Predstavnici Savezne banke Njemačke sa Žugićem: Nastavićemo da podržavamo CBCG u procesu evropskih intergacija

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić sastao se danas sa predstavnicima Savezne banke Njemačke – direktorom Centra za međunarodni dijalog Martinom Dinkelborgom i koordinatorom za IPA projekte Piterom Špikom. Dinkelborg je kazao i da će ova institucija nastaviti da podržava CBCG u procesu evropskih intergacija.

Kako je saopšteno iz CBCG, tema sastanka je bila nastavak saradnje Centralne banke Crne Gore i Savezne banke Njemačke, posebno u domenu realizacije bilateralnih programa dvije institucije i implementacije zajedničkog Programa jačanja kapaciteta centralnih banaka Zapadnog Balkana, sa ciljem njihove integracije u Evropski sistem centralnih banaka, koji se finansira iz EU fondova.

Žugić je zahvalio na saradnji i podršci koju Savezna banka Njemačke Centralnoj banci Crne Gore pruža već pune dvije decenije, navodeći da je podrška ove institucije za CBCG bila posebno značajna u vrijeme pandemije izazvane korona virusom, kao i u projektima koji za cilj imaju jačanje kapaciteta CBCG i usklađivanje crnogorskog zakonodavstva sa regulativom EU.

„Saradnja sa Saveznom bankom Njemačke, prvenstveno u realizaciji međunarodnih i bilateralnih projekata veoma je važna za Centralnu banku Crne Gore. Kontinuirana podrška koju Deutche Bundesbank pruža CBCG posebno je značajna kada je riječ o projektima koje Centralna banka sprovodi na putu ka članstvu u EU, poput implementacije tvining projekta „Podrška regulaciji finansijskih usluga“ koji je vodila Banka Njemačke, a u sklopu kog je crnogorski supervizorski i regulatorni okvir, prvenstveno kroz usvajanje Zakona o kreditnim institucijama i velikog broja pratećih odluka, usklađen sa pravnom tekovinom EU“, istakao je guverner Žugić.

Direktor Centra za međunarodni dijalog Savezne banke Njemačke, naveo je da je međunarodna saradnja veoma važan segment poslovanja Savezne banke Njemačke. Dinkelborg je kazao i da će ova institucija nastaviti da podržava CBCG u procesu evropskih intergacija, naročito kroz projekte koje podržava i finansira EU.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Jonica: Milatović da uspostavi komunikaciju sa Mandićevim i Bečićevim...

“Tada ćemo imati mnogo bolju ponudu. Ishod ovih izbora je nezadovoljstvo, i nezadovoljnih ima na obje strane....

Nikolić: Zdravkov apostol i Šešeljev kandidat, opsjednut je predsjednikom...

“Zdravkov apostol i Šešeljev kandidat Jakov Milatović sebi diže cijenu samoobmanom da je niko drugi do Milo...

Klikovac: Žalosno da se Milatović nije odrekao podrške ratnog...

„Sad je još i jasnija izjava kad se desio Belveder“, poručio je Klikovac na Twitteru.

(VIDEO i FOTO) Haos u Francuskoj: Milioni na ulicama,...

Dan je protekao u blokadama željezničke pruge, puteva i dijela pariškog aerodroma Charles De Gaulle.

Direktor TikToka saslušan pred američkim Kongresom nakon višesatnog ispitivanja...

Kako je ranije objavljeno, Shou Zi Chew je uputio apel zakonodavcima da je aplikacija sigurna za američke...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare