test

POTOP CRNOGORSKOG AVIO TURIZMA: Ryanair ukinuo let za Brisel, nakon Mančestera, Zagreba i Barselone, Vlada se pravi “mrtva”

I. Đoković

18/09/2023

08:57

Niskotarifni avio-prevoznik Ryanair obustaviće letove između aerodroma Šarlroa i Podgorica od 5. novembra, što će biti četvrta linija koju će ova avio-kompanija iz crnogorskog glavnog grada ukinuti ove zimske sezone. I dok avio prevozinici obustavljaju letove iz Crne Gore i okreću se za njih profitabilnijim destinacijama, Vlada CG i resorna ministarstva se prave mrtvi i nepomično samo posmatraju štetu koja nastaje po crnogorsku privredu i turizam.





Glavni grad Crne Gore ove zime ostaće bez još jedne avio destinacije. Nakon što je irski niskotarifni avio prevoznik Ryanair već ukinuo letove za Barselonu, Mančester i Zagreb na red je došla i linija za Brisel.

Ono što u Vladi Crne Gore i resornim minsitarstvima ne vide ili ne žele da vide, a to je povećanje taksi na Aerodromu Podgorica koje za posljedicu ima odlazak avio kompanija iz naše zemlje i direktan negativan uticaj na privredu i turizam u irskoj avio kompaniji itekako prepoznaju.

Iz te kompanije su naveli da povećanje takse čini Aerodrom Podgorica potpuno nekonkurentnim u poređenju sa drugim evropskim aerodromima, koji smanjuju svoje naknade kako bi stimulisali oporavak i rast saobraćaja, te da će to će imati štetan uticaj na povezanost, turizam i ekonomiju Crne Gore.

No, za Vladu CG očigledno to nema isti značaj kao za menadžment privatne kompanije koja je očigledno mnogo viši svjesna uticaja avio saobraćaja na turističku sezonu, makar to bila i post sezona.

Koliki uticaj letovi samo jedne, u ovom slučaju Ryan air kompanije, imaju pokazuje podatak da je ovaj prevoznik je prošle godine bio najprometniji niskotarifni prevoznik u Crnoj Gori sa 249.959 putnika na letovima za i iz Podgorice.

Ova cifra predstavlja povećanje za više od 200 odsto u odnosu na 2021. i povećanje od 30,8% u odnosu na pretpandemijsku 2019. Njegov prosječni godišnji faktor popunjenosti kabine u Podgorici prošle godine iznosio je 82,3 odsto.

Tokom 2022. godine, avio-prevoznik je prevezao 32.576 putnika na svojoj liniji između briselskog aerodroma Šarlroa, što je bila prva linija koju je pokrenuo za Crnu Goru još 2013. godine.

Wizz Air nije objavio da je smanjio letove radi povećanja taksi, ali i ova kompanija ima pet letova i dvije linije manje nego prošle godine. Wizz Air ukida letove iz Podgorice za Beč i Rim koje je letio prošle zime. Uz to kompanija ne leti za Katowice, Varšavu i London što je letjela ovog ljeta. Kompanija smanjuje i letove za Milano sa tri na dva leta. Wizz Air je ovog ljeta imao 22 nedjeljna leta na 9 linija, dok je prošle zime imao 13 nedjeljnih letova na 6 linija, dok ove zime ima 8 letova na 4 linije. To znači da kompanija ima 16 letova manje i 5 linija manje nego ovog ljeta, što je ogromno smanjenje.

Ovaj podatak je poražavajući za Podgoricu, jer će imati 10 letova manje i 4 linije manje nego prošle zime, te 27 letova manje i 9 linija manje nego ovog ljeta. To je nekih 82.000 putnika manje ove zime u poređenjenju sa prošlom zimom.

Ovi podaci očigedno nisu dovoljno dobar razlog da se nađe rješenje za ostanak niskotarifnih kompanija u Crnoj Gori.

Osim alarmirajuće činjenice da će ukidanje linija se svakako odraziti na priliv stranih turista, čini se da je još gora činjenica da će na ovaj način crnogorski građani ostati uskraćeni za još jednu visoko frekventnu liniju iz Podgorice.

Ovi tempom ukidanja linija građani Crne Gore će se uskoro naći u situaciji da će iz Podgorice moći da lete na najviše par destinacija, što je za glavni grad jedne države poražavajuće.

Odluka da se povećaju takse na Aerodromima Crne Gore, iz ove kompanije pravdaju informacijom da iste nisu povećavane od 2014. godine.

Aerodromi Crne Gore su u svom saopštenju naveli da je cjenovnik aerodromskih usluga isti od 2014. godine, te da su povećali cijenu bezjednosnih naknada sa 1,75 na 3,25 EUR po odlazećem putniku.

I na kraju postavlja se logično pitanje. Šta je je ovo povećanje trebalo Aerodromima Crne Gore koji su na sva usta ponosno govorili da su profitabilni.

Hoće li sada sa preko 82.000 izgubljenih putnika Aerodromi Crne Gore na ovom povećanju zaraditi ili izgubiti? Hoće li dodatnih 1,50 EUR donijeti toliko više novca da se naknadi gubitak taksi na preko 82.000 putnika, te gubitak koji bi ti putnici ostvarili u ugostiteljstvu, trgovini, uslugama, parkiranju… Gdje je tu logika Aerodroma Crne Gore?

No, od avgusta 2020.godine logika ne stanuje više u Crnoj Gori.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)