Realizovana podrška od preko 650.000,00 eura za razvoj sela i izgradnju infrastrukture

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je kroz programe podrške za razvoj sela i izgradnju infrastrukture do sada podržalo oko 50 projekata u oblasti ruralne infrastrukture u Crnoj Gori koji između ostalog uključuju kako projekte koje su dostavile lokalne samouprave tako i individualne projekte u iznosu od 650.580 eura.

“Tokom avgusta i septembra isplaćen je dio zahtjeva podnijet od strane lokalnih samouprava u iznosu od 507.500 eura, kako za rješavanje pitanja vodosnadbjevanja tako i za rekonstrukciju odnosno sanaciju preko 50 km puteva i to za asfaltiranje novih puteva, nasipanje zemljanih puteva, sanacije postojećih makadamskih puteva, sanaciju mostova, nasipanje planinskih puteva, kao i adaptaciju i modernizaciju postojećih putnih pravaca”, saopšteno je iz Ministarstva.

Tokom oktobra i novembra mjeseca planirana je podrška za 17 projekata podnijetih od strane sljedećih opština: Bar, Cetinje, Danilovgrad, Herceg Novi, Kolašin, Mojkovac, Golubovci, Tivat i Tuzi u ukupnom iznosu od 244.250 eura.

Takođe, do sada je isplaćeno 143.280 eura za 25 projekata koji se tiču individualnih zahtjeva, od strane mještena pojedinih sela, mjesnih zajednica i indvidualnih poljoprivrednih proizvođača za rješavanje pitanja vodosnadbjevanja, sanaciju i rekonstrukciju putne infrastrukture.

Pored do sada realizovanih projekata Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kroz agrobudžetsku mjeru za podršku razvoju sela i infrastrukture, u saradnji sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede (IFAD,) realizuje projekat stvaranja klastera i razvoja ruralnih područja RTCP u 7 crnogorskih opština ( Nikšić, Žabljak, Bijelo Polje, Mojkovac, Petnjica i Berane). Kroz ovu mjeru u 2021. godini biće realizovano asfaltiranje novih 17km ruralnih puteva, uz izgradnju novih 7-8 vodnih akumulacija (sistem folija).

Javni poziv je objavljen 16.7.2021. godine i trajao je do 5.8.2021. godine.

Opština su imale pravo apliciranja za podršku kroz 2 opcije: putna infrastruktura i investicije u vodosnabdijevanje.

U narednom periodu predstoji procedura administrativne i terenske kontrole, nakon čega će se raspisati javni poziv za izbor izvođača radova i realizovati projekat.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je, navode, posvećeno poboljšavanju uslova života u ruralnim područjima i unapređenju infrastrukture.

“Podrškom izgradnji puteva i vodovodne mreže stvaraju se uslovi da se selo dalje razvija i da se poljoprivrednicima da šansa da unaprijede svoju proizvodnju. Izgradnja mljekara, mesara, hladnjača i distributivnih centara je nemoguća bez kvalitetne putne mreže i stabilnog vodosnadbevanja. Dobra putna infrastruktura i sistem navodnjavanja su osnova za daji razvoj poljoprivrede na kome radimo”, navode u Ministarstvu.

Kako su dodali, podrška investicijama ovog tipa privlači i strane investitore koji žele da ulažu u sektor primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda.

“Dobra povezanost sa gradskim sredinama snižava troškove transporta a to je ono što proizvodnju čini još konkurentnijom. Na ovaj način država šalje jasnu poruku i mladima da ostanu na svojim gazdinstvima i da započnu sopstvene biznisa u sektoru poljoprivrede uz bolje uslove i povezanost sa tržištem”, zaključuje se u saopštenju.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Mitrić: Pitanje povjerenja Vladi prioritet, vanredni izbori neizbježni

"Predlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi je već podnijet i on će se po redosledu prvo razmatrati, pa...

Milačić: Podržaćemo skraćenje mandata Skupštini, to je jedini način...

“U trenutku kada je – od potpisivanja Memoranduma pa sve do danas – na sceni najgrublje gaženje...

Skandal u Srbiji: Saopštenje Rio Tinta medijima stiglo s...

 Naime, Pres služba Vlade Srbije ja navela da je greškom proslijeđeno saopštenje.  „Molimo vas da...

Bečić o dnevnom redu Skupštine: Prvo o razrješenju Abazovića,...

"U prethodna dva dana pristigla su mi tri zahtjeva za vanrednim zasijedanjem Skupštine. Podsjećam da saglasno Ustavu...

Canović: Strah životu kalja obraz često

“Za obje odluke im je potrebna podrška od 41.poslanika koju evidentno nemaju”, napisao je on na Tviteru.

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare