Prihodi od turizma u prva tri mjeseca 45,5 miliona

Crnogorska ekonomija na početku 2022. godine bilježi dobre rezultate, navodi se u analizi makroekonomskih kretanja i strukturnih reformi koju je pripremilo Ministarsvo finansija.

Kako navode, preliminarni podaci Centralne banke Crne Gore pokazuju da su prihodi od turizma za prva tri mjeseca 2022. iznosili 45,4 miliona eura, što je rast od 86,5 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

Broj noćenja u turizmu prema podacima Monstata, u kolektivnom smještaju, je za prva četiri mjeseca 2022. veći 197,3 odsto na godišnjem nivou, promet u maloprodaji i trgovini na veliko bilježi godišnji rast u prvom kvartalu od 36,5 odsto dok je broj prevezenih putnika na aerodromima u istom periodu iznosio 170 hiljada, i bilježi rast od 159 odsto, ili 2,5 puta u poređenju sa prvim kvartalom 2021. godine.

Promet putnika na aerodromima je, kako se navodi, u prvom kvartalu 2022. na nivou od oko dvije trećine ostvarenog prometa iz istog perioda rekordne 2019, dok se u nastavku godine očekuje znatno veća popunjenost kapaciteta, u skladu sa novootvorenim linijama i povezivanjem sa zapadnim tržištima, prevashodno sa ključnim emitivnim tržištem Zapadne Evrope.

Produženo trajanje pandemije Covida-19, kašnjenja u izvođenju radova i ubrzani rast cijena građevinskih materijala, uslovili su niže godišnje ostvarenje vrijednosti izvršenih građevinskih radova u prvom kvartalu 2022. od 5,2 odsto, piše u analizi.

Shodno ubrzanom oporavku ekonomske aktivnosti i intenziviranju ranije započetih projekata, očekuje se dinamičniji ciklus ulaganja u nastavku 2022. godine.

Ključni pokretači ekonomskog rasta u 2022. godini, prema očekivanjima, biće privatna potrošnja i snažna izvozna aktivnost

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Roditelji su je krili zbog ljepote: Najljepša žena i...

Iako je prije par dana napunila 59 godina, njoj bore tako dobro stoje i njena ljepota ne...

Milatović primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadorki Slovenije i Francuske

U odvojenim razgovorima sa ambasadorkama u rezidenciji na Cetinju, predsjednik Milatović poželio im...

Dokument MVP: Crnogorski ambasador iz Brisela upozorava na „šumove...

U izvještaju koji je šef Misije Crne Gore u Briselu dr. Petar Marković, poslao Podgorici nakon rasprava...

Smatraju ga jednim od najopasnijih na svijetu: Da li...

Zateknete li se u Gruziji, vjerovatno će vam kad-tad neko preporučiti da posjetite regiju Tušeti. Smještena na...

Akcija Stop inflaciji: Pogledajte sniženja u svim prodavnicama

U Crnoj Gori juče je počela akcija „STOP INFLACIJI 100+” koja ima za cilj, kako je saopšteno...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare