test

SEKULIĆ ZA STANDARD: Markiranje goriva je trebalo da počne 1. jula, a u Budžet od toga do danas nije ušao ni cent

S Rastoder

14/10/2021

10:59

Vodeći svjetski investitori prognoziraju dalji rast cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu do kraja godine. Stabilizacija se može očekivati negdje polovinom sljedeće godine, i mi tu, kao mala država, 100 odsto uvoznica naftnih derivata, ne možemo ništa učiniti. Jedini način na koji možemo uticati na maloprodajnu cijenu naftnih derivata u Crnoj Gori je smanjenje akciza. Bivša ministarka ekonomije u vladi Duška Markovića i poslanica DPS-a Dragica Sekulić je za portal Standard rekla da je kao ministarka ekonomije vodila česte razgovore sa tadašnjim ministrom finansija o toj temi.

“Odgovor je uvijek bio isti – smanjenje akcize je moguće samo ukoliko se taj iznos može nadoknaditi iz nekog drugog izvora. Voljela bih da vjerujem da je to sad moguće, ali bih prije toga htjela da vidim kako je to moguće, isto kao što bih voljela da znam odakle će se pokriti najavljeni smanjeni prihodi, najavljeni povećani rashodi i sve to iz istog budžeta. S obzirom da je sadašnji ministar finansija vrlo samouvjereno najavio manje doprinose i veće plate, bez ikakve objavljene analize fiskalnog uticaja, pitam se zašto je oprezan sa smanjenjem akciza za koje ima sve podatke”, rekla je Sekulić.

Govoreći o markiranju goriva kao eventualnom uslovu za promjenu akcizne politike, Sekulić je rekla da taj izgovor smatra veoma upitnim iz više razloga.

“Prvo, Zakon o energetici jasno je definisao obavezu donošenja godišnjeg Energetskog bilansa koji jasno sadrži Bilans naftnih derivata i na godišnjem nivou detaljno iskazuje potrebe i potrošnju naftnih derivata. Samim tim je potpuni nonsens da ne znamo koliko naftnih derivata se prometuje u Crnoj Gori.

Drugo, markiranje goriva u Crnoj Gori najviše ima smisla u dijelu moguće zloupotrebe povraćaja akcize u onim oblastima gdje po zakonu privreda na to ima pravo. Mislim da govorimo o značajno manjim iznosima u odnosu na ono što je prikazano u Zakonu o budžetu za ovu godinu, ali u svakom slučaju podržavam marikiranje goriva uz dobru analizu troška i benefita takve operacije.

I treće, mi bi prema Zakonu o budžetu već sad trebalo da ubiramo značajne prihode po osnovu markiranja, jer ako se sjećate, zakon je predviđao uvođenje obaveze markiranja od 1. jula ove godine. Danas je sredina oktobra, a mi i dalje slušamo o obavezi markiranja, imamo nepoštovanje zakona koje je Vlada sama predložila (a Skupština usvojila) i nemamo ni jednog dodatnog centa koji bi opet navodno poslužio kao osnov za smanjenje akcize”, rekla je bivša ministarka ekonomije i poslanica DPS-a Dragica Sekulić.

Izvor (naslovna fotografija):

Dragica Sekulić

Ostavite komentar

Komentari (0)