Raspisan Tender za hitno sprječavanje erozije na Adi Bojani

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore je raspisalo juče, 03. decembra, javni poziv po hitnom postupku za izvođenje radova po „Projektu hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom dijelu Ade Bojane, opština Ulcinj“ koji će trajati do 18. decembra 2020. godine.

“Razlozi hitnosti su povezani sa činjenicom da je u septembru 2020. godine usljed erozije prouzrokovane višegodišnjim djelovanjem rada morskih struja i vjetrova, došlo do sužavanja pješčanog pojasa, te ugrožavanja imovine – bungalova HTP Ulcinjske rivijere, pa je koordinaciji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma , HTP Ulcinjska rivijera, Upravom za vode, Opštinom Ulcinj zaključeno da je neophodno preduzeti hitne mjere na zaštiti obale i objekata. Kao ishod zajedničkog sastanka predloženo je da se obezbjedi Projekat hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom dijelu Ade Bojane koji je i urađen od strane profesora Save Petkovića i koji sadrži hitne mjera koje je neophodno realizovati prije očekivanog nevremena u zimskim mjesecima”, navodi u saopštenju.

Dodaju da radovima je predviđena nabavka, pakovanje i transport 1 500 džambo vreća za pakovanje pijeska (džambo vreće punjene pijeskom koje se koriste u hidrotehnici, a posebno za odbranu od poplava ili zaštitu morskih obala od erozija) za pravljenje napera.

“Naper će se postavljati u dužini 130 metara, dok će se u prvom redu napera postavljati osam vreća, pa je njegova širina u osnovi 8 metara. Preko njega dolazi drugi red, pa je kota napera, na njegovom kraju 1 metar iznad nivoa mora, dok se gornji red formira od 4 vreće, pa je širina napera u kruni 4 m, a sve prema Projektu hitnih interventnih radova u cilju zaustavljanja erozije plaže na zapadnom delu Ade Bojane. Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom za ovaj posao izdvaja 50.000,00 eura”, navode oni.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Rmandić: Abazović i Adžić da kažu koliko će biti...

Već je 14 dana od kada je Vlada Crne Gore predala Skupštini predlog budžeta za 2023. godinu...

Dijaspora iz Njemačke 28. decembra organizuje protest ispred Skupštine

Poslije skoro dvije godine urušavanja, terorisanja i anarhije koja se sprovodi nad akademskim građanima i milenijumske Evropske...

Danas novi protest pokreta “Ima nas”, pogledajte satnicu polazaka...

Oni su poručili da treba povući, kako su naveli, sramne izmjene Zakona o predsjedniku koje predstavljaju svojevrsni...

Pregovori o formiranju nove vlasti u Podgorici u utorak

U pitanju je sastanak povodom dogovora o što skorijem formiranju lokalne vlasti, kao i pitanju proglašenja finalnih...

Kolegijum danas o odgađanju sjednice

Sjednica na kojoj bi poslanici trebalo da glasaju o predlogu za izbor četvoro sudija Ustavnog suda zakazana...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare