Izvor:Pobjeda

Prodaja stanova manja 80 odsto, ali cijene ne padaju

Crnogorsko tržište nekretnina je od marta prošle godine i pojave korona virusa u Crnoj Gori u velikom padu, a većina građevinskih investitora i predstavnika agencija za nekretnine, koje je Pobjeda kontaktirala su saopštili da ni početkom ove godine nije došlo do oporavka tržišta i povećanja prodaje.

Predstavnici agencija za nekretnine i građevinski investitori su saopštili Pobjedi da oporavak crnogorskog tržišta nekretnina zavisi od dinamike imunizacije u Crnoj Gori i najrazvijenijim evropskim zemljama i Rusiji. Investitori i predstavnici agencija ističu da je na tržište, pored pandemije kovid-19 negativno uticala i nestabilna politička situacija u Crnoj Gori, u posljednjih pola godine.

Oni očekuju da bi se stabilizacija tržišta, kao i povećana potražnja i prodaja nekretnina, prvenstveno stanova mogla očekivati krajem ove i početkom naredne godine, kada očekuju i bolju epidemiološku situaciju. Poznati crnogorski građevinski investitori su, u razgovoru za Pobjedu, poručili da i pored drastično smanjene prodaje, neće smanjivati cijene stanova.

Jedan od najpoznatijih crnogorskih građevinskih investitora, vlasnik podgoričke kompanije Zetagradnja Blagota Radović, naveo je da se situacija na tržištu nekretnina nije popravila ni u prva dva mjeseca ove godine, kao i da je interesovanje i dalje značjano manje nego što je bilo u periodu prije pandemije.

“U odnosu na period prije pandemije, mi smo negdje na 50 do 60 odsto prodaje. Nema značajnih izmjena na tržištu nekretnina ni na početku ove godine. Može se reći da čak i blago opada interesovanje, tako da je početkom godine prodaja manja za nekih pet odsto u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Radović.

On očekuje da će se tržište nekretnina i uopšte ekonomija stabilizovati tek naredne godine, kad bi trebalo da se suzbije pandemija. On podsjeća da su to očekivanja i u Evropi.

“Prije stavljanja pod kontrolu korona virusa sigurno neće doći do stabilizacije tržišta. Tek tada možemo, imati neku značajnije veću tražnju nekretnina. Ove godine može doći do nekog ublažavanja pandemije, ali to se neće desiti sigurno prije jeseni ili zime”, rekao je Radović.

On je naveo da se cijene nekretnina održavaju uglavnom na istom nivou.

“Ja bih rekao da su stabilno niske cijene stanova. Ako se bude moralo ići ispod tog nivoa cijena onda neće biti interesa za gradnju i za investicije”, smatra Radović.

On dodaje da Zetragradnja ne planira smanjivati cijene stanova.

“Mi nećemo smanjivati cijene. Možemo da smanjimo investicije, ali da smanjimo cijene ne sigurno, to nam se ne isplati, a nemamo potrebe da žurimo u očekivanju boljih vremena”, istakao je Radović.

On je precizirao da se cijene stanova Zetagradnje u Podgorici kreću od 1.100 do 1.300 eura po kvadratu, dok se na nekim ekskluzivnim lokacijama stanovi te kompanije prodaju i po 1.800 eura.

On smatra i da je pored korona virusa i politička situacija u Crnoj Gori, uticala negativno na tržište nekretnina.

“Svaka politička nesigurnost i nestabilnost utiče na ekonomiju, pa i na naš sektor. Tu nema dileme, to je povezano jedno sa drugim. Ipak epidemija je najviše uticala na tržište nekretnina “, kazao je Radović.

Građevinski investitor, vlasnik i izvršni direktor podgoričke kompanije 14. septembar Mehmed Meša Kolarević očekuje da bi situacija na tržištu nekretnina mogla da se stabilizuje krajem ove i početkom naredne godine.

“Nakon ljeta i poslije stavljanja pod kontrolu kovida-19 trebalo bi da dođe do povećanja tražnje i prodaje stanova. Naredne godine će sigurno doći do oporavka tržišta, ali ja očekujem i krajem ove godine”, rekao je Kolarević.

On je naveo da ni u prva dva mjeseca ove godine situacija na tržištu nekretnina nije bolja u odnosu na lani.

“Ne može biti bolje, kad je svakog dana zaraženo po 500 ljudi, to je haos za Crnu Goru. To se odražava na biznis, na prodaju i na kupovinu jer narod troši zadnje rezerve onoga što je sklonio “,  kazao je Kolarević.

I on smatra da je nestabilna politička situacija pored kovida negativno uticala na tržište.

Prema njegovim riječima njegova prodaja je pala žestoko.

“Čak i prije pandemije promet nije bio veliki, odnosno bio je loš. Moja prodaja stanova je pala 80 odsto u odnosu na period prije pandemije, a pošto ja nemam nikakvih obaveza prema bankama, nijesam spustio cijene i promet je vrlo loš”, kazao je Kolarević.

On je naveo da bi ove godine trebao da završi objekat u Budvi sa 100 stanova, koji gradi sa turskim partnerima. Ti stanovi su namijenjeni za inostrano tržište.

Kolarević navodi da na lageru ima još neprodatih stanova u njegovim drugim objektima u opštini Budva.

“Ima interesovanja za te stanove, ali konkretne prodaje nema”, rekao je Kolarević.

On je najavio da bi u trećem kvartalu ove godine, mogao da nastavi gradnju hotela u Budvi koju je započeo krajem 2018. godine. Radi se o hotelu sa četiri zvjezdice koji se nalazi iznad Hotela Avala na Gospoštini. On je pojasnio da imaju sve papire potrebne za gradnju, ali da zbog pandemije nije mogao da nastavi gradnju hotela u prethodnom periodu.

“Trebalo bi da nastavimo gradnju tog hotela u oktobru. Nadam se da će kovid i mjere koje se preduzimaju protiv pandemije do tada olabaviti”, saopštio je Kolarević.

Direktorica podgoričke agencije Iva nekretnine Mira Radović navela je da je situacija na tržištu nekretnina bila malo bolja početkom godine, nakon božićnih praznika, ali da nakon uvođenja novih mjera zbog pogoršane epidemiološke situacije i ,,zaključavanja“ pojedinih opština interesovanje za nekretnine ne postoji.

“Tržište se bilo malo oporavilo krajem januara i početkom februara. Međutim nakon uvođenja novih mjera zbog kovida-19 interesovanja nema, telefoni nam ne zazvone, a ja u prethodne dvije-tri sedmice nijesam upalila auto i izašla na teren”, istakla je Radović.

Ona je saopštila da i pored slabe tražnje ne dolazi do pada cijena nekretnina u Podgorici.

“Potpuno apsurdno, ali cijene se ne koriguju. Dosta je neprodatih stanova, ali investitori se ne odlučuju za smanjenje cijena. Prema mom mišljenju cijene su u ovoj situaciji nerealne. Do prije dvije ili tri godine je bila naučna fantastika da kupiš nov stan u Podgorici, koji je odmah useljiv, a sad ih ima dosta “, rekla je Radović.

Ona navodi da te cijene kupcima ne odgovaraju, kao i da pored pandemije nestabilna ekonomska i politička situacija utiču na slabo interesovanje potencijalnih kupaca.

“Niko nema volju ni da kupuje, ni da rizikuje u ovoj situaciji. Danas 80 odsto klijenata kupuje stan iz kreditnog aranžmana, ali danas niko ne smije da uđe u rizike koji nijesu bezazleni i to je po meni jedan od razloga. Kako ćeš da digneš kredit, a sjutra ti zatvore firmu”, naglasila je Radović.

Prosječna cijena stanova u Podgorici se, kako navodi, kreće od 1.200 do 1.300 eura po kvadratnom metru.

“Ima i stanova koji se nude i po 1.800, 2.000, pa i 2.200 eura po kvadratu, ali ja ne znam za koju je to klijentelu”, kazala je Radović.

Agencija za nekretnine Montenegro prospekt ima kancelarije u tri primorske opštine Kotoru, Budvi i Baru, njen direktor Ivan Dašić je govoreći o situaciji na tržištu nekretnina na Primorju saopštio da tražnja definitivno postoji.

“Kod nas je broj upita veći nego prošle godine u ovo vrijeme, ali je broj prodaja manji kao i njihova vrijednost. Posla ima, ipak kako je značajno redukovan broj dolazaka međunarodnih klijenata, klijenti iz regiona imaju veći udio u kupovini nekretnina na Crnogorskom primoriju”, kazao je Dašić.

On je naveo da je primjetan pad cijena nekretnina na Primorju u odnosu na period prije pandemije, ali, kako kaže, ipak manji nego što su pretpostavljali u ovoj agenciji.

“Po našim pokazateljima pad cijena nekretnina na Primorju je deset do 15 odsto. Što se tiče interesa i upita o nekretninama na Crnogorskom primoriju mi bilježimo porast interesovanja, što bi se moglo pripisati jakom psihološkom željom za normalizacijom života uopšte, a time i trgovanju nekretninama kako iz investicionih, tako i hedonističkih poriva”, naveo je Dašić.

On je precizirao prosječne cijene stanova po primorskim gradovima. U Tivtu je, prema podacima te agencije, prosječna cijena 2.300 eura po kvadratu, u Budvi i Herceg Novom 1.800, Kotoru 2.085, u Baru 1.300 eura po kvadratu.

“Napominjemo da postoje velike oscilacije unutar svake sredine između najnižih i najviših cijena. Premijum segment je izvan ove statistike i tu cijene nerijetko dostižu i cifre preko 5.000 eura po kvadratu” istakao je Dašić.

On smatra da oporavak tržišta nekretnina zavisi od dinamike imunizacije u najrazvijenijim eropskim zemljama i Rusiji koje su tradicionalna tržišta za plasman nekretnina na Primoriju.

“Mi očekujemo da cijene neće dalje padati u obimu vrijednom pomjena, a potpunu stabilizaciju tržišta nekretnina očekujemo krajem ove i početkom sljedeće godine”, rekao je Dašić.

On je naveo da je u prošloj godini tržište izdavanja na Primorju bilo pod žestokim udarom restrikcija u slobodnom kretanju ljudi iz pravca Zapadne Evrope i Rusije, pa je moralo korigovati cijene u cilju povećanja atraktivnosti domaćem i regionalnom tržištu.

“Inače tržište izdavanja uvjek je pokazivalo veću fleksibilnost od tržišta prometa nepokretnostima. Postoji veliko interesovanje za predstojeću sezonu, ali uslovno, i naravno zavisi od istih faktora koji utiču i na tržište prometa nepokretnostima – prevashodno tok i obim imunizacije u svijetu”, zaključio je Dašić.

Podaci Monstata pokazuju da je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila 1.007 eura i manja je 11,3 odsto u odnosu na isti period 2019.

“Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori bila je 15 odsto veća u odnosu na treći kvartal prošle godine “, navodi se u saopštenju.

Statističari su naveli da prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u značajnoj mjeri zavisi od učešća stanova solidarne stambene izgradnje.

“Ukoliko je učešće ovih stanova veće, prosječna cijena stana u novogradnji će biti značajno niža, odnosno ukoliko je učešće manje, prosječna cijena će biti veća “, navodi se u saopštenju.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 985 eura.

“U primorskom regionu je iznosila 1.359 eura, u središnjem regionu 635 eura, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 766 eura”, rekli su iz Monstata.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u kategoriji preduzeća u četvrtom kvartalu prošle godine iznosila je 1.160 eura, dok je u kategoriji solidarna stambena izgradnja iznosila 612 eura.

Cijene izdavanja niže 20 do 30 odsto 

Direktorica agencije Iva nekretnine Mira Radović navodi da je trenutno situacija sa izdavanjem stanova jako loša i da je tražnja slaba.

“Kako su gradovi zatvoreni nema kome da izdaš stan, jer niko i ne traži. Ne dolazi niko iz inostranstva, zemlja je u crvenoj zoni zbog velikog broja zaraženih korana virusom, pa i ako je mislio neko od stranaca da dođe vjerovatno neće, sve je uzročno posljedično vezano jedno sa drugim”, istakla je Radović.

Ona je dodala da je kod izdavanja nekretnina došlo do korigovanja cijena.

“Cijene izdavanja stanova su se smanjile 20 do 30 odsto. Imamo određene tipove stanova sada slobodne koje niko ne traži, nemaš kome da ponudiš takve stanove. I tu su cijene jesu korigovale. Ja imam nikad bolju ponudu luksuznih stanova za izdavanje , ali nema to kome da se izda. Stranci u ovakvoj epidemiološkoj situaciji neće da dođu. Diplomate koji su tu, su već zbrinuti, niko pametan neće doći u Crnu Goru u ovakvoj situaciji “, navela je Radović.

Projekat Hiljadu plus može da oživi tržište 

Blagota Radović, navodi da Zetagradnja ove godine nije učestvovala u projektu Hiljadu plus.

“Nijesam bio motivisan cijenom. Za mene to nije bilo privlačno, jer ja nijesam htio da obaram kvalitet da bi nudio nisku cijenu stanova”, rekao je Radović.

Cijena od 1.100 eura po kvadratnom metru je maksimalna koja je propisana projektom Hiljadu plus. On očekuje da taj projekat ipak može da oživi tržište nekretnina.

“Svaki taj projekat je oživio malo tržište nekretnina, ipak je to značajna finansijska injekcija za tržište nekretnina u Crnoj Gori”, saopštio je Radović.

Ranije je saopšteno da je vrijednost projekta Hiljadu plus 20 miliona eura.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bilčik: Promjena granica i razmjena teritorija je opasan put...

Promjena granica i razmjena teritorija je opasan put u eksplozvnu prošlost, ocijenio je Bilčik povodom navodnog non...

Šef kalabrijske mafije, koja je pretekla sicilijansku “Cosa Nostru”...

Izvor je potvrdio da Nikolino Grande Aracri, koji služi kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva u zatvoru u...

OVA EVROPSKA država plaća 200 EURA PO OSOBI ako...

Oni koji odaberu smeštaj u hotelu s pet zvjezdica dobiće 100 eura po osobi za rezervaciju. Gosti u hotelima...

Adžić: Pad Vlade ako Krivokapić povuče predlog o smjeni...

On je u emisiji Argumenti, na Televiziji Crne Gore, kazao da bi, u ovom momentu, to bilo...

“DOBIĆEŠ SVE ŠTO POŽELIŠ: Kurc u centru skandala, pronađeno...

Nova afera trese austrijsku vladu, na čijem čelu je kancelar Sebastijan Kurc, nakon što su mediji došli do...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare