Marković: Postigli smo i više od naših projekcija

Marković

Predsjednik Vlade Duško Marković dao je intervju Pobjedi povodom 73. godišnjice tog medija u kojem je govorio o ekonomskim rezultatima Vlade.

“Rezultati ekonomske politike Vlade u prethodnih gotovo jedanaest mjeseci zaista su izuzetno dobri. Ovo nije samo moja ocjena već je to ocjena i vodećih međunarodnih finansijskih institucija i organizacija. A te ocjene su proistekle iz egzaktnih podataka: realna stopa rasta domace ekonomije u drugom kvartalu 2017. godine iznosila je 5,1 odsto, i to je najviša stopa od 2008. godine, odnosno nakon onog buma koji smo imali poslije obnove nezavisnosti. I jedna je od najviših stopa rasta u Evropi. Istovremeno, prema zvanicnim podacima, u prvoj polovini 2017. godine crnogorska ekonomija je ostvarila realni rast od 4,2%, što je takođe među najboljim rezultatima u Evropi. Navedeni rezultati premašuju i projekciju realnog ekonomskog rasta iz zvanicnih dokumenata Vlade za ovu godinu, jer je ta projekcija na nivou od 2,7 odsto. Dakle, naše projekcije su donekle bile konzervativne, ali se pokazalo da smo postigli više i od tih svojih projekcija”, rekao je Marković.

Premijer Marković je rekao da će zvanični podaci o privrednom rastu u III kvartalu biti objavljeni u decembru, i da s obzirom na porast broja noćenja turista i prihoda od turizma kao i na snažnu investicionu aktivnost u zemlji očekujem da realna stopa ekonomskog rasta za cijelu godinu ne bude ispod četiri odsto.

“Takođe, očekujem da će ovaj rast nastaviti da podstiče otvaranje novih radnih mjesta, što je trend od početka ove godine. Podsjetiću, u prvih osam mjeseci ove godine, a to su posljednji zvanični podaci, prosječan broj zaposlenih povećan je za 6.314 odnosno za 3,6 odsto, te je stopa nezaposlenosti po Monstatovoj anketi o radnoj snazi po podacima za drugi kvartal 2017. smanjena za 2,4 procentna poena u odnosu na 2016. godinu i iznosi 15,1 odsto. Radimo na tome da ovaj trend nastavimo. Pored toga što nam rastu BDP, zaposlenost i broj turista, imamo i značajan rast direktnih stranih investicija, pokrivenost uvoza izvozom, svih vidova transporta itd. I, konačno, kao rezultat svega ovoga imamo pozitivan stav dviju globalnih kreditnih agencija u vezi sa izgledom crnogorske ekonomije. Brojke pokazuju da imamo razloga za zadovoljstvo, ali ja kao predsjednik Vlade hoću i tražim uvijek više i bolje“, kazao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade je odbacio tvrdnje pojedinih opozicionih političara da je povećanje BDP-a donijela samo gradnja auto-puta rekavši da pored ovog projekta postoje i intenzovna investiciona aktivnost u turizmu i poljoprivredi, ulaganja u proširenje proizvodnih kapaciteta u industriji, izgradnja podmorskog elektroenergetskog kabla, puštanje u rad vjetroelektrane na Krnovu i dr.

On ističe da mu je drago da je dio opozicije promijenio mišljenje u vezi sa auto-putem pa makar više ne dovode u pitanje potrebu njegove gradnje.

“Podsjetiću, dio opozicije je u vezi s ovim najznačajnijim infrastrukturnim pregnućem u našoj istoriji, prošao put od pokušaja negiranja uopšte potrebe gradnje auto-puta, preko pokušaja ismijavanja ovog grandioznog projekta – ‘auto-put od nigdje do nigdje’ – da bi sada priznao da je ipak to projekat koji je već u izgradnji doveo do rasta BDPa… Ali, sada govore kako navodno osim toga ne postoji ništa drugo, a sam projekat pokušavaju da problematizuju izvlačeći navodne nedostatke. Vremenom će morati da prihvate i da je riječ o projektu koji je od suštinskog značaja za dalji razvoj Crne Gore. Ne zamjeram što to nijesu vidjeli ili nijesu željeli ili nijesu uspijevali da vide od početka. Nije svako obdaren vizijom“ zaključio je predjsednik Vlade.

 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vuksanović Stanković: Car je go;Abazović : Imaju li Raško...

"Pogledajte ga molim vas građani CG. Sva sublimacija politike vlade Dritana Abazovića je - car je go",...

Adžić se smijao Mugoši, on mu poručio da bi...

"U trenutku kada 68 od 81 poslanika traži smjenu njegove Vlade, to je dovoljan razlog da podnese...

Abazović predstavio inicijativu za rekonstrukciju Vlade: Osnaživanje borbe protiv...

"Iskazujemo spremnost za rekonstrukciju na sledećim političkim principima. -Vlada će dodatno osnažiti borbu protiv...

Abazović nudi DF-u i DCG ulazak u Vladu: Spreman...

Abazović je navodno dao ponudu DF-u i Demokratama da uđu u Vladu, odnosno da dobiju ministarske pozicije...

Čanak crnogorskim poslanicima: Ne dajte mu da pobjegne

"Poruka svim prijateljima Crne Gore, poslanicima u parlamentu Crne Gore i svima kojima je Crna Gora na...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare