Pejović i Stijović: Zajedničkim djelovanjem unaprijediti šumarski sektor i upravljati njime na valjan način

Danas je VD direktora Uprave za šume, Srđan Pejović u svom kabinetu ugostio ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandra Stijovića sa svojim saradnicima, koji su boravili u radnoj posjeti Upravi za šume Pljevlja.

Na zvaničnom sastanku osim Pejovića i Stijovića, prisustvovali su i VD Pomoćnica direktora Uprave za šume Jelica Paldrmić, direktor Direktorata za šumarstvo i drvnu industriju Dragan Otašević, VD direktora Direktorata za plaćanja u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladislav Bojović i načelnik za drvnu industriju Goran Đalović.

“Na sastanku je analizirano trenutno stanje u sektoru šumarstva i Upravi za šume, gdje su ministru prezentovane sve preduzete aktivnosti na rješavanju brojnih postojećih problema. Dogovoreno je da u narednom periodu Ministarstvo preduzme aktivnosti na izradi pravilnika kojima će biti definisane cijene drvnih sortimenata, kao i precizan način usklađivanja istih, kako bi se konačno ovaj segment pravno uredio”, saopštili su iz Uprave za šume.

Takođe, navode, razmatrane su mogućnosti na osnovu kojih će u budućem periodu biti regulisana dodjela drveta u dubećem stanju i na panju, gdje je usaglašeno da cijena mora biti primarna stavka i odlučujući faktor u tom procesu.

Na ssastamku je dogovoreno kako je, neophodno uspostaviti poslovanje zasnovano na tržištom principu, kako bismo valorizovali naše šume na pravi i ekonomski održiv način.

“U narednom periodu šumarski sektor očekuju brojne aktivnosti koje će biti sprovođene u cilju reformi koje su najavljene, a to je formiranje državnog preduzeća „Crna Gora šume“ koje će preuzeti poslove sječe i prodaje trupaca, dok će Uprava za šume zadržati postojeće nadležnosti. Konstatovano je da nedostajuća finansijska sredstva i nedovoljan budžet Uprave za šume su veliki ograničavajući faktor za sprovođenje svih planiranih aktivnosti, posebno kada je u pitanju uzgoj šuma, zbog čega se mora naći način da se takvo stanje promijeni. Osim nedostajućih finansijskih sredstava, istaknuti su i problemi nedostajućeg stručnog kadra i veoma niskih zarada zaposlenih u Upravi za šume, zbog čega u predstojećem periodu je neophodno dodatno promovisati ovu struku i naći način za povećanje zarada, posebno zbog činjenice da je riječ o terenskom i veoma zahtjevnom poslu”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je između ostalog govoreno i o lovištima posebne namjene, u kojima će u narednom periodu biti pojačane aktivnosti posebno kontrole i nadzora.

“U planu je i usvajanje novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Uprave za šume, koji će predstavljati početni korak ka daljoj reformi”, naveli su.

Takođe, dogovorene su i zajedničke aktivnosti pri izradi nove Strategije razvoja šumarstva, zbog čega je potrebno uložiti dodatne napore kako bi se sve pripremne aktivnosti obavile u planiranom roku.

“Na kraju sastanka je zaključeno da će u narednom periodu biti intenzivirana saradnja između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za šume, kako bi se zajedničkim djelovanjem šumarski sektor podigao na onaj nivo koji zaslužuje, a crnogorskim šumama upravljalo na pravno valjan, zakonski utemeljen, domaćinski i ekonomski održiv način”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Državljanin Belgije stradao na Komovima

Državljanin Belgije stradao je tokom planinarenja na Komovima, potvrđeno je portalu RTCG iz Operativno-komunikacionog centra Uprave policije.

Književno veče “Andrić-Crnjanski: Sudbine i komentari” u Herceg Novom

Književno veče "Andrić-Crnjanski: Sudbine i komentari" biće održano večeras od 20 sati u Kući nobelovca Iva Andrića...

Da li je Vulin, koga je odavno trebalo proglasiti...

Informaciju da će Vulin boraviti u crnogorskoj prijestonici turizma osvanula je još juče na Twitter nalozima crnogorskih...

Demokrate: Šta će Abazoviću kriptovani telefon

Iz te partije su reagovali na saopštenje GP URA, u kojem su kazali da su Demokrate postale...

Novaković Đurović: Konačno idemo ka sanaciji deponije na obali...

Kako je rekla ministarka, Opština Mojkovac će imati veliku podršku Ministarstva. "Sigurna sam da...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare