Realizovaće drugu fazu projekta „Rekonomija“: Podrška jačanju socijalne inkluzije i smanjenju siromaštva

Ministar rada i socijalnog staranja u tehničkom mandatu Admir Adrović potpisao je Memorandum o saradnji sa Regionalnim koordinatorom njemačke nevladine humanitarne organizacije Help Klausom Mokom za realizaciju druge faze projekta „Rekonomija“ (Reconomy).

Osnovni cilj Memoranduma je, kako ističu iz tog resora, pružanje podrške daljem jačanju socijalne inkluzije i smanjenju siromaštva u zemljama Zapadnog Balkana, kroz realizaciju druge faze projekta „Rekonomija“ (Reconomy) koji se finansira od strane švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju. 

„Rekonomija (Reconomy) je regionalni inkluzivni i zeleni program ekonomskog razvoja švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (Sida), koji predvodi HELVETAS Swiss Intercooperation u partnerstvu sa Help-om i ostalim partnerima u zemljama Istočnog partnerstva i Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, švedska Vlada je kroz Regionalni program za inkluzivni ekonomski razvoj u istočnoj Evropi i Zapadnom Balkanu podržala razvoj crnogorskog ICT klastera Cortex uz pomoć njemačkog Help-a i partnerske organizacije švajcarskog Helvetas-a. 

„Jedan od ključnih ciljeva je osnažiti IT industriju u Crnoj Gori kroz povezivanje sa obrazovanjem da bi se dobio što kvalitetniji IT kadar u Crnoj Gori u tehnološkim kompanijama i u drugim sektorima privrede i turizma koji su sve više zavisni od tehnoloških inovacija i teže zelenom održivom razvoju. 

Kao primjer jedne od konkretnih sinergijskih incijativa koje su usmjerene na dobrobit održivog razvoja i podrške kompletnom privrednom sistemu je i podrška razvijanju ideje stanica za punjenje za električna vozila uz korišćenje mobilne aplikacije na cijeloj teritoriji sa fokusom na sjever Crne Gore, gdje je akcenat na razvoju ruralnog turizma, a time i povećanju broja zaposlenih u tom sektoru“, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Bojović: Ginisova knjiga rekorda frapirana crnogorskom parlamentarnom većinom

"Premijer od tri procenta upravlja Vladom koju čine stranke od šest odsto. Vladu čuvaju izborni dobitnici koji...

Crveni krst: Svijet nije spreman za sljedeću pandemiju

IFRC u ovogodišnjem izvještaju, za razliku od prethodnih, nije istraživao brojne prirodne katastrofe koje su izazvale ogromno...

Bilčik: EU u javnom životu Srbije često nije tretirana...

„Bilo bi od velike pomoći kada bi EU u javnom životu Srbije bila tretirana fer od političara...

Makron ne isključuje slanje borbenih aviona Kijevu, ali pod...

Francuska je dosad slala Kijevu protivvazdušne sisteme, raketne bacače, topove i ostalu vojnu opremu, i obećala je...

Plenković o Milanovićevoj izjavi: Kosovo nije anektirano

„Niko nije anektirao Kosovo jer bi ga onda pripojio nekoj drugoj državi. Ne znam za pojam ekstrakcije...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare