Izvor:mina

Popa: Investicioni projekti treba da budu u skladu s namjerom regiona da se pridruži EU

Ekonomski fakultet u Podgorici dobio je projekat "Žan Mone Centar izvrsnosti: Izazovi politike proširenja - evropska versus kineska diplomatija na Zapadnom Balkanu 2020-2023", u okviru Erasmus+ programa.

Kako je saopšteno iz EU Info centra, riječ je o prestižnom EU projektu, koji će Univerzitet Crne Gore i sam fakultet pozicionirati na evropskom i svjetskom nivou, kao institucije sposobne za izvrsnost u nastavi i istraživanju u oblasti međunarodnih odnosa, evropskih tema i integracija.

Uloga samog Centra izvrnosti biće podsticanje debate o proširenju i efektima geopolitike u Crnoj Gori, kroz aktivno angažovanje lokalnih, evropskih i kineskih stručnjaka, navode u saopštenju. 

Prilikom predstavljana projekta studentima, koje je organizovano na Ekonomskom fakultetu povodom početka drugog semestra, dekan Nikola Milović istakao je da će projekat uticati i na osavremenjavanje nastavnog programa na predmetima sa evropskom tematikom, kao i na izmjene metoda rada, što će voditi ka reformi i modernizaciji nastavnog procesa.

“Uvjeren sam da će još jedan Žan Mone projekat na Ekonomskom fakultetu, ali i prvi Centar izvrsnosti, doprinijeti prvenstveno kvalitetu nastavnog procesa, a zatim posljedično i razvoju Crne Gore kao društva zasnovanog na znanju, uz podršku jednom od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva naše države, a to je punopravno članstvo u Evropskoj uniji”, poručio je Milović.

Projekat vodi profesorica Danijela Jaćimović, koja je istakla da se projekat odnosi na izvrsnost u nastavi i istraživanju, u kojima je, kako kaže, Ekonomski fakultet uvijek bio inovator.

“Imaćemo priliku da ugostimo 10-tak profesora iz EU i Kine, koji će biti aktivno uključeni u proces izvođenja nastave za studente osnovnih, magistarskih i doktorskih studija. To je veoma važno, jer su naši studenti budući profesionalci, koji će raditi u javnom i privatnom sektoru i doprinositi kvalitetom svog znanja evropskim procesima koji stoje pred Crnom Gorom”, rekla je Jovićević.

Predstavljanju projekta prisustvovala je i ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, koja je tom prilikom održala i kratko predavanje o odnosu evropske i kineske diplomatije u Crnoj Gori.

Kako se navodi, u svom uvodnom obraćanju, Popa je čestitala fakultetu i skrenula pažnju na to kolika je čast dobiti ovakav projekat, posebno ako se zna da se prvi put dodjeljuje u Crnoj Gori.

“Istraživanja sprovedena kroz ovaj projekat biće veoma važna, kako za evropske institucije, tako i za crnogorske kreatore politike na različitim nivoima. Zato pozivam sve učesnike projekata da uključe donosioce odluka u suštinski dijalog”, navela je Popa.

Tokom svog predavanja, ambasadorka se osvrnula na ocjenu da su EU i Kina suprotstavljene na Zapadnom Balkanu, kao dvije sile koje se bore za uticaj.

Ona smatra da je ovo viđenje odnosa –  suviše pojednostavljeno.

“EU ne nudi samo ekonomsku korist, već i perspektivu članstva i solidarnost koja je prati. Ovu solidarnost sa Crnom Gorom pokazujemo u kontinuitetu. Tokom protekle godine, obilježene pandemijom COVID-19, EU je donirala 53 miliona eura vrijednu pomoć, kako za neposredne potrebe – poput maski, respiratora i druge opreme, tako i za dugoročnija ulaganja poput izgradnje bolnica, podršku privredi i nezaposlenima”, podsjetila je. 

Ona je naglasila da budućnost Crne Gore i cijelog Zapadnog Balkana leži u EU, što je potvrdilo nedavno istraživanje javnog mnjenja koje je pokazalo da 75% građana Crne Gore podržava pristupanje države EU, dodaju u saopštenju. 

“Crna Gora bira EU, a EU takođe bira Crnu Goru. Kako je predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Lajen izjavila u svom govoru o stanju Unije: Zapadni Balkan je dio Evrope – a ne samo usputna stanica na Putu svile. To ne znači da Zapadni Balkan treba da odbije mogućnosti koje donosi kineska ekonomska aktivnost u regiji. Na kraju krajeva, region ima značajne investicione potrebe. Ali investicioni projekti treba da budu u skladu s namjerom regiona da se pridruži EU. Investicije treba da poštuju evropske politike i pravila u odnosu, na primjer, na javne nabavke, konkurenciju, životnu sredinu, energiju ili saobraćaj”, poručila je Popa.

Popa je tokom predavanja navela i da sama EU ima snažne odnose s Kinom. Taj odnos je istovremeno jedan od strateški najvažnijih i jedan od najizazovnijih koje imamo, navela je ona.

“Kina je, u isto vrijeme i u različitim oblastima, partner za saradnju s kojim EU ima blisko usklađene ciljeve; pregovarački partner s kojim EU treba da pronađe ravnotežu međusobnih interesa; ekonomski konkurent u potrazi za tehnološkim napretkom; ali i sistemski suparnik koji promoviše alternativne modele upravljanja. Da bismo upravljali odnosom s Kinom u godinama koje dolaze, moramo očuvati snažno jedinstvo između država članica EU i budućih država članica, kao što je Crna Gora, u odnosu na sva ova pitanja”, zaključila je Popa.

Baš kao i predavanje ambasadaroke Pope, sva nastava organizovana u okviru ovog projekta biće na engleskom jeziku.

Time će se stvoriti uslovi da se pet predmeta na Ekonomskom fakultetu UCG i tri predmeta na Humanističkim studijama UDG akreditiju na engleskom jeziku iz oblasti međunarodnih odnosa i evropskih integracija, zaključeno je u saopštenju. 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović: Ne znam zašto se protestovalo, niko u vlasti...

“Odgovorno stojim iza toga i mislim da su ljudi koji su izašli na ulice imali drugi motiv...

Milojević prezadovoljan: Odigrali smo odlično

“Plavi” su ubjedljivo nadigrali Igokeu u “Morači”. “Odigrali smo odličnu utakmicu, sve smo kontrolisali...

Formula 5:1 za dugovječan brak

Stručnjaci kažu da parovi koji imaju pozitivan stav prema životu, koji su ljubazni i nježni jedno prema...

Ribarsko selo postalo atrakcija zbog ružičastog mora (FOTO)

Malo ribarsko mjesto Las Koloradas na Jukatanu u Meksiku ponosi se ružičastom lagunom koju okružuju nasipi od...

Maja Volk RASKINULA VJERIDBU, njegovi se protivili braku: Kad...

Maja Volk (62) nedavno se suočila sa ozbiljnim egzistencijalnim problemima, budući da je zbog administrativne greške ostala...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare