Raste proizvodnja i prodaja domaće vode, ali pada izvoz

Fabrike vode u Crnoj Gori su lani proizvele ukupno 29,8 miliona litara flaširane vode, što je za 3,2 miliona litara više nego 2018. godine, pokazuju zvanični podaci Uprave za vode. Ohrabruje podatak da je tokom 2019. godine prodato 28,7 miliona litara flaširane vode, odnosno preko 96 odsto proizvodnje. Za brigu je da je izvoz vode iznosio svega 797.676 litara, za razliku od 2018. godine kada je realizovano 975.380 litara, pišu Vikend novine.

WATER GROUP LIDER

U Crnoj Gori trenutno postoji sedam fabrika vode, a ubjedljivo najveću proizvodnju ostvarila je kolašinska fabrika “Water Group” sa izvorišta “Bukovička vrela” i to 11 miliona litara, što procentualno iznosi 37,1 odsto od ukupne proizvodnje.

Zatim slijedi “Aqua Bianca” iz Kolašina sa ukupnom proizvodnjom od šest miliona litara, tj. 20,3 odsto od ukupne

proizvodnje, dok je “Eko-Per” Šavnik u 2019. godini imala proizvodnju od 4,4 miliona litara, ondosno 14,8 odsto od ukupne proizvodnje flaširane vode.

Najmanju proizvodnju ostvarila je „Božja voda” sa Cetinja, koja je proizvela 509.342 litra, tj. 1,7 odsto od godišnje crnogorske proizvodnje.

PRODATO 96 ODSTO PROIZVODNJE

“Fabrike vode su lani uspjele da prodaju 28,7 miliona litara vode što je 96 odsto ukupne proizvodnje. To je ukupno 5,7 miliona litara više nego 2018. godine kada je prodato 23 miliona litara”, navodi se u Izvještaju koji je Vlada usvojila u četvrtak.

Najviše je, prema očekivanju, prodala kolašinaska “Water Group” 10,49 miliona litara, “Aqua Bianca” 6,9 miliona litara, i “Eko-Per” 3,69 milion litara sa izvorišta “Maljen”

Zanimljivo je da Uprava za vode vodi kao posebne fabrike vode sa vodoizvorišta “Čeoče” vlasništvo “Water Group” i fabrike “Eko-Pera” napravljene na vodoizvorištu “Veliki Maljen” u Šavniku.

IZVOZ U RUKAMA EKO-PERA

Zabrinjavajući je podatak da je izvoz flaširane vode u 2019. godini pao na 797.676 litara. Podatke koje prezentujemo pokazuju da izvoz održava “Eko-Per” iz Šavnika koja je izvezla 725.129 litara vode sa vodoizvorišta “Veliki Maljen” i 42.331 litara sa šavničkog izvorišta “Gusarevci”.

“Gorska” Kolašin je izvezla 20.736 litara flaširane vode, a “Aqua Bianca”, Kolašin 9.479 litara flaširane vode.

UGOVORI

Prema podacima iz Izvještaja, u oblasti voda trenutno je na snazi 19 ugovora o koncesiji, od čega 14 ugovora za korišćenje vode za potrebe flaširanja vode u komercijalne svrhe, dva ugovora za korišćenje vode za potrebe vodosnabdijevanja, te po jedan ugovor za korišćenje vode za uzgoj ribe, za korišćenje vode za pogonske i tehnološke potrebe i za flaširanje vode gdje je otvoren stečajni postupak nad stečajnim dužnikom.

Uprava za vode je predložila je u cilju poboljšanja prodaje vode da se fabrike povežu i objedine ponudu.

“Potrebno je intenzivirati marketinški nastup i postepeno stvarati crnogorski brend koji bi bio prepoznatljiv ne samo na domaćem već i na inostranom tržištu. Takođe, potrebno je povećati izvoz voda kroz plasman na tržištima kako regiona, tako i udaljenim destinacijama gdje i druge države iz okruženja plasiraju svoje vode”, navodi se u Izvještaju.

PROBLEMI KOD KONCESIONARA

U Izvještaju se konstatuje evidentan problem kod šest koncesionara iz razloga što nijesu realizovane ugovorene obaveze u skladu sa dinamikom utvrđenom ugovorom i rokovima za pribavljanje vodnih akata.

“Zaključkom Vlade Crne Gore, Uprava za vode zadužena je da aneksom ugovora o koncesiji produži rok za realizaciju ugovorenih obaveza, na period od 24 mjeseca uz uslov obezbjeđenja bankarske garancije za valjano izvršenje ugovora na iznos definisan u ugovoru o koncesiji, za sljedeće koncesionare: „Đekić export-import” d.o.o. Podgorica, „Bast” d.o.o. Nikšić, „Vektra Montenegro” d.o.o. Podgorica, „Feyur” d.o.o. Bar, „Oksarela” d.o.o. Kolaši i „Mercur System”AD Budva. Navedeni koncesionari su u proceduri obezbjeđenja bankarskih garancija za valjano izvršenje ugovora. Ukoliko se ne obezbijede bankarske garancije od strane koncesionara, Uprava za vode je u obavezi da pokrene postupak raskida ugovora o koncesiji”, upozorava se u Izvještaju.

Preuzmite našu aplikaciju

Komentari

avatar

NAJNOVIJE

Oglasila se medicinska sestra koja je dala infuziju djevojčici...

Medicnska sestra Muamera Turković, koja je dala infuziju djevojčici, objavila je na Fejsbuku objašnjenje situacije koja se...

Korona jača i od vaterpola: Otkazana prvenstva za mlađe...

Nastavlja se odgađanje sportskih takmičenja u Crnoj Gori. Prvenstva za mlađe selekcije u vaterpolu neće se održati...

Žugić: Tokom tri mjeseca prvog moratorijuma obračunata kamata iznad...

Konsultativno saslušanje predložio je poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević. Tokom konsultativnog saslušanja pred Odborom...

Šest mjeseci korone: Ovo su najve misterija vezane za...

Prošlo je tačno šest mjeseci od kako je Кina Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavila prve slučajeve korona virusa....

URA: Ko i zbog čega je učinio ekocid u...

Zahtijevamo od nadležnih organa da odmah odgovore ko je i zbog čega minirao stijene u kanjonu Cijevne...

NAJČITANIJE

Gdje je danas “dječak vještac” čije su slike užasnule...

Mali Houp tada je imao dvije ili tri godine i preživio je zahvaljujući Anji i organizaciji koju...

Dabović: Odbila sam SEKS sa PRESJEDNIKOM i otjerali su...

Svašta sam doživjela u karijeri. Događalo mi se i da mi nude velik novac za jednu noć,...

DR MUHAMED BOROGOVAC: Blaćenjem Crne Gore i Đukanovića IFIMES...

Borogavac je devedesetih godina prošlog vijeka napustio Bosnu i Hercegovinu, nakon sukoba sa politikom tadašnjeg predsjednika Alije...

Auto litija uz trobojke u Beranama i Andrijevici (VIDEO)

Automobili sa srpskim zastavama, formirajući kolonu, krenuli su iz Berana u pravcu Plava.

Srpski infektolog demantovao Vučića: PCR dijagnostika se radi u...

Kako je kazao profesor Medicinskog fakulteta, infektolog i bivši direktor klinike za zarazne bolesti Dragan Delić, PCR dijagnostika koja...

Komentari

avatar