Poreska uprava: Naplata prihoda u prvom kvartalu 2018. godine 233 miliona eura

Tokom prva tri mjeseca 2018. godine Poreska uprava ostvarila je ukupnu bruto naplatu poreza i doprinosa u iznosu od 233.422.935 eura, pri čemu je plan naplate za prvi kvartal ove godine premašen za 15 miliona eura (7%), a ostvarenje iz istog perioda 2017. godine za čak 27 miliona eura (13%).

Analizom ostvarenja naplate utvrđeno je da je rast prihoda zabilježen kod svih poreskih oblika, a naročito su značajna ostvarenja naplate poreza na dodatu vrijednost, poreza na dobit, poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za socijalno osiguranje, kao i koncesionih naknada“, istakli su u Poreskoj upravi.

U strukturi naplate posebno se izdvaja naplata poreza na dodatu vrijednost, u bruto iznosu od 53.581.101 eura, što je osam miliona iznad plana, a čak 10 miliona eura iznad ostvarenja iz prošle godine.

Rast naplate PDV-a zbog povećanja stope ovog poreza od 1. januara 2018. godine već je bio predviđen planom naplate, te ostvareni rezultat ide u prilog naporima Poreske uprave na suzbijanju sive ekonomije i proširenju poreske osnovice povećanjem broja obveznika koji posluju u regularnim tokovima, prijavljujući i izmirujući obaveze po osnovu poreza na dodatu vrijednost“, istakli su u Poreskoj upravi.

Zaključno sa 31. martom 2018. godine poreski obveznici su izvršili uplatu poreza na dobit pravnih lica u iznosu od 33.975.071 eura, što je 5,5 miliona eura iznad ostvarenja iz prošle godine, odnosno 3,5 miliona eura iznad plana.

Naplata poreza na dobit bilježi kontinuiran rast iz godine u godinu, pa je rezultat naplate po ovom osnovu iz prvog kvartala 2016. godine premašen za 9 miliona eura. Naplata poreza i doprinosa na zarade zaposlenim u bruto iznosu od 131.960.303 eura bila je iznad ostvarenja iz istog perioda prošle godine za 9 miliona eura, dok naplata koncesionih naknada u iznosu od 6.089.938 eura zabilježila rast za pola miliona eura od odnosu na plan i ostvarenje iz 2017. godine“, zaključili su u Poreskoj upravi.

 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Abazović: Niko u Crnoj Gori ne treba da nosi...

Abazović je istakao da, po njegovom sudu, niko u Crnoj Gori ne treba da nosi oružje, naglašavajući...

Đurović domaćin večere za članove Stalnog odbora Parlamentarne skupštine...

“Ovaj događaj predstavlja prvu parlamentarnu aktivnost u okviru predsjedavanja Crne Gore ovom regionalnom inicijativom, te su na...

Uprava za igre na sreću postaje samostalni organ

Iz Vlade su ocijenili da će to dovesti do unapređenja rada i rezultata institucijalnog okvira u toj...

Kosovska policija ušla u sjeverni dio Mitrovice

Cilj dolaska ovih jedinica je isključivo „zaštita etnički mješovitih djelova grada, a nakon više pritužbi Albanaca sa...

Plantažama milion i po iz tekuće budžetske rezerve

U Informaciji se navodi da je nevrijeme koje je 23. juna 2022. pogodilo Glavni grad i opštinu...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare