test

Savjet stranih investitora skraćivanje moratorijuma na tri mjeseca vidi kao loše rješenje, pozivaju na dijalog

Standard

11/06/2021

18:34

Savjet stranih investitora u Crnoj Gori još jednom apeluje i poziva predstavnike Skupštine da odustanu od usvajanja Predloga zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita (lex specialis). Čak i novi predlog kojim je moratorijum skraćen na tri mjeseca nije dobro rješenje i nanio bi direktnu štetu bankarskom sistemu, poručuju iz MFIC.

“Podsjećamo da su stavovi međunarodnih finansijskih institucija jasno protiv moratorijuma, pa je Evropska centralna banka ograničila postojeće moratorijume kako za pravna tako i za fizička lica. Upravo zbog očuvanja finansijskih sistema i njihovog jačanja, Evropska centralna banka ne podržava uvođenje novih moratorijuma”, stoji u saopštenju Savjeta.

Nametanje masovnog moratorijuma u bankraskom sistemu u Crnoj Gori, mimo preporuka međunarodnih institucija, konsultacija sa Centralnom bankom, Ministarstvom finansija i bankama, suprotno je svim dobrim praksama u kontekstu unapređenja poslovnog ambijenta, posebno u situaciji kada cijelo društvo treba da bude udruženo u aktivnostima oporavka ekonomije.

“Ovakve izmjene zakonskih rješenja koje direktno ugrožavaju poslovanje i likvidnost bankarskog sektora treba da prati adekvatna debata u javnosti. Uvjereni smo da naš zajednički cilj treba da budu dugoročni interesi građana i privrede, zato pozivamo na otvoreni dijalog i Skupštinu i Vladu i da zajedno sa bankama, regulatorom i privredom radimo na pronalaženju zajedničkih rješenja koja su u najboljem interesu crnogorskih građana i privrede”, zaključeno je u saopštenju.

Ostavite komentar

Komentari (0)