test

Niže cijene stanova na primorju?

Standard

13/02/2024

09:20

Cijene nekretnina na crnogorskom primorju su dostigle vrhunce. Međutim, nagovještaj promjena cijena na tržištu nekretnina su sve učestalije objave – prodaja stana na akciji. U tim objavama cijene kvadrata su oko 1.600 eura, što je niže za nekoliko stotina eura nego krajem prošle godine, piše Primorski.

Prodaja stanova na akciji logično upućuje da pada interesovanje za kupovinu stanova ili je ponuda nekretnina na tržištu već premašila potražnju.

Izjave agenata za nekretnine su oprečne. Jedni navode da cijene ne padaju, drugi, pak, navode – Rusi se masovno sele u Srbiju, jer imaju bolje uslove za boravak. Ukrajinci se vraćaju u domovinu, pa je kupaca sa tih tržišta sve manje. Najčešće kupuju državljani Crne Gore koji novac ulažu u nekretnine.

Cijena stana u novogradnji, prema podacima Uprave za statistiku MONSTAT, u trećem kvartalu prošle godine u primorskom regionu iznosila je 1.584 eura.

Međutim, u oglasima, na platformama za prodaju i objavama agencija, ta cifra značajno je viša.

Sagovornice Primorskog portala, agentice za nekretnine sa dugogodišnjim iskustvom, koje posluju na teritoriji barske opštine, potvrđuju da se garsonjere prodaju za 70.000 eura, čak i 80 hiljada eura, dvosobni stanovi po cijeni od preko 200 hiljada eura.

“Cijene su naglo počele da rastu sa izbijanjem rusko-ukrajinskog rata. Iako je veliki broj Ukrajinaca, po mom utisku, napustio Bar i Crnu Goru, cijene, barem što se tiče ove opštine, neće padati, naročito kada govorimo o novogradnji”, mišljenja je jedna od agentica iz Bara sa dugogodišnjim iskustvom.

Sa druge strane njena koleginica, državljanka Rusije, navodi da je izvjestan pad cijene nekretnina na primorju.

Prema njenim riječima, u prigradskim naseljima Bara koja su udaljena oko tri kilometra od centra u ponudi ima stanove koje njeni sunarodnici prodaju oko 1.300 eura po kvadratu.

Potencijalne kupce najviše interesuju jednosobni stanovi u centru grada. Budžeti koji se najčešće pominju su 80.000 eura do 100 hiljada eura.

Izvor: Primorski portal
Izvor (naslovna fotografija):

Feral Bar

Ostavite komentar

Komentari (0)