test

ODLUKA NOVOG ODBORA DIREKTORA: Drašković opet v.d. izvršnog direktora Aerodroma

Standard

10/04/2024

15:58

Do izbora izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore na međunarodnom konkursu koji je objavljen danas, vršilac dužnosti biće Vladan Drašković, jednoglasno je odlučio Odbor direktora.

„Petar Radulović, koji je do sada bio VD izvršnog direktora, ostaje na poziciji zamjenika izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore“, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore (ACG).

Kako pojašnjavaju Odbor direktora smatra da je, u ovom trenutku, najvažnije da Aerodromi Crne Gore tokom ljetnje sezone funkcionišu efikasno i stabilno, zmeđu ostalog, i s obzirom na rast broja putnika u odnosu na 2019. godinu. ACG su od 1. januara do 7. aprila 2024. godine opslužili preko 360 hiljada putnika što je 27 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine. Prema najavama, Aerodrom Podgorica će tokom ljetnje sezone biti povezan sa više od 40 destinacija, a Aerodrom Tivat sa njih oko 40.

Podsjećamo isti ovaj Odbor direktora Aerodroma Crne Gore 27. marta smjenio je Draškovića sa pozicije izvršnog direktora. Inicijativu za smjenu Draškoviću su zamjerili što je podobrio plaćanje u iznosu od oko 550.000 eura jednoj britanskoj firmi od koje su Aerodromi Crne Gore prošle godine na tenderu kupile nove samohodne stepenice za ukrcaj putnika u avione za aerodrom Tivat i za aerodrom Podgorica. Međutim, taj navac je zavrišio na pogrešnom računu, zbog čega je blokiran.

Draškoviću je navodno, na teret stavljeno da je to plaćanje obavio neovlašteno, iako je Odbor direktora ACG , prethodno donio Plan javnih nabavki ACG za 2023. u kojem je bila predviđena nabavka samohodnih stepenica za Tivat i Podgoricu i u međuvremenu čak donio i posebnu odluku da se uđe u taj posao i stepenice kupe od britanske firme koja je bila najpovoljniji ponuđač na tenderu.

Predsjednik Odbora direktora te kompanije, Eldin Dobardžić, kazao je ranije da je Drašković smijenjen sa funkcije izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore zbog niza teških propusta, uključujući kršenje Statuta. On je kazao da je Drašković samoinicijativno odobrio isplatu 551 hiljade EUR za kupovinu dijela aerodromske opreme, bez saglasnosti Odbora direktora.

Drašković je rekao da je važeći Statut na snazi od 4. septembra 2021. godine.

“Dobardžić i Nebojša Đoković su bili članovi Odbora direktora tada kao i danas, pri čemu je za cio period ukupno bilo 12 postupaka javnih nabavki vrijednosti iznad 100 hiljada eura od čega je realizovano osam. Za sve postupke pribavljana je jedna saglasnost. Ovo je prvi put da se traži dodatna saglasnost”, naveo je Drašković.

On je dodao da nema govora o samoinicijativnom odobrenju isplate od 551 hiljadu EUR, već da je saglasnost Odbora direktora za raspolaganje sredstvima preko 100 hiljada EUR pribavljena.

“Aerodromi Crne Gore su u godišnjem planu javnih nabavki za 2022. godinu predvidjeli nabavku deset putničkih stepenica ukupne vrijednosti 700 hiljada eura. Navedeni plan je usvojen odlukom Odbora direktora na sjednici održanoj 2. februara 2022. godine”, objasnio je Drašković.

On je rekao da je povodom navedene nabavke Odbor direktora na sjednici održanoj 28. avgusta 2022. donio zaključak kojim daje saglasnost za sprovođenje postupka javnih nabavki – stavka 69 Plana javnih nabavki za 2022. godinu koja se odnosi na nabavku osam putničkih stepenica za potrebe aerodroma Podgorica i Tivat, procijenjene vrijednosti 560 hiljada eura, bez uračunatog poreza na dodatu vrijednost (PDV).

“Navedenim zaključkom Odbor direktora ACG je ovlastio izvršnog direktora da sprovede postupak javne nabavke putničkih stepenica. Zakonom o javnim nabavkama jasno je definisano što znači sprovođenje javne nabavke, počev od formiranja komisije koja će u cjelosti sprovesti postupak, objavljivanja javnog poziva, sastavljanja tenderske dokumentacije, vrednovanja ponuda, sastavljanja rang liste koja će u konačnom dovesti do donošenja odluke o izboru, i na kraju do potpisivanja ugovora sa najpovoljnijim ponuđačem”, rekao je Drašković.

Izvor (naslovna fotografija):

Vladan Drašković

Ostavite komentar

Komentari (0)