PRIVREDNI SUD o žalbi EPCG: Vlada prekršila zakon

Privredni sud Crne Gore prihvatio je žalbu EPCG da se poništi odluka Vlade o sazivanju skupštine akcionara te kompanije, saznaje Standard iz Privrednog suda.

U odluci je navedeno da Vlada mora objaviti odluku Privrednog suda na svom portalu kao i u dnevnim novinama Vijesti i Dan gdje je objavljena odluka o sazivanju skupštine akcionara.

Sazivanjem vanredne sjednice skupštine akcionara Elektroprivrede (EPCG) Vlada je prekršila Zakon o privrednim društvima. Vlada, kao akcionar, nije mogla sazvati sjednicu za 25. februar. To su mogli da urade ili odbor direktora EPCG ili Privredni sud, ukoliko bord to nije uradio za mjesec nakon zahtjeva akcionara.

Vlada je na sjednici od 14. januara odlučila da traži od Odbora direktora EPCG da što prije sazove vanrednu skupštinu akcionara na kojoj bi trebalo da se raspravlja o razrješenju i imenovanju novih članova borda. Odbor direktora je imao rok od 30 dana od prijema zahtjeva da sazove skupštinu akcionara.

Odbor direktora je zakazao sjednicu za 16. mart.

U saopštenju EPCG od 26. januara je istaknuto da je Odbor direktora kompanije zaključio još jednom, da će u skladu sa zahtjevom  Vlade od 11. januara sazvati vanrednu Skupštinu akcionara u zakonskom roku sa dnevnim redom razrješenje i izbor članova Odbora direktora kompanije.

“Sa druge strane, i pored navedenih činjenica saopštenih Vladi i ministarstvu za kapitalne investicije, Odbor je iznenadjen obavještenjem Vlade Crne Gore o sazivu Skupštine akcionara koji je u suprotnosti sa odredbama člana 135 i 152 Zakona o privrednim društvima.

U cilju upoznavanja javnosti, želimo da istaknemo da kvalifikovani akcionar, u ovom slučaju Vlada, ima pravo da saziva skupštinu akcionara, ali na način da odgovarajući zahtjev dostavi Odboru direktora koji je dužan da sazove skupštinu u roku od 30 dana i sa tim upozna akcionare objavljivanjem odgovarajućeg obavještenja najmanje 30 dana prije dana održavanja skupštine dva puta, u najmanje jednom dnevnom štampanom mediju i na svojoj internet stranici. U slučaju da Odbor direktora odbije takav zahtjev ili po njemu ne postupi u propisanom roku, akcionar ima pravo da se obrati nadležnom sudu sa zahtjevom za sazivanje Skupštine. Odluku suda o sazivanju skupštine akcionara sprovodi Odbor direktora. Tek ako odbor direktora ne postupi po nalogu suda, akcionar koji je zahtijevao održavanje Skupštine ima pravo da sam sazove skupštinu, i sve to precizno pise u Zakonu o privrednim društvima a nije ispoštovano u ovom slučaju.

Redovni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore Vladimir Savković je u izjavi za Pobjedu 26. januara naveo da pravo na sazivanje skupštine akcionara iz člana 135. stav 1. Zakona o privrednim društvima, akcionari čije akcije predstavljaju najmanje pet odsto osnovnog kapitala društva, bilo da je riječ o državi ili drugom pravnom subjektu, ostvaruju u skladu sa stavom 4. tog člana.

– Oni to čine upućujući u datom slučaju Odboru direktora zahtjev za sazivanje skupštine akcionara, a uz njega i dnevni red skupštine i prijedloge odluka za čije se donošenje zalažu – rekao je Savković.

Precizirao je da je, shodno članu 135. stav 5. Zakona, Odbor direktora dužan da sazove skupštinu akcionara u roku od 30 dana od dana prijema takvog zahtjeva. 

– Ukoliko se to, međutim, ne desi, u skladu sa članom 152. Zakona, akcionar po čijem zahtjevu nije postupljeno svoje pravo može ostvariti sudskim putem, što je mehanizam osmišljen upravo radi zaštite vlasničkih interesa u slučaju da uprava društva ne izvršava svoje zakonske obaveze – pojasnio je tada Savković. 

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Opština Ulcinj traži da se zatvore škole, vrtići, zabrane...

I pored preduzetih mjera, kako piše portal Ulcinj info, epidemiološka situacija u ovoj opštini je alarmantna.

Zeković: Da im je stalo do zdravlja građana, Vlada...

On je naveo da ministarka zdravlja svakog dana, bar jednim postupkom, doprinosi urušavanju sistema zdravstvene zaštite, afirmisanju...

STANDARD OBAVIJESTIO INSTITUCIJE: Na biračkom spisku u NIKŠIĆU upisana...

Portal Standard neće objaviti sporna imena, koja se nalaze...

Od ponoći skuplje sve vrste goriva

Litar BMB 98 poskupće tri centa i koštaće 1,30 eura, dok će litar  BMB 95 koštati 1,27...

Krivokapić – Mitrović: Prostorno-urbanistički planovi se ubuduće neće raditi...

Takođe, istaknuta je potreba za koordinisanim radom ministarstava u sastavu Vlade Crne Gore, kako bi se sve...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare