Preko 50 odsto bespovratne podrške za investicije u biljnoj proizvodnji

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kroz program podrške podizanju i modernizaciji proizvodnih voćnih zasada obezbjeđuje sredstva kojim se umanjuju investiciona ulaganja proizvođača prilikom zasnivanja proizvodnih voćnih zasada, a koji bi uz redovnu primjenu savremene agrotehnike bili visoko profitabilni.

“Redovan i stabilan prinos visokog kvaliteta, dugoročno će uticati na povećanje obima prerade i obogaćivanje asortimana proizvoda, čime će se postići povoljna izvozna struktura i viši nivo konkurentnosti”, saopšteno je iz tog resora.

Na javni poziv za podršku podizanju i modernizaciji/opremanju proizvodnih voćnih zasada do sada je apliciralo 26 poljoprivrednih gazdinstava sa ukupnom vrijednošću investicije od 91.269,17 eura i potencijalnom podrškom u iznosu od 41.172,60 eura.

Podrška se između ostalog odnosi na podizanje 5,23ha pod različitim voćnim vrstama kao i nabavku sistema za navodnjavanje, potpornih stubova za špalirni uzgoj i sl. Kako je javni poziv otvoren do 1. novembra 2021. godine u narednom periodu očekujemo značajno veći broj zahtjeva od strane poljoprivrednih proizvođača s obzirom da je jesenja sadnja voća dominatno zastupljena u Crnoj Gori.

Sektor vinarstva i vinogradarstva konstantno raste. Crnogorska vina su prepoznata na svjetskom tržištu. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je obezbijedilo još veću podršku kako bi se konkurentnost dodatno unaprijedila za nastup na novim tržištima. Kada je riječ o razvoju vinogradarstva i vinarstva do sada je apliciralo 13 poljoprivrednih gazdinstava sa ukupnom vrijednošću investicija od 46.313,17 eura i potencijalnom podrškom u iznosu od 22.404,92 eura.

Zahtjevi se odnose kako na podizanje novih vinograda tako i na nabavku sistema za navodnjavanje i nabavku namjenske vinske opreme. Ovim programom podstiče se povećanje površina pod vinovom lozom, kako uvođenjem novih sorti tako i čuvanjem autohtonih sorti, kao i modernizacija postojećih proizvodnih zasada vinove loze koji će uz
primjenu savremene agrotehnike dati visoke, kvalitetne i stabilne prinose.

“U sklopu javnog poziva „Podrška povrtarskoj proizvodnji“ pristiglo je 453 zahtjeva ukupne vrijednosti investicija 1.021.961 eura sa potencijalnom podrškom u iznosu od 539.038,88 eura. Prijavljena je proizvodnja povrća na površini od 900 ha. Svi zahtjevi su trenutno predmet terenske kontrole, nakon čega će se vršiti isplata odobrenih zahtjeva”, zaključuju u MPŠV.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra pretežno sunčano, do 22 stepena

Na sjeveru umjereno do potpuno oblačno a u popodnevnim satima razvedravanje. Foto: ZHMS

Damjanović: Kvazi eksperti tjeraju naše najveće blago, srećom, neće...

Kako je navela, ključni ekonomski gubitak Crne Gore i regiona je odliv talenata. “Ova...

Orban na masovnom skupu u Budimpešti optužio SAD i...

Orban je desetinama hiljada pristalica u centru Budimpešte rekao da Vašington i milijarder Džordž Soroš, koristeći svoj...

Dodik: Nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali...

Nemamo namjeru za ratom, nikakvim sukobom, ali želimo da se ustavno borimo za svoja prava“, naglasio je...

Spajić odgovorio Markoviću: Hvala što podsjećate građane na sve...

“Evo ga i bivši premijer koji je, po sopstvenom priznanju, zakazao u povećanju standarda i kvaliteta života...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare