Sastanak AEO Asocijacije: Regionalna saradnja poboljšava trgovinsko okruženje za kompanije

''Čvrsto umrežene kompanije u privredama CEFTA-e, koje djeluju kao jedan glas prema svojim administracijama, doprinijeće bržoj ekonomskoj integraciji regiona i lakšem pristupu regionalnim i međunarodnim tržištima za poslovanje. Ovi procesi će biti značajno poboljšani kroz učešće u Programu Ovlašćenih ekonomskih operatera (AEO), koji je jedan od najuspješnijih instrumenata za olakšavanje trgovine na globalnom nivou''.


Ovo je bio jedan od zaključaka sa sastanka AEO Asocijacije, održanog u Budvi. Potpuna primjena kriterijuma dobijenih od Programa Ovlašćenih ekonomskih operatera (AEO) obezbjeđuje brže i lakše carinjenje robe u privredama CEFTA-e. Takođe omogućava onima sa statusom AEO da budu predmet manjeg broja kontrola, prethodnog obavještenja u slučaju fizičke kontrole, prioritetnog tretmana i uzajamnog priznavanja sa trećim članicama. Priznavanje između AEO programa znači da će Ovlašćeni privredni subjekti, pored pogodnosti koje im pruža njihova Carinska uprava, imati jednak tretman u svim drugim članicama CEFTA-e.

Učesnici sastanka su istakli da se to može postići samo intenzivnijom saradnjom između svih uključenih aktera – prije svega privrednih subjekata i uprava carina iz privreda u okviru CEFTA-e. AEO Asocijacija je osnovana 2021. godine od strane privatnog sektora u regionu CEFTA-e kao jedinstveni glas privrednika u vezi sa regionalnim AEO agendama. Kompanije se okupljaju na kvartalnoj osnovi kako bi razgovarale o problemima sa kojima se suočavaju dok apliciraju za status AEO, kao i o pogodnostima koje imaju prilikom dobijanja statusa.

Osnivanje Asocijacije podržao je Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ), u okviru projekta ”Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji”, ko-finansiranog od strane Evropske unije i Njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Projekat podržava promociju razvoja AEO u privatnom sektoru i njegovo međusobno priznavanje u regionu i u EU u doglednoj budućnosti. Štaviše, kompanije razvijaju viziju kojom se identifikuju nove mogućnosti da doprinesu regionalnoj trgovini i, samim tim, ekonomijama i društvima.
Broj kompanija koje su uspješno stekle status AEO se povećao u cijelom regionu, kao i broj kompanija zainteresovanih da ga dobiju.

Sastanak AEO Asocijacije održan je kao nastavak dijaloga o prednostima AEO programa za kompanije sa punim statusom AEO, za one u procesu apliciranja i za ostale zainteresovane da saznaju više o podnošenju prijave za status AEO i prednostima koje on ima da ponudi. U narednom periodu Asocijacija će se fokusirati na povećanje svojih kapaciteta u javnoj politici, kao i na razmjenu znanja i iskustava među kompanijama članicama. Kompanije se zalažu za bolje korišćenje pogodnosti
statusa AEO, ali i za aktivan privatno-javni dijalog u ovoj oblasti na regionalnom nivou.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

UNICEF: Nova Vlada da obezbijedi kvalitetno obrazovanje za svako...

Kao potpisnica Konvencije o pravima djeteta, Crna Gora se obavezala da će svakoj djevojčici i dječaku obezbijediti...

Vojska Crne Gore podigla pješčani nasip na Adi Bojani

“Na dužini od 450 metara nanijeli su 12000 kubika pijeska, koji će štititi taj obalni dio od...

Od septembra skuplji vrtić

Cijena boravka djece u vrtićima nije mijenjana više od decenije, a ne treba posebno napominjati koliko su...

Milović: Nećemo sa DPS-om, a vjerujem ni sa onima...

"Jedno je sigurno, sa DPS-om nakon izbora nećemo, a vjerujem da neće biti potrebe da budemo ni...

U Budvi počeo Samit guvernera centralnih banaka, ministara finansija...

Otvarajući Samit, guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić ukazao je na značaj ovakvih skupova i istakao...

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare