test

Orhan Hodžić – Oki Air za Standard: U avio saobraćaju ništa više neće biti isto, ponuda će biti, ali nedovoljno da svi “preživimo”

S Rastoder

22/05/2020

07:36

Priča o kovidu 19 se bliži kraju, granice još nijesu otvorene, ali se turističke agencije pripremaju za nastavak poslovanja. Orhan Hodžić, vlasnik kompanije za vazdušni saobraćaj i turizam

Kada se bude definisalo sve vezano za otvaranje granica, precizirao datum normalizacije avio saobraćaja i druge prateće informacije budu konačno razjašnjenje jer do sada nisu, tad ćemo znati svi u turističkom sektoru kada možemo krenuti. Mi smo svi spremni, ali šta nuditi kada sve to zavisi od više faktora“, kaže Hodžić. 

On smatra da je Crna Gora popularna destinacija turistima širom svijeta, ali da je veliko pitanje koliko je turistima, nakon svjetske ekonomske katastrofe, stalo do putovanja.

I pored toga vjerujem da, ako na vrijeme krenemo sa sezonom, da ćemo uspjeti da uradimo značajan posao“, smatra Hodžić. 

I on, kao i većina turističkih radnika, vjeruje da će fokus biti usmjeren na domaće goste.

U komunikaciji sam sa agencijama iz okruženja i svi se nalaze u jako lošoj situaciji. Nedefinisano stanje u zemljama, nemanje konkretnih informacija, sve to utiče jako loše na izvjesnost u poslovanju i pored želje da se svi opet, što prije povežemo“, kaže Hodžić. 

Nakon pandemije, dodaje on, u avio saobraćaju, što je njihova primarna djelatnost, više ništa neće biti isto.

Avio saobraćaj ulazi u veliku fazu promjena. Kako će sve to izgledati, mislim da još niko ne zna. Nagađanja su velika. Mi se uvijek prilagodimo svemu, pa se nadamo da će i ovo biti samo jedan izazov više“, precizira Hodžić.  

Da je stanje u avio saobraćaju vrlo teško potvrđuje i činjenica da će Alitalia ostati prizemljena i tokom juna, dakle skoro četiri mjeseca bez komercijalnih letova i pitanje je kako će se i sa kakvim posljedicama oporaviti.

Poljski LOT je takodje prizemljen i oni su najavili od 15. juna mogući početak letjenja, no i to je upitno. Na žalost, Croatia Airlines koja je nakon sedam godina odlučila da ponovo poveže Podgoricu i Zagreb od maja mjeseca, za sad je odustala od te namjere.
Zbog svega ovog, poslovanje će biti teško svima nama, jer će nekih ponuda i biti, ali u nedovoljnoj mjeri da se budući rad svih nas može isplatiti i održati rentabilnost poslovanja agencija
“, zaključuje Orhan Hodžić vlasnik kompanije “Oki Air”.

Izvor (naslovna fotografija):

Avio saobraćaj ulazi u veliku fazu promjena. Kako će sve to izgledati, mislim da još niko ne zna.

Ostavite komentar

Komentari (0)