Šahmanović: Nijesam osuđen na godinu, već uslovno na šest mjeseci i zato mogu da budem član Odbora CGES-a

Član Odbora direktora CGES-a Orhan Šahmanović, uputio je demant na tekst objavljen na portalu Standard, CGES PRED GUBITKOM LICENCE: Šahmanović član Odbora iako je osuđen za krivično djelo.

Šahmanović navodi da su u tekstu iznijete neistine u vezi njegovog imenovanja za člana Odbora direktora CGES-a.

Njegovo reagovanje prenosimo integralno.

”Nijesam krivično osuđen na godinu dana zatvora, kao što tvrdite, već sam presudom Apelacionog suda Kžs/3/19 osuđen uslovnom presudom.

Istom presudom Tahir Đombaljaj je oslobođen krivične presude.

Ne radi se o iznosu od 11.000 eura, već o iznosz od 2.164 eura, oslobađanja takse za GGZ (gradsko-građevinsko zemljište).

Krivični zakonik u članu 115. jasno kaže da prave posljedice osude ne mogu nastupiti kada je za krivično djelo počinioca izrečena novčana kazna, uslovna osuda, ako ne bude opozvana, sudska opomena ili kada je učinilac oslobođen od kazne.

Odluke Odbora direktora CGES-a na vašu žalost su jednoglasne, stoga se ne može dovoditi u pitanje rad Odbora direktora, kao ni zakonitost donošenja tih odluka.

Obična je besmislica da CGES može izgubiti licencu.

Protiv autora ovog članka ću podnijeti krivičnu prijavu, tako da se nadam da ćete u budućem svom novinarskom radu biti makar malo profesionalniji, što ujedno znači da nećete iznosti neistine.

Demante pišem zbog građana, a ne zbog vas, jer vaša namjera mi je jasna i ne želim da više ulazim u polemiku sa vama.”

ODGOVOR REDAKCIJE – ČINJENICE

Informacija o presudi Šahmanovića na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja datira iz 2017. godine i odnosi se na prvostepenu presudu. Kasnije je Apelacioni sud, tačnije 2019. godine preinačio presudu Višeg suda u Podgorici i kaznio Šahmanovića uslovnom kaznom, kojom mu utvrđuje kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci i istovremeno određuje da se kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku provjeravanja od dvije godine ne počini neko novo krivično djelo. Zbog te greške standard se izvinjava gospodinu Šahmanoviću i čitaocima.

To međutim ne mijenja stvar i osnovnu informaciju teksta jer prema Zakonu o privrednim društvima, član u uslovima za izbor člana odbora direktora, član 157 jasno piše da:

Član odbora direktora ne može biti: lice koje je osuđeno za krivična djela: protiv prava iz rada, protiv intelektualne svojine, protiv platnog prometa i privrednog poslovanja, protiv imovine i službene dužnosti, u roku od tri godine od dana pravnosnažnosti presude, s tim da se u taj period ne uračunava vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora;

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Sjutra pretežno sunčano, do 22 stepena

Na sjeveru umjereno do potpuno oblačno a u popodnevnim satima razvedravanje. Foto: ZHMS

Damjanović: Kvazi eksperti tjeraju naše najveće blago, srećom, neće...

Kako je navela, ključni ekonomski gubitak Crne Gore i regiona je odliv talenata. “Ova...

Orban na masovnom skupu u Budimpešti optužio SAD i...

Orban je desetinama hiljada pristalica u centru Budimpešte rekao da Vašington i milijarder Džordž Soroš, koristeći svoj...

Dodik: Nisam spreman da za RS žrtvujem mir, ali...

Nemamo namjeru za ratom, nikakvim sukobom, ali želimo da se ustavno borimo za svoja prava“, naglasio je...

Spajić odgovorio Markoviću: Hvala što podsjećate građane na sve...

“Evo ga i bivši premijer koji je, po sopstvenom priznanju, zakazao u povećanju standarda i kvaliteta života...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare