SD: Korisnici Programa stručnog osposobljavanja da primaju mjesečnu naknadu od 450 eura

Poslanici SD-a su predali u skupštinsku proceduru izmjenu zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem, kojom se predlaže da korisnici Programa stručnog osposobljavanja primaju mjesečnu naknadu u iznosu od 450 eura, istakao je poslanik i potpredsjednik Socijaldemokrata Boris Mugoša.

“Naime, shodno postojećem zakonskom rješenju propisana je naknada licima po osnovu stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem u iznosu od 50 odsto prosječne zarade u prethodnoj godini koja za 2021. godinu iznosi 532 eura, pa trenutno navedena naknada iznosi 266 eura”, rekao je Mugoša.

Prema njegovim riječima, kako je krajem 2021. godine Skupština Crne Gore usvojila izmjene Zakona o radu, kojima je definisano da minimalna zarada u neto iznosu ne može biti niža od 450 eura, u SD-u smatraju da lica sa stečenim visokim obrazovanjem u procesu stručnog osposobljavanja (kojih je nešto više od 2.700) ne mogu biti u nepovoljnijem položaju u odnosu na ostale zaposlene, odnosno da njihove mjesečne naknade ne bi trebalo da budu niže od minimalne zarade.

„Ovo posebno ako se ima u vidu da su to uglavnom mladi ljudi koji trebaju da budu nosioci razvoja države, uz naravno činjenicu da su drastično porasle cijene mnogih roba i usluga, čime je mnogima od njih ugrožena egzistencija“, zaključuje Mugoša.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Vlahović: Ovo je nevjerovatno samoponiženje, ostaće kao primjer sramote!

"Ovo je nevjerovatno samoponiženje. Ostaće kao primjer sramote", poručio je Vlahović te dodao:

Austrija: Bujica nosi sve pred sobom, proglašeno vanredno stanje

Jake padavine su pogodile ovu oblast u noći između utorka i srijede. Na tom...

Đukanović sa Mišelom: Crna Gora pouzdan partner EU i...

“Sa predsjednikom Šarlom Mišelom na marginama NATO samita o prevazilaženju prepreka za napredak regiona u procesu integracije....

Protjerani Božović i bez diplomatske legitimacije prima platu 4.400...

Međutim, kako tvrde crnogorski zvaničnici, tome je došao kraj – Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore vraćene su...

FOTO: Objava Krivokapića izazvala dilemu da li formira Demohrišćansku...

Objavu prate i brojni komentari na njegovoj stranici, koja je ponovo aktivna. Neki su negativni neki pozitivni,...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare