test

Može li CG izbjeći SIVU listu FATF: Spasilačka misija Spajića u Strazburu, prijeti nam krah priliva investicija

I. Đoković

11/12/2023

08:48

Skupština Crne Gore zasjedaće danas kako bi što prije raspravljala o rredlogu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma. Ovakva brza reakcija dolazi možda i sa zakašnjenjem, jer Crnoj Gori prijeti da se nađe na FATF sivoj listi u ''biranom'' društvu nerazvijenih zemalja poput Burkine Faso, Jemena, Sirije i sada uprkos dobrim namjerama da se izađe u suret svim zahtjevima komiteta Savjeta Evrope Manivala, nažalost postoji realna šansa da se država obre u društvu zemalja koje su označene kao ''raj za pranje novca'', što bi za CG imalo dalekosežne negativne posljedice.

Sjednica Savjeta Evrope čija tema će biti pranje novca i na kojoj će 14.decembra biti donešena odluka od stavljanju Crne Gore na sivu listu, počinje danas u Strazburu.

Kao odgovor na današnje zasjedanje i sumorne najave koje dolaze sa evropskih adresa poslanici će danas raspravljati u Skupštini o predlogu Zakona o sprječavanju pranja novca, čime bi se poslao jasan signal o dobrim namjerama Crne Gore da prati intrukcije Manivala i izbjegne najgori scenario, koji bi značio da se CG nađe na njihovoj sivoj listi i bude označena kao “raj za pranje novca”.

No, ono što je trebalo da se uradi u prethodne tri godine, nije urađeno, pa se sad i pored naznaka da će se nešto pozitivno uraditi po tom pitanju zavisi od ” dobre volje” u Strazburu.

Uporno ignorisanje problema sada dovodi do potencijalno još većeg problema, a koji za direktnu posljedicu ima smanjenje investicija, što bi crnogorsku ekonomiju imalo pogubne posljedice.

Prema navodima firme White & Case LLP iz Njujorka, neki od opštih zaključaka su interesantni i pokazuju potencijalno značajnu ekonomsku štetu zemljama kao rezultat stavljanja na “sivu listu”.

Primjetno je, smanjenje stranih direktnih investicija.

“Analiza podataka između 2004. godine i 2014. godine pokazala je kako izgleda da FATF-ova “siva lista” dovodi do smanjenja do 10% uplata koje prima navedena zemlja iz ostatka svijeta. Ovo se može posmatrati kao značajan gubitak za pogođene zemlje”, navodi se na sajtu ove firme. 

Analiza priliva između 2010. i 2015. godine pokazala je da stavljanje na listu uz to dovodi i do statistički značajnog i suštinski velikog smanjenja uplata iz inostranstva od približno 16%, dodaje se. 

“Nedavna studija je pokazala da postoji značajan efekat ‘sive liste’ na priliv kapitala, sa padom u prosjeku od 7,6% BDP-a kada se zemlja doda na ovu listu. Rezultati takođe sugerišu da prilivi direktnih stranih investicija opadaju u prosjeku za 3%. Portfolio prilivi opadaju u prosjeku za 2,9%, a ostali prilivi investicija opadaju u prosjeku za 3,6% BDP-a”, smatraju u ovoj firmi. 

FATF su 1989. godine stvorile zemlje G7 kako bi predvodile globalne napore u borbi protiv pranja novca. Članovi FATF-a održavaju plenarni sastanak tri puta godišnje.

Zapravo, “siva lista“ je lista “država pod pojačanim nadzorom“. To su zemlje koje su se obavezale da u dogovorenom periodu otklone strateške nedostatke u pogledu pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja i podliježu pojačanom nadzoru. 

Da bi bile uklonjene sa ove liste, zemlje će morati da zadovolje FATF i pokažu da su se pozabavile slabostima identifikovanim u njihovim kontrolama protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja širenja oružja.

Spasilčka misija premijera Spajića

Premijer Milojko Spajić nedavno je izjavio da će 14. decembra prisustvovati plenarnoj sjednici Manivala (Moneyval) u Strazburu, kada će objasniti koje korake je preduzela Vlada i šta će u sljedeća dva mjeseca biti sprovedeno.

” Nadamo se da će to imati uticaja na njihovo odlučivanje i da ćemo ovog puta biti izuzeti od te drastične mjere, koja bi imala ogroman uticaj na standard stanovnika Crne Gore”, rekao je Spajić.

On je istakao da je važno da država ne bude stavljena na sivu listu.

” I da pokušamo da ubijedimo naše partnere iz SE da ćemo u sljedeća dva mjeseca danonoćno raditi na ispunjavanju svih savjeta i preporuka”, kazao je Spajić.

Odluka da li će Crna Gora završiti na sivoj listi Finansijske akcione radne grupe (FATF) zbog pranja novca biće donijeta polovinom decembra u Strazburu, a ako se to desi, posljedice će biti dalekosežne, posebno kada je u pitanju kreditni rejting. U tom slučaju, Crna Gora bi ušla u društvo država kao što su Sirija, Jemen, Mali, Nigerija ili Burkina Faso i bila bi stavljena pod pojačan nadzor FATF-a.

Izvor (naslovna fotografija):

ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (1)

Life

11 Dec. at 10:37

Blefira Spajić jer ne može da obezbijedi ozbiljni pristup zakonskim usvajanjima. Malo prijetnje df je po njemu jedini izbor.

Ništa neće kolabirati od fatf ali od budžeta hoće…