Izvor:Pobjeda

Otvaranje autoputa pitanje dana: Sve spremno, samo da neko presječe vrpcu

Pitanje je dana kada će biti otvoren prvi crnogorski auto-put. Radnici Monteputa, CRBS-a i brojni izvođači, kažu rade danonoćno kako bezbjednost putnika ni u jednom momentu ne bi bila dovedena u pitanje.

Put je pokriven sa više od 600 kamera, a sva dešavanja pratiće zaposleni u Komandnom centru. Sve će kontrolisati i policija, a pripravni će biti i vatrogasci.

Četrdeset jedan kilometar auto-puta, skoro milijardu eura, sedam godina gradnje u mandatima četiri Vlade. Pet puta odlaganje završetka radova. No, najave kažu da smo nikad bliži kraju. Ostala su samo završna ispitivanja i uređivanje terena.

U Monteputu uvjeravaju da je pitanje dana kada će auto-putem proći prvi vozači.

– Ja mogu reći da će to biti vrlo brzo. Ne mogu reći tačan datum, ali narednih dana će biti, i kao što smo i najavljivali ranije da će se ove turističke sezone gosti koji dolaze u Crnu Goru voziti auto-putem. Mi maltene radimo 24 sata – kaže Andrej Mihailović iz Monteputa.

Sve kako bi vozači na auto-putu bili bezbjedni. Pomoći će video nadzor, a sva dešavanja 24 sata dnevno pratiće tim ljudi iz Komandnog centra koji se nalazi na Pelevom Brijegu, na oko 19 kilometara od uključenja iz pravca Podgorice.

– Video nadzor na auto-putu se sastoji od preko 500, 650 kamera. Što u tunelima, što pokretnih. Komandni centar je zadužen znači da sve to što se nalazi na auto-putu dođe do Centra i da se odatle komanduje svim tim uređajima i opremom na putu – ističe Mihailović.

On je kazao da će imati vatrogasnu službu zaštite i spasavanja.

– Iza nas se nalazi Vatrogasni dom sa dva najsavremenija kamiona za gašenje požara. Pored ta dva kamiona u narednih nekoliko dana dobićemo i dva manja vozila. Imamo službu zimskog i ljetnjeg održavanja, u toku je nabavka 10 snjegočistača. U zgradi Komandnog mosta će biti i stanica policije. Odredili su tim policije koji će takođe 24 sata biti na auto-putu – objašnjava Mihailović.

Prvi auto-put, nazvan projektom vijeka, obilaziće i putari, koji će učiniti sve da vožnja bude što prijatnija. Ostalo je još da neko i zvanično presiječe vrpcu.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

SDT razmatra da sasluša premijera Abazovića u vezi saznanja...

“Nakon današnjih izjava premijera u parlamentu, specijalni tužioci i državni tužioci upućeni na rad u Specijalno državno...

Kurti: Španija da prizna Kosovo, nije isti slučaj kao...

Prema Kurtiju, Španija treba da se složi i prizna Kosovo. „Znam da ima žalbi,...

Uručena vrijedna oprema barskim vatrogascima

"U pitanju je spasilačko korito i spasilačka spinalna daska sa pratećom opremom. Imajući u vidu povećan obim...

Filipović: Abazović je slagao, jedinu nekretninu koju sam ikad...

“Dritan je danas mučki i fukarski slagao. Ja od 2015. nisam politički eksponirana ličnost i ne moram...

ZA SEDAM DANA POČINJE SEA DANCE: Ljeto će produžiti...

Omiljena umjetnica ovih prostora Konstrakta prvi put...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare