Izvor:AntenaM

Šehović: Predloženi budžet neustavan, nerealan i nepravedan

Nema nikakvog osnova da Vlada predloženi budžet proglašava istorijskim budžetom, čak naprotiv, on je neustavan, nerealan i nepravedan, kazao je za Antenu M poslanik SD-a Damir Šehović.

“Kad govorimo o neustavnosti moram reći da je član 21 pomenutog budžeta takav da sadrži povratno dejstvo, što član 147 Ustava zabranjuje, tako da će to morati predmet amandmanskog djelovanja da bi budžet uopšte bio relevantan”.

Ministar finansija Milojko Spajić je rekao da država nije u problemu ako se ne ispune projekcije za predstojeću sezonu, za koju vjeruju da će prihodi biti na nivou od 65 odsto iz 2019. godine, jer će se uraditi rebalans, ali je naglasio da u potpunosti stoje iza te projekcije.

Glavna manjkavost je, naglašava Šehović, nerealnost budžeta jer, kako objašnjava, ključna stvar od koje zavisi održivost budžeta je pretpostavka da ćemo ove godine ostvariti 65 odsto prihoda od turizma u odnosu na 2019.

“To nije izvodljivo jer imajući u vidu činjenicu da mi ne kontrolišemo epidemiološkui situaciju, da proces vakcinisanja ni izbliza ne teče kako bi trebalo, a onda se postavlja pitanje na osnovu kojih parametara su kolege iz Vlade optimistični kada je riječ o turističkoj sezoni. Posebno imajući u vidu činjenicu da je ta ista Vlada našla za shodno da na samom početku svog mandata ugasi nacionalnu aviokompaniju koja godišnje prevozi oko 650 hiljada ljudi. Prilično sam siguran da se predlog budžeta ne može na kvalitetan način i u onom obimu ostvariti kako je planiramo”.

Vladi, kako dalje navodi, očigledno ni 750 miliona eura neće biti dovojno da zatvore ovu budžetsku godinu, te su se, objašnjava Šehović, zbog toga opredijelili na povećanje akciza.

“Samim povećanjem akciza ne mora da dođe do povećanja javnih prihoda budući da imamo iskustvo iz 2018. Kada smo povećali akcize a kada je to umjesto povećanja budžetskih prihoda, za rezultat imalo povećanje sive ekonomije. Nijesam siguran da ćemo povećanjem akciza u budžetu ostvariti veće prihode po tom osnovu, bojim se da država ne bude suočena sa manjim prihodima a ne sa većim kako je to planirano”, zaključio je Šehović.

Preuzmite našu aplikaciju

NAJNOVIJE

Iz Hamasa tvrde da im je “pogoditi Tel Aviv...

Ova raketa ima domet veći od 250 kilometara, sa razornom snagom. Kako su rekli iz jedne od brigada...

Ministarstvo ekologije namjerava da neutrališe crnu ekološku tačku –...

"Namjerni smo da krenemo u rješavanje i ovog ekološkog problema, stoga su predstavnici MEPG-a danas sa ekspertima...

Bećiraj želio da napusti Tel Aviv, klub ga zaustavio

Tamošnje prvenstvo naprasno je prekinuo zbog tokom ratnih sukoba između izraelskih snaga i Hamasa.

Marković: Nema pregovora oko antifašizma!

Marković je kazao da je takva vijest iz Ministarstva prosvjete toliko bezumna, da uopšte neće dozvoliti sebi...

Bošković: Dođosmo do vremena kada svi koji promovišu antifašizam...

“Nevjerovatan sunovrat Crne Gore. Od građanskog, multietničkog i prije svega antifašističkog društva, koje je bilo primjer suživota...

NAJČITANIJE

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare