Realizovaće drugu fazu projekta „Rekonomija“: Podrška jačanju socijalne inkluzije i smanjenju siromaštva

Ministar rada i socijalnog staranja u tehničkom mandatu Admir Adrović potpisao je Memorandum o saradnji sa Regionalnim koordinatorom njemačke nevladine humanitarne organizacije Help Klausom Mokom za realizaciju druge faze projekta „Rekonomija“ (Reconomy).

Osnovni cilj Memoranduma je, kako ističu iz tog resora, pružanje podrške daljem jačanju socijalne inkluzije i smanjenju siromaštva u zemljama Zapadnog Balkana, kroz realizaciju druge faze projekta „Rekonomija“ (Reconomy) koji se finansira od strane švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju. 

„Rekonomija (Reconomy) je regionalni inkluzivni i zeleni program ekonomskog razvoja švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (Sida), koji predvodi HELVETAS Swiss Intercooperation u partnerstvu sa Help-om i ostalim partnerima u zemljama Istočnog partnerstva i Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, švedska Vlada je kroz Regionalni program za inkluzivni ekonomski razvoj u istočnoj Evropi i Zapadnom Balkanu podržala razvoj crnogorskog ICT klastera Cortex uz pomoć njemačkog Help-a i partnerske organizacije švajcarskog Helvetas-a. 

„Jedan od ključnih ciljeva je osnažiti IT industriju u Crnoj Gori kroz povezivanje sa obrazovanjem da bi se dobio što kvalitetniji IT kadar u Crnoj Gori u tehnološkim kompanijama i u drugim sektorima privrede i turizma koji su sve više zavisni od tehnoloških inovacija i teže zelenom održivom razvoju. 

Kao primjer jedne od konkretnih sinergijskih incijativa koje su usmjerene na dobrobit održivog razvoja i podrške kompletnom privrednom sistemu je i podrška razvijanju ideje stanica za punjenje za električna vozila uz korišćenje mobilne aplikacije na cijeloj teritoriji sa fokusom na sjever Crne Gore, gdje je akcenat na razvoju ruralnog turizma, a time i povećanju broja zaposlenih u tom sektoru“, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Od penzije se teško živi, država da pomogne starima

Minimalna penzija u Crnoj Gori danas je nepunih 300 eura. Sve to ukazuje, kako kažu analitičari, da...

Bajden: Podrška Ukrajini će se nastaviti

"Želim da uvjerim američke saveznike, američki narod i narod Ukrajine da se mogu osloniti na našu podršku,...

Kosovo oduzima Radoičićevu vilu: Pretvoriće je u stanicu za...

Svećlja je rekao da je Radoičić vilu sagradio na zemljištu Agencije za šumarstvo Kosova i istakao da...

Adžić: Spremni smo za vanredne izbore, do njih će...

On je dodao i kako su spremni za lokalne izbore, te da će do vanrednih na državnom...

Velika Britanija šalje 200 vojnika koji će se priduržiti...

„Nakon zahteva vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu i odobrenja Sjevernoatlantskog saveta, Ujedinjeno Kraljevstvo će u narednim...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare