Mugoša poručio Krivokapiću: Vi i Stijović zamajavate stočare i javnost

Predsjednik OO SDP Glavnog grada i član Predsjedništva SDP, Budimir Mugoša, je povodom teške situacije crnogorskih stočara poručio premijeru Zdravku Krivokapiću da umjesto rješavanja problema, on i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović zamajavaju stočare i javnost.

Pismo prenosimo integralno:

“Poštovani profesore Krivokapiću, najveći i najbolji crnogorski stočari i domaćini pritisnuti teškom situacijom u sektoru mljekarstva mjesecima argumentovano i dostojanstveno upozoravaju Vas i resornog ministra na neizdrživu situaciju u kojoj se nalaze, tražeći i nadajući se da će te im pomoći. Umjesto da Vi prvi primijetite probleme i preduzmete mjere za njihovo rješavanje Vi i resorni ministar problem relativizujete, oduglovačite i zamajavate stočare i javnost. Pri tome usled nedostatka argumenata, namjerno ili ne, više puta sa raznih nivoa uvrijedili ste i omalovažili ljude koji su najzdraviji segment naše ekonomije a moram reći i najzdraviji dio ovog društva u svakom smislu.

Ministar i njegovi saradnici su svojim izjavama, nestručnošću i bahatim ponašanjem kao niko do sada ujedinili poljoprivrednike svih vjera i nacija, političkih uvjerenja, obrazovanja i materijalnog stanja u uvjerenju da je garnitura koja vodi ovaj resor izgubila svaki kredibilitet i da sa njima više ne želi razgovarati.

Kao odgovorni i ozbiljni ljudi poljoprivrednici su mjesecima vodili jalove razgovore sa njima i posle iscrpljenih svih mogućnosti za dijalog pribjegli protestima kao legitimnom i demokratskom načinu borbe za svoja prava. Tek posle toga ministar i ekipa su pokazali pravo lice svoje nesposobnosti i bahatosti i ignorantskog odnosa prema 60 odsto crnogorske poljoprivrede.

U nadi da će na višim instancama, Vladi i Skupštini naići na bolje razumijevanje i ljudskiji odnos doživjeli su još jedno veliko razočarenje. Niko od predstavnika ove dvije institucije nije se udostojio primiti na razgovor ove časne i vrijedne ljude već su svojim postupcima jasno pokazali koji su njihovi prioriteti i što im je važno.

Gospodine Krivokapiću, umjesto da smirite i riješite situaciju, Vi po drugi put neprimjereno Vašim godinama, obrazovanju i funkciji koju pokrivate na grub i prost način vrijeđate poljoprivrednike koji su Vam došli na prag. Da ste Vi došli pred kuću bilo koga od nas bili biste dočekani u skladu sa tradicijom i gostoprimstvom naroda koji žive na ovim prostorima o čemu možete sami svjedočiti. Kažem bilo koga od nas a MI smo domaćini koje veže ljubav prema svojoj državi, svom imanju svojoj porodici i poslu kojim se bavimo a svi imamo svoje glave i svoje političke vjerske i nacionalne specifičnosti i zajednički problem, ministra Stijovića i saradnike.

Vaša izjava da među nama ima i poneko pošten a da su većina nepošteni i politički izmanipulisani je sramna. Da li gospodine Krivokapiću smatrate da poljoprivrednici nijesu sposobni da se bave politikom i da nemaju pravo na politički stav?

Jedini učesnik protesta koji je politički aktivan i visoki funkcioner jedne partije sam ja. Da li to znači da ja ne mogu učestvovati na protestima? Da li to znači da ja sa nekim manipulišem? Propalo se ako sam ja ikada u životu sa bilo kime manipulisao a pogotovo sa ovim ljudima sa kojima dijelim istu muku i smatram ličnim i porodičnim prijateljima. Sve što imam u životu sam stvorio radom u poljoprivredi ili naslijedio od oca a politika mi je samo uzimala, prije svega mir ali i u materijalnom i profesionalnom smislu. Ali u nedostatku argumenata i znanja najlakše je ljude vrijeđati i prebačati na teren politike.

Kažete, gospodine premijeru da je ministar uradio sve što je mogao i da je zadovoljan sa njegovim radom. E onda su njegove mogućnosti male a naša nada u bolje sjutra još manja. Proglašavanje i samoproglašavanje eksperata je postao manir ove Vlade i Vas. Odkuda Vi gospodine Krivokapiću postadoste ekspert za poljoprivredu? Lično znam vaša iskustva u ovoj oblasti. A saradnici Vas lažu ili ste Vi gori od njih. Zašto nas ne primiste da Vam mi objasnimo stavove a ne da odlučujete na osnovu cenzurisanih informacija. Toliko netačnih podataka koje saopštava ministarstvo moraju dovesti do pogrešnih zaključaka i Vas a i javnosti.

Kao dominantno pravoslavno stanovništvo proteste organizujemo u vrijeme značajnijih vjerskih praznika jer ne možemo sebi priuštiti više neradnih dana. Možda bi i neko od nas pošao u manastir, crkvu ili na more taj dan kao Vi ali nam ne može biti. Zato najavljujem sledeći protest za praznik Svetog Petra i Pavla tj. Petrovdan pa Vas molimo da nas obavijestite u kojem manastiru će te biti tog dana da na toj adresi prijavimo okupljanje i sastanemo se. Možda u miru porte nekog manastira uz božju pomoć dođemo do dogovora.

Ukoliko Vlada ne izađe u susret poljoprivrednicima u skorije vrijeme ja ću preko poslaničkog Kluba naše partije pokrenuti postupak interpelacije i problem prebaciti na politički teren.
I na kraju moram reći da sam u životu imao mnogo profesora u toku svog školovanja i obrazovanja i Profesore Krivokapiću bili ste mi ako ne najbolji a ono jedan od najmilijih profesora ali ova vaša izjava me teška srca tjera da ovo kažem kao profesoru, kao od sebe starijem i kao predsjedniku Vlade moje države ali pored svega toga ili se izvinite ili sram vas bilo.

Reagovanja predstavnika pojedinih političkih partija su klasično politikanstvo. Trebali ste gospodo samo jedan od Vas da pritisne taster za naš amandman, koji je jedini bio u oblasti poljoprivrede, i ništa od ovoga ne bi bilo. Kao partija i ja lično učinili smo sve da ovaj problem bude u fokusu javnosti ali mi nijesmo u mogućnosti za više ali Vi imate tu mogućnost. Pitam da li postoji neko u ovoj zemlji ko išta zna o poljoprivredi i da nije politički ostrašćen da može podržavati stavove resornog ministra i saradnika. Molim argumente a ne paušalne i političke stavove”.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra pretežno sunčano, do 22 stepena

Na sjeveru umjereno do potpuno oblačno a u popodnevnim satima razvedravanje. Foto: ZHMS

Damjanović: Kvazi eksperti tjeraju naše najveće blago, srećom, neće...

Kako je navela, ključni ekonomski gubitak Crne Gore i regiona je odliv talenata. “Ova...

Orban na masovnom skupu u Budimpešti optužio SAD i...

Orban je desetinama hiljada pristalica u centru Budimpešte rekao da Vašington i milijarder Džordž Soroš, koristeći svoj...

Dodik: Nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali...

Nemamo namjeru za ratom, nikakvim sukobom, ali želimo da se ustavno borimo za svoja prava“, naglasio je...

Spajić odgovorio Markoviću: Hvala što podsjećate građane na sve...

“Evo ga i bivši premijer koji je, po sopstvenom priznanju, zakazao u povećanju standarda i kvaliteta života...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare