test

MINISTARSTVO ENERGETIKE ZA STANDARD: Imenovanje Marine Jočić na čelo Solar gradnje pokazatelj da partije u praksi ne promovišu profesionalce

I. Đoković

29/03/2024

11:18

Odbor direktora Elektroprivrede imenovao je novi odbor direktora u kćerki firmi EPCG Solar gradnja, te na čelo te kompanije postavio funkcionerku Nove srpske demokratije Marinu Jočić, čime je prekinuta praksa koju je tražio ministar energetike i rudarstva Saša Mujović da na čelo državnih kompanija budu isključiov profesionalci. Iz ovog ministarstva su za portal Standard saopštili da je ministar Mujović očekivao da će političke partije kandidovati svoje najbolje kadrove ili profesionalce, ali da u praski partije ne pokazuju ono za šta su se deklarativno zalagale.

Iz Minsitarstva energetike i rudastva kažu za portal Standarda da političke partije u skladu sa rezultatima koje su osvojile na izborima i u skladu sa koalicionim sporazumom imaju pravo da kandiduju svoje predstavnike na određenim pozicijama u državnim preduzećima, te da, imajući ovo u vidu, moglo se očekivati da određena rješenja budu partijski kadrovi, jer su predsjednici odbora direktora politički dogovorene pozicije.

Ipak, kako navode, iz resornog ministarstva očekivanja ministra su da će političke partije, u dijelu koji im pripada po koalicionom sporazumu, na ta mjesta kandidovati najbolje.

Kako kažu, ministar energetike i rudarstva Saša Mujović, naročito insistira da se na pozicijma izvršnih direktora najvažnijih državnih preduzeća imenuje profesionalan kadar, zato se i uostalom i raspisuju konkursi.

“U skladu sa tim jedini zahtjev ministra Mujovića, prema partijama, je bio da u svojim redovima promovišu i podrže one najbolje, profesionalce sa iskustvom u ovim oblastima, tako što će ih kandidovati za rukovodeće pozicije”, jasni su iz Ministarstva energetike i rudarstva.

Ipak kako kažu, čini se da u praksi, na ovaj način, partije ne pokazuju ono za šta su se deklarativno zalagale, te da će vrijeme pokazati da li su ova rješenja koja su na stolu bila loša ili dobra za kompanije.

“Potpuno je legitimno da od kadrova koji se postavljaju očekujemo rezultate i odgovornost u radu i to nisu očekivanja samo ministarstva energetike i rudarstva i Vlade Crne Gore, već i cijele javnosti, a u krajnjem i građana koji su tim partijama dali svoje povjerenje, nadajući se promjenama i boljem kvalitetu života”, kažu iz ministarstva i dodaju da uprkos činjenici da politika ima svoja pravila, ministar Mujović će se i dalje zalagati da u oblasti energetike i rudarstva ipak pobijedi profesionalizam, a u konačnom građani su ti koji će cijeniti rezultate rada svih nas.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (2)

mila

30 Mar. at 08:46

Marini lice zrači “dobrotom”! Uh.

Sreten Vujović

29 Mar. at 11:37

Je li ovo ona zmija sa štiklama od zmijske kože?