test

NOVI IZGUBLJENI SPOR: Odbor direktora RVCP nezakonito smijenio i Gorana Jevrića

Standard

18/11/2023

12:56

Osim što je Odbor direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje (RVCP) na čelu sa Zoranom Lakušićem (DNP) nezakonito smijenio prethodnog izvršnog direktora Josipa Đuraškovića (Demokrate), ispostavilo se da je isto učinjeno i sa njegovim prethodnikom Goranom Jevrićem.

Presuda


Prvostepenom presudom podgoričkog Osnovnog suda poništene su odluke o razrješenju Jevrića iz jula 2021. godine, ali je odbijen njegov zahtjev da ga vrate na radno mjesto koje odgovara njegovoj stručnoj spremi i radnim sposobnostima. Jevrić je eventualnim tužbenim zahtjevom tražio i naknadu štete zbog neisplaćene otpremine od 54 hiljade eura, ali je parnica prestala teći imajući u vidu da je djelimično usvojen primarni zahtjev. RVCP je u ovom sporu uzvratio i protivtužbom tražeći da se član ugovora o radu u vezi s otpremninom oglasi ništavim, što je sud odbio.

Jevrićev zastupnik Lazar Aković Pobjedi je kazao da će, ukoliko ova presuda postane pravosnažna, podnijeti zahtjev za isplatu zarada koje bi Jevrić ostvario da je ostao do kraja petogodišnjeg mandata. U suprotnom će, kako je kazao, podnijeti novu tužbu radi naknade štete za zarade, ne preciziravši iznos.

“Sud nalazi da je RVCP prilikom donošenja odluke o razrješenju prekršio više odredbi Poslovnika o radu Odbora direktora prilikom održavanja prve redovne sjednice na kojoj je donijeta odluka da se Jevrić razriješi sa funkcije, pa je tako našao da je sjednica održana suprotno Poslovniku, jer RVCP Jevriću nije uručio poziv za sjednicu Odbora sa materijalom u pisanoj formi najkasnije tri dana prije dana održavanja sjednice, na šta je bio obavezan, imajući u vidu da se nije radilo o hitnom održavanju sjednice”, navodi se u obrazloženju presude.

Sud ocjenjuje da je na taj način Jevriću uskraćeno pravo da iznese svoju odbranu. U obrazloženju se navodi i da je Jevrića trebalo pozvati i radi smanjenja mogućnosti arbitrarnog i proizvoljnog odlučivanja, što sve, ukazuje da je odluka o razrješenju nezakonita i nepravilna.

Otpremnina


Sud je bio stava da je Jevrić bio angažovan na određeno, imajući u vidu da je njegov mandat bio ograničen na pet godina, te da je nakon njegovog razrješenje na to mjesto imenovano drugo lice. Zato, kako je ocijenjeno, nije bilo prostora za reintegraciju, kao što je slučaj kada je utvrđen nezakoniti prekid radnog odnosa za zaposlenog na neodređeno vrijeme. Zahtjev RVCP da se ništavim oglasi član ugovora sa Jevrićem kojim mu je otpremina definisana na 12 bruto zarada, sud je odbio kao neosnovan, imajući u vidu da se protivtužba odnosila na eventualni zahtjev za koji je parnica prestala teći. Sud je ukazao da na ništavost pazi po službenoj dužnosti, te da po zakonu kolektivnim i ugovorom o radu može biti predviđen veći obim prava, dok bi ništavost slijedila samo u slučaju nepovoljnijih uslova za zaposlenog. Za RVCP je bilo sporno što je ugovorom predviđena otpremina od 12 bruto, umjesto 12 neto zarada.

RVCP je smjenu objasnio nesavjesnim i nepravilnim radom, optužujuči ga da nije adekvatno reagovao kod smanjenja vode u vodoizvorištu Bolje sestre, te nije realizovao planirane finansijske obaveze za 2020. godinu, zbog čega je firma bila u minujsu 200 hiljada eura.

Jevrić je na čelu ovog prvobitno javnog preduzeća bio od 2013 do jula 2021. Godine.

U obraćanju javnosti nakon smjene za koju je saznao iz medija, Jevrić je poručio da je na problem zaštite Boljih sestara od nelegalne eksploatacije šljunka, RVCP reagovao još 2010. godine, a od njegovog dolaska još intenzivnije, te da je poslato 250 dopisa, prijava, analiza i upozorenja nadležnim institucijama. Tvrdio je da je u vrijeme njegovog mandata godišnji prihod povećan za 110 posto, stepen iskorišćenosti kapaciteta za 100 posto, te da je gubitak od 200 hiljada u vrijeme pandemije tumačio kao uspjeh.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Izvor: UGC

Ostavite komentar

Komentari (0)