Izvor:Pobjeda

Predlaže bolje kancelarije i više sudija

Sudija podgoričkog Osnovnog suda Dragan Babović, jedini zainteresovani da zamijeni bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, u programu rada koji je podnio Sudskom savjetu (SS), kao krucijalno izdvaja pitanje neadekvatnih kancelarija ovog suda.

Navodi da za 80 sistematizovanih radnih mjesta, zgrada koju Privredni sud dijeli sa Monstatom, ne zadovoljava ni minimum potreba, te najavljuje da bi, u slučaju da bude izabran, od Vlade, Vrhovnog suda i Sudskog savjeta zahtijevao da se ova zgrada u potpunosti ustupi sudu ili da se obezbijedi novi prostor. Babović smatra da je pored 16 sistematizovanih sudijskih mjesta, uključujući i predsjednika, potrebno predvidjeti još dvoje ili troje sudija.

Smatra da je ovaj sud posljednjih godina „uglavnom ažurno postupao“, navodeći da je za nešto lošiji rezultat prošle godine zaslužna pandemija, štrajk advokata, ali i odlazak više sudija u penziju. Napominje i da bi naredne godine petoro sudija ovog suda trebalo da se penzioniše.

U cilju smanjenja broja starih predmeta, Babović planira program na osnovu kojeg bi morali biti okončani predmeti stariji od tri godine, a sudijama bi naložio da ih zakažu u što kraćem roku, a da odlaganja ne budu duža od 30 dana. Osim za mjesto predsjednika Privrednog suda, Babović se javio i na konkurse koje je Sudski savjet raspisao za sudijska mjesta u Apelacionom i Višem sudu.

SS je ljetos prvi put objavio oglas za popunjavanje ovog mjesta, ali tada nije bilo zainteresovanih. U tom trenutku sud je bio na četvrtini kapaciteta, jer je efektivno postupalo samo četvoro sudija. Tokom posljednja dva mjeseca imenovano je petoro novih mladih sudija, pa ih je trenutno 14, odnosno efektivno 12, jer je jedna sutkinja na bolovanju, a druga privremeno suspendovana.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare