test

Monteput: Rješenje za Sozinu tražiti kroz subvencionisanje putarine, ne kroz izmjene Zakona o putevima

Standard

10/07/2024

11:40

Iz Monteputa su, povodom zahtjeva mještana Crmnice za oslobađanje plaćanja putarine, istakli da su za pronalaženje rješenja kroz dijalog, a ne kroz proteste i blokadu saobraćaja tunela Sozina kojima se, kako kažu, pravi višestruka šteta svim građanima, turistima i turističkim poslenicima, i nadasve ugrožava bezbjednost učesnika u saobraćaju.

“Vjerujemo da ćemo po ovom pitanju postići dogovor, tim prije što smo upravo kroz dijalog sa mještanima Crmnice našli rješenje za poziciju trase autoputa kroz Crmnicu, u korist svih Crmničana, a zadovoljstvo time predstavnici mještana su i putem medija istakli. Pozvali smo, a i ovim putem pozivamo još jednom, predstavnike mještana Crmnice na sastanak, da kroz dijalog nađemo rješenje za njihov zahtjev za oslobađanje plaćanja putarine, kroz prepoznavanje svih kategorija mještana koje pogađaju troškovi putarine, uz predlog da troškovi putarine budu subvencionisani iz dobiti Monteputa”, naveli su u saopštenju.

Dužnost im je, dodaju, bila da predstavnike poslaničkih klubova upoznaju sa posljedicama koje mogu proizaći ako se rješavanju zahtjeva mještana Crmnice pristupi kroz izmjene Zakona o putevima.

“Rješenje zahtjeva mještana kroz izmjene Zakona o putevima, tiče se i šire javnosti, jer bi se na ovaj način Crmničani doveli u povlašćen položaj u odnosu na druge građane, odnosno diskriminisalo bi stanovnike ostalih mjesnih zajednica sa teritorija koje gravitiraju autoputu i tunelu Sozina, što je i u suprotnosti sa EU propisima koji uređuju ovu oblast. To bi proizvelo kontinuirane izmjene Zakona, što bi otežalo primjenu i sprečavanje zloupotreba”, kažu iz Monteputa.

Prema njihovim riječima, domino efekat ovakvog pristupa je i što se obesmišljava ustanovljen način finansiranja izgradnje i održavanja infrastrukturnih objekata kroz naplatu putarine.

“U krajnjem dovodi u nepovoljan položaj državu prilikom ugovaranja i planiranja budućih dionica, njihove izgradnje, finansiranje i naplatu putarine”, zaključuju iz Monteputa.

Izvor (naslovna fotografija):

Tunel Sozina

Ostavite komentar

Komentari (0)