovoljno...

"Milorade, ti jedino možeš 'mirno otići' s bosanskohercegovačke političke scene i još 'mirnije ući' u sudnicu Suda...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare