Na auto-putu ugrađeno 950 tona asfalta

Danas je završen prvi bituminizirani noseći sloj asfaltnog zastora na dionici auto-puta Bar – Boljare, saopštili su iz Vlade, ističući da je ugrađeno je 950 tona.

Kako navode u Vladi, sve protiče u skladu projektom i savremenim procedurama izvođenja, a radove nadziru Monteput, Ingerop, DKTP i nadležne laboratorije.“Asfalni zastor se izvodi u tri sloja debljine 7+7+4 centimetara i radi se od polimer modifikovanog bitumena”, precizirali su. 

Prvenstvo u asfaltiranju imaće otvorene trase, dok će posljednji slojevi asfalta biti nanijeti u tunelima, u kojima još ima radova na oplati. 

Iako je prva dionica trebalo da bude gotova do maja ove godine, rok je produžen za septembar naredne, kada će crnogorski građani napokon moći da osjete benefite ovog infrastrukturnog projekta. 

Gradnja prioritetne dionice Smokovac – Uvac – Mateševo, počela je 11. maja 2015. godine.

Izgradnja auto-puta koštaće državu 809 miliona eura. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina i sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Međutim, i pored velikih troškova za izgradnju, auto-put je neophodan Crnoj Gori, koja jedina nije imala ni kilometar auto-puta na Balkanu.

Bezbjednosna strana je posebna priča jer se napokon kanjon Morače izbjegava, koji je godinama unazad odnio više od 1.000 života.

Takođe, ni veći ekonomski razvoj nije moguć bez auto-puta, te je to još jedan razlog zbog kojeg je ovaj projekat našoj državi neophodan

 

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare