Medojević: Zakon o akcizama ide u korist šverca i nema podršku PzP, država mora snažno da udari na ilegalno tržište

Nakon korekcije koju je Vlada najavila amandmanima na Zakon o akcizama, predsjednik PzP-a Nebojša Medojević je reagovao, i poručio da PzP neće podržati Zakon koji otvara ogroman prostor za dodatni rast ionako prevelikog šverca cigareta. Prema njegovim riječima izjava ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića, ne predstavlja realnu situaciju koja će se desiti na tržištu iz nekoliko razloga.

“Dodatno akcizno i poresko opterećenje na cigarete nakon prvobitnog prijedloga povećanja akciza iznosilo je 52 centa po paklici što bi u praksi značilo povećanje od 60 centi po paklici u maloprodajnim objektima. Korekcijom koju je Vlada najavila amandmanima na Zakon o akcizama, dodatno akcizno i poresko opterećenje sada iznosi 45 centi, što na kraju ne znači ništa za potrošače jer će cijene svih cigareta biti podignute za 50 centi što je jutros većina distributera potvrdila”, saopštio je Medojević.

Kako dodaje, amandmani ministarstva će i dalje imati isti efekat na poskupljenja i time pad tržišta i poreskih prihoda za 10,5 miliona umjesto očekivanog rasta u čemu su saglasni svi distributeri.

“Tako da zaista ne znam o čijem glasu koje javnosti je ministarstvo vodilo računa. Ponavljam još jednom, Vlada deficit u budžetu može najbrže nadoknaditi vraćanjem novca iz ilegalnih u legalne tokove duvana i duvanskih proizvoda, a ne povećanjem akciza na cigarete. Ukoliko bi se u legalne tokove povratilo makar 250 tona od ukupno 500 tona (250 tona predstavlja 23% od ukupne potrošnje cigareta u Crnoj Gori), računajući da se za tu količinu plati trenutna minimalna akciza od 73.25 €/’000 cigareta, država bi mogla da prihoduje potrebnih 18.3 miliona EUR samo od akcize plus dodatnih 5.2 miliona EUR na ime PDV-a. Dakle, ukupno skoro 24 miliona EUR!

Ističe da je pozitivna odluka Vlade da poveća visinu akcize i način obračuna na bezdimne duvanske proizvode, te na taj način ostvari dio potrebnih prihoda, ali je nepotrebno da se to radi u više koraka.

“Treba primjeniti odmah iznos od 70% jer kako je i sam ministar finansija rekao, razlika je i dalje ogromna u odnosu na akcizu na cigarete. Upravo zbog jako niske akcize na bezdimne duvanske proizvode, država je samo u 2020. godini izgubila preko 2.000.000,00 EUR prihoda”, naglasio je Medojević.

Usvajanjem, kako kaže, predloženog povećanja akize na cigarete, uslijedilo bi povećanje maloprodajnih cijena cigareta za minimum 0,50 EUR po paklici, a prema nekim najavama i 0.60 EUR.

“Samim tim, dolazi do znatnog povećanja razlike u maloprodajnim cijenama u odnosu na zemlje u okruženju, što će dovesti do ekspanzije tzv. ‘mravljeg šverca’, tj unos cigareta preko individualnih prelazaka granice, autom ili autobusom. Nakon planiranog povećanja akciza paklica Marlbora KS u Crnoj Gori će koštati 3,90 EUR. Iste cigarete kostaju u U BiH 3,07EUR, Srbiji 3,34Eur, Albaniji 2,52EUR, KiM 2,80, Makedoniji 2,44EUR.

Prema njegovim riječima imajući u vidu trenutnu uredbu da svaki putnik može da unese po 2 šteke cigareta, računica je vrlo jednostavna i svako ko bude imao priliku, iskoristiće je, posebno vozači autobusa i kamiona.

“Čak i ako se uvede uredba da po svakom putniku može da se unese po 2 paklice, to je praktično nemoguće iskontrolisati jer bi to stvorilo ogromne gužve na graničnim prelazima. Ponavljam, po ko zna koji put, kada su u pitanju cigarete, jedino razumno rješenje je nastaviti primjenu postojećeg akciznog kalendara, a povećanje akcize pomjeriti tek za januar 2022. godine”, navodi Medojević.

Predsjednik PzP-a smatra da država mora snažno da udari na ilegalno tržište jer se tamo trenutno nalazi preko 50.000.000 eura prihoda.

“Tačno prije tri godine nagli rast specifične akcize (sa 30 EUR na 1000 komada cigareta na 40 EUR na hiljadu komada cigareta) je doveo do velikog pada legalnog tržišta, čak od 40%, u prvom kvartalu 2018. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, a uvoznicima i distributerima prihodi su pali za 60%! Vlada nema podršku PzP-a na zakon o akcizma jer ovo vodi uništavanju legalnog tržišta i ne postoji jasan plan suzbijanja crnog tržišta”, navodi Medojević.

Tvrdi da će se poskupljenjem od 50 centi po paklici otvoriti ogroman prostor za takozvani “mravlji šverc” jer će razlika u cijeni u odnosu na Albaniju, Makedoniju i Kosovo iznositi preko 1 euro po paklici.

Kako dodaje, ne postoji služba ili institucija koja ovo može zaustaviti i kontrolisati bilo gdje u svijetu.

“Fizički je nemoguće prekontrolisati svako vozilo koje ulazi u Crnu Goru a pri tome znamo da svaki putnik može da unese po 20 paklica cigareta. Ministar finansija mora da shvati da ovim zakonom srlja u ogromne gubitke u budžetu i da se ne može spinovati i govoriti o tome kako se čuo glas javnosti”, istakao je Medojević.

Stav privrede i velikog broja narodnih poslanika, prema njegovim riječima, je jasan a to je borba protiv crnog tržišta i njegovo zaustavljanje.

“To je prvi i najefektniji korak koji se mora preduzeti jer država svake godine izgubi po 50 miliona eura zbog crnog tržišta cigareta. Usvajati ovakav zakon o povećanju akciza, sa crnim tržištem od 60-80% je neprihvatljvo. Prosječna ponderisana cijena paklice cigareta sa plaćenim PDV i akcizom biće 3Eur (gdje država uzima 2,5 Eur) a na ulici iste cigarete se sada prodaju od 1,4-1,7 Eur (bez plaćenih PDV i akciza). Svako ko zna makar nešto o biznisu u duvanskoj industriji, zna da su potrošači izuzetno cijenovno osjetljivi i da samo 1 cent razlike u cijeni moze opredjeliti kupovinu jeftinijih cigareta”, poručio je Medojević.

Naglasio je posebno kada se radi o situaciji da istu cigaretu treba da plate na trafici dva puta skuplje nego na ulici.

“Bez radikalnog suzbijanja crnog tržišta cigareta podizanje akciza je sulud potez Vlade. Takođe, Vlada mora voditi računa da se politika poreskih opterećenja na cigarete usklađuje u regionu da bi se obesmislio ‘mravlji’ šverc. Još jednom naglašavam, PzP neće podržati Zakon koji otvara ogroman prostor za dodatni rast ionako prevelikog šverca cigareta”, zaključio je Medojević.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vukšić: Zvao me je Zdravko Krivokapić, više ne želi...

Krivokapić mu je to kazao u telefonskom razgovoru, kada mu je i najavio da neće biti na...

Srbija: Predsjednik opštine tužio građane zbog uvreda na društvenim...

"Naravno da smo mi koji smo na javnoj funkciji, koji se bavimo politikom, trpeljivi do krajnjih granica...

Spajić: Pravo vrijeme za Nikšić je sad

“Otvaranjem kancelarije Pokreta “Evropa sad” u Nikšiću krupnim koracima idemo ka boljem standardu Nikšićana i preporodu ovog...

Sjutra promjenljivo oblačno, ponegdje slaba kiša

Kako je saopšteno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, na sjeveru oblačno sa slabim, ponegdje moguće umjerenim...

Joković: Dronovima će kontrolisati eksploataciju šuma, pijeska…

Dronovi će, kako je Joković kazao u emisiji “Okvir”, snimati cijelo područje Crne Gore.

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare