Izvor:Dan

Sezona propada, Vlada bez reakcije

Iako su plaže poluprazne, turistički poslenici nezadovoljni, u Vladi tvrde da su finansijski efekti zadovoljavajući i ne smatraju da treba bilo šta dodatno raditi, te da je za to sada i kasno. Ukazali su da se sezona priprema godinu ranije, a narednu su najavili da će spremati kad se ova završi, tj. da će tada formirati tim za pripremu sezone. Tako je sezona za sada loša, a članovi ove i prethodne vlade optužuju jedni druge za takvo stanje i ne rade ništa konkretno da se situacija popravi.

Takođe, zbog rata u Ukrajini i snakcija Rusiji, ostali smo bez petine ili šestine stalnih gostiju, a nismo ih zamijenili, iako smo imali vremena od februara da to uradimo. Plus, na primorju su cijene “bezobrazno” visoke, pa imamo i nezadovoljne turističke radnike i nezadovoljne goste.

Član predsjedništva SDP-a Mirko Stanić smatra da Vlada sada treba da pokuša da spasi barem dio sezone.

– Potrebna je hitna reakcija države, kako bi se obezbijedila dodatna sredstva za promociju turizma, ali i dovođenje novih avio-kompanija koje bi povećale dostupnost, jer je očigledno da ovako napravljena državna avio-kompanija to ne može ostvariti – poručio je Stanić.

Ukazao je da poslednjih dana čujemo ključnu primjedbu, a to je da turizam i turistička privreda nemaju odgovarajuću državnu podršku, a da je razvoj stihijski i bez plana.

– Izostala je i kampanja NTO, koja je za ovu sezonu imala samo 14 odsto potrebnog budžeta, dok je za prezentaciju opredijeljeno svega 300 hiljada eura, što je iznos koji za reklamu potroše sve veće crnogorske kompanije, dok Hrvatska na ove aktivnosti troši 42 miliona ili 150 puta više. Tako danas sve konkurentske destinacije u regionu bilježe ogromno povećanje broja turista i prihoda, a u Crnoj Gori je u Budvi 20 odsto turista manje u odnosu na prošlu godinu – rekao je Stanić.

O lošoj posjeti na Crnogorskom primorju mediji su pisali prethodnih dana, a o tome je juče raspravljala i Vlada.

Premijer Dritan Abazović je kazao da je presezona bila dobra, a da je glavna sezona u malom zakašnjenju. Kazao je i da ne može da se ponovi prošlogodišnji špic sezone, kad smo bili jedini otvoreni za dolazak gostiju. Ove godine je, kako je kazao, teško kompenzovati tradicionalne goste.

– Treba da se usredsredimo i privedemo sezonu kraju. Finansijski efekti sezone su zadovoljavajući. Nadam se većem talasu turista u drugoj polovini ovog mjeseca i u avgustu kada su kolektivni godišnji odmori. Čini mi se da smo bolji od konkurentnih zemalja sa kojima želimo da se poredimo, što se tiče finansija. Evropa je u ovom trenutku u ratu i to je izazvalo velike poremećaje, pa i u Crnoj Gori. Ali, ako se i ovim tempom nastavi, imaćemo zadovoljavajuću sezonu – izjavio je Abazović na sjednici Vlade.

Kazao je da su ove godine cijene na Crnogorskom primorju kao na Azurnoj obali.

– Voda na primorju košta četiri eura, a do prije dvije godine je bila euro, euro i po najviše. To moramo da znamo, kad se ljudi bune. Sojenice su se mogle iznajmiti za 50 eura, a sada za 250 eura. Region nema visoku platežnu moć i teško im je da ručak za četvoročlanu porodicu plate 100 eura – rekao je premijer. Istakao je i da su veliki hoteli ove godine zadovoljni, a da su nezadovoljni izdavaoci privatnog smještaja.

– Tržište Kine je blokirano otkad je korona. Rusi su u Turskoj ili kod kuće. Kad se korona eliminiše i krene ogromno tržište, očekujem da Crna Gora ima profit –- zaključio je Abazović.

Preuzmite našu aplikaciju

spot_img
spot_img

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Pregledajte sve komentare